Hernia ombilicala este relativ frecventa la bebelusi. In general este o afectiune care trece de la sine, nu ridica probleme ulterioare si fara semnificatie clinica. De ce apare, care sunt factorii care predispozanti, daca si cum se trateaza, poti citi in articolul urmator.
Ce este hernia ombilicala?
Cat bebelusul este in uter, muschii sai abdominali nu sunt complet lipiti. In mod normal, aceasta inchidere a peretelui abdominal se petrece in utimele saptamani de sarcina, dar in unele cazuri, fuziunea nu este completa, astfel ca intre ei ramane un orificiu de dimensiunea unui varf de deget.
Herniile ombilicale apar la aproximativ 10-20% dintre bebelusi, in special la fete si la bebelusii nascuti prematur. De asemenea s-a observat statistic ca ea este mai frecventa la bebelusii de culoare.
Greutatea redusa la nastere, obezitatea gravidei, ascita sunt alte cateva situatii in care s-a constatat aparitia mai frecventa a herniei ombilicale. De cele mai multe ori hernia ombilicala este inofensiva si se repara de la sine pana la varsta de 1 an.
Cum ne dam seama ca bebelusul are hernie ombilicala?
Simptomele herniei ombilicale sunt pe cat de simple pe atat de evidente. Atunci cand bebelusul plange, tuseste sau se incordeaza – si uneori chiar si fara sa planga – vei observa o mica umflatura in jurul buricului. Poti sa stai linistita, hernia ombilicala nu este dureroasa si nu ii produce nici un disconfort copilului. Exista insa cateva cazuri in care se impune vizita cat mai rapida la camera de garda:
- Daca bebelusul pare sa aiba dureri
- Daca bebelusul incepe sa vomite des
- Daca umflatura din jurul buricului devine dureroasa, rosie sau decolorata
- Daca la presiune usoara, umflatura nu mai dispare.
Toate acestea indica dezvoltarea unei complicatii, denumita hernie strangulata. Asta inseamna ca un fragment de intestin s-a angajat in orificiul din peretele intestinal si nu poate reveni la loc. Presiunea de pe fragmentul de intestin intrerupe circulatia sangvina la nivelul acestuia, putand produce complicatii foarte severe si potential letale, de aceea este important sa fii mereu atenta la aspectul herniei si sa consulti medicul de urgenta daca acesta se modifica.
Tratamentul herniei ombilicale la bebelusi
De cele mai multe ori hernia ombilicala nu impune interventia medicala. In cele mai multe cazuri hernia se vindeca de la sine pana la varsta de 1-2 ani, si in toate cazurile dispare complet inainte de varsta de 4 ani. Totusi, medicul va evalua aspectul si evolutia herniei ombilicale si va indica pasii de urmat.
Exista cateva situatii in care totusi se impune interventia unui chirurg:
- Atunci cand hernia este foarte mare, avand un diametru de peste 2 cm, deoarece inchiderea completa este mai putin probabila, iar dimensiunea mare sporeste riscul de complicatii
- Atunci cand hernia nu a disparut desi copilul are 4 sau 5 ani
- Atunci cand dimensiunea herniei e in crestere.
La copiii de varsta scolara interventia chirurgicala este considerata absolut necesara deoarece s-a observat ca acestia sunt predispusi la complicatii.
Remediile traditionale – de tipul monedei lipite cu leucoplast peste buric – nu sunt deloc eficiente, ba pot cauza diverse alte neplaceri, asadar medicul te va sfatui sa nu apelezi la ele. Nici banda elastica legata peste abdomenul bebelusului nu este de mai mare ajutor in aceasta faza. Daca devine necesara, medicul iti va spune si te ca sfatui cum si cand sa o folosesti.
Bebelusul tau s-a confruntat cu problema de hernie ombilicale? La ce varsta si cum s-a remediat? Ce sfaturi medicale ai primit?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.