- Complicațiile gripei în sarcină
- Cum prevenim gripa în sarcină?
- Femeile care alăptează nu transmit virusul gripal prin lapte
- Copilul sub 6 luni poate face complicații severe dacă are gripă
Femeile însărcinate, mămicile care alăptează și nou-născuții, alături de persoanele vârstnice și cu comorbidități, reprezintă grupele de risc în fața gripei sezoniere. Ce se poate întâmpla în cazul în care se îmbolnăvesc de gripă și, mai ales, cum putem preveni acest lucru?
În fața gripei, persoanele din grupele de risc trebuie să-și ia toate măsurile de siguranță pentru a preveni îmbolnăvirea. Pe lângă vaccinarea antigripală, femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să urmeze aceleași măsuri de prevenție zi de zi – să evite aglomerațiile, să poarte mască în spații aglomerate sau închise, să se spele des și riguros pe mâini și să evite persoanele bolnave. Femeile însărcinate și cele care alăptează își pot face vaccinul antigripal, însă bebelușii cu vârsta mai mică de 6 luni sunt prea mici pentru a primi acest vaccin.
Complicațiile gripei în sarcină
Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de a face complicații cauzate de gripă , deoarece au un sistem imunitar mai slab. Această imunitate a gravidei este mai scăzută, deoarece corpul femeii gravide devine mai puțin agresiv pentru a nu respinge noul organism găzduit – fătul. În felul acesta, corpul unei femei însărcinate este mai expus virusului gripal și mai puțin pregătit să lupte cu acesta.
Simptomele gripei – nasul înfundat, durerile în gât și cele de cap, tuse și febră – sunt mai ușor de combătut atunci când poți lua medicamente. Dar, dacă te-ai îmbolnăvit de gripă în primul trimestru de sarcină, nu poți apela la aceste ajutoare. Primul trimestru de sarcină, se știe, este crucial în dezvoltarea copilului, fiind perioada în care se formează componentele de bază ale organelor fătului.
Febra, în mod normal un aliat împotriva infecțiilor, modalitatea organismului de a ne arăta că poate lupta cu infecția, nu mai poate fi privită atât de pozitiv în sarcină. O temperatură de peste 38,5 grade Celsius poate determina, conform specialiștilor, afecțiuni congenitale grave – defecte de tub neural și anomalii cardiace. Riscul de avort spontan crește, de asemenea, dacă faci febră mare când ai gripă în sarcină. La fel și riscul de naștere prematură sau de a avea un bebeluș cu greutate scăzută la naștere.
Cum prevenim gripa în sarcină?
Știm deja că în primele trei luni ale sarcinii, medicamentele ar trebui evitate. De multe ori, femeile apelează, cu ajutorul medicului, la tratamente mai puțin periculoase pentru situația lor sau renunță la ele pur și simplu. Atunci, nu e mai ușor să previi?
Adoptarea unui stil de viață sănătos
Chiar și atunci când nu ești bolnavă, ai nevoie de proteine pentru a preveni îmbolnăvirea. Un regim alimentar bogat nutrițional poate ține gripa departe de tine și de copilul tău. Carnea slabă, păsările de curte, peștele, leguminoasele, lactatele, ouăle, nucile și semințele sunt surse bune. Glutationul îți poate întări sistemul imunitar, astfel încât să poți combate infecțiile. Veți găsi acest puternic antioxidant în varză, varza kale și broccoli.
Respectarea regulilor de igienă
Reguli care ne protejează de îmbolnăvire: evitarea contactului cu cei bolnavi care tușesc ori cărora le curge nasul, spălarea mâinilor cu rigurozitate și ori de câte ori se poate, precum și dezinfectarea lor și a suprafețelor comune, purtarea măștii de protecție atunci când distanțarea față de cei bolnavi nu se poate face (cum ar fi în mijloacele de transport). Pe de altă parte, dacă este cu putință, evitați mijloacele de transport în comun când sunteți însărcinată.
Femeile care alăptează nu transmit virusul gripal prin lapte
Laptele matern oferă protecție împotriva multor afecțiuni respiratorii, inclusiv a gripei. O mamă cu gripă nu poate transmite virusul prin laptele pe care îl oferă sugarului, pentru că virusul se transmite pe cale aeriană. Acest lucru înseamnă că trebuie să prevină îmbolnăvirea sugarului prin reguli de igienă (dacă starea mamei cu gripă permite continuarea alăptării):
- spălarea mâinilor înainte de fiecare alăptare;
- purtarea măștii atunci când alăptează pentru a nu transmite virusul sugarului;
- oferirea laptelui exprimat (muls) atunci când starea de sănătate a mamei nu-i mai permite să-și ducă la îndeplinire activitățile zilnice, fiind nevoită să se izoleze de copil. Ori de câte ori o mamă își exprimă laptele matern, ar trebui să se spele bine pe mâini cu apă și săpun și, dacă folosește o pompă, să urmeze recomandările pentru o curățare adecvată;
- vaccinarea tuturor celor din casa unde există un sugar rămâne în continuare cea mai utilă măsură de prevenție.
CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă și răceală
Bebelușul sub 6 luni poate face complicații severe dacă are gripă
Nou-născuții infectați cu virusuri gripale prezintă un risc crescut de complicații severe, inclusiv deces. Nou-născuții care au gripă pot prezenta simptome diferite față de persoanele din alte grupe de vârstă. S-ar putea să facă febră mare, fără alte simptome sau pot avea vărsături și diaree. Ochii roșii sau durerile de ureche sunt, de asemenea, simptome frecvente ale gripei la nou-născuți.
Întrucât bebelușul cu vârsta sub 6 luni nu poate beneficia de protecția vaccinului antigripal, iar imunitatea lui nu e suficient de puternică pentru a-l feri de răceli, doctorii recomandă protecția pasivă, adică vaccinarea adulților din jurul lui.
Este extrem de important însă să țineți legătura cu medicul curant al bebelușului pentru ca împreună să găsiți soluția potrivită pentru protecția celui mic. Respectând aceste reguli de prevenire a gripei sezoniere, vom reuși să-i protejăm și pe bunicii noștri care, de cele mai multe ori, suferă de afecțiuni cronice. Alături de femeile însărcinate și de copiii cu vârste sub 5 ani, și oamenii în vârstă au nevoie de un regim alimentar adaptat sezonului rece, de plimbări în aer liber și de oameni responsabili în jurul lor, care să-i protejeze urmând regulile de igienă sanitară.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.