Factorul Rh prezinta importanta in sarcina, deoarece poate determina o problema cunoscuta sub numele de incompatibilitate de Rh. Cunoasterea Rh-ului este la fel de imporanta precum cunoasterea grupului sanguin in eventualitatea in care vei avea nevoie de o transfuzie de sange.
Un procent de aproximativ 85% din populatie are Rh-ul pozitiv, ceea ce semnifica prezenta factorului Rh in sange. Fiecare dintre noi mosteneste caracteristici sanguine specifice, dintre care una este prezenta sau absenta unui anumit antigen, denumit factorul Rh. Daca o persoana nu are factorul Rh, se spune ca are Rh negativ.
O femeie cu Rh negativ necesita ingrijiri speciale in timpul sarcinii
In cazul in care mama viitorului bebelus are Rh negativ, iar tatal Rh pozitiv, bebelusul poate avea Rh pozitiv. 66% din femeile insarcinate cu Rh negativ vor naste un copil cu Rh pozitiv. In aceasta situatie se spune ca intre mama si copil exista o incompatibilitate de Rh si se iau anumite masuri indispensabile.
Aceasta situatie nu cauzeaza de obicei nicio problema la prima sarcina. Insa se poate intampla ca mama sa vina in contact cu celulele Rh pozitive ale copilului si sa dezvolte anticorpi. Intr-o sarcina ulterioara, in conditiile in care copilul va avea Rh pozitiv, acesti anticorpi pot traversa placenta si pot ataca celulele rosii ale acestuia, provocandu-i o afectiune grava numita boala hemolitica a nou-nascutului.
De aceea, la prima nastere, daca copilul are Rh pozitiv si mama Rh negativ, mamei i se va face o injectie cu imunoglobuline, care au rolul de a impiedica formarea anticorpilor, scopul fiind evitarea complicatiilor in sarcinile viitoare. Imunoglubulina anti-Rh poate fi administrata gravidelor cu Rh negativ in saptamana 28 de sarcina, acesta fiind suficienta pana la sfarsitul sarcinii, dat fiind ca efectele fiecarei doze se mentin in medie 12 saptamani.
Gravidelor cu Rh negativ le sunt recomandate analize de sange specifice in anumite momente din evolutia sarcinii. Daca ai Rh negativ, discuta toate aceste aspecte cu medicul care iti urmareste sarcina.
Din precautie, femeilor cu Rh negativ ar trebui sa li se administreze acesta injectie si dupa o intrerupere de sarcina, o sarcina extrauterina si dupa amniocenteza.
Te-ar mai putea interesa:
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Idei de mese in timpul sarcinii
Pericole alimentare in sarcina
Nu stiam ca sunt insarcinata si ….
Calcularea datei probabile a nasterii
Ce functii indeplineste placenta ?
Acidul folic si importanta lui in sarcina
Ce modificari aduce primul trimestru de sarcina ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.