Un lucru pe care si Leonard Cohen il remarca in una din cartile sale este ca adultii uita sa se joace. Stim, faceti eforturi, jucati: nu te supara frate, Domino, ba daca cel mic va prinde mai bine dispus, acceptati sa il ajutati sa faca un cort in mijlocul sufrageriei. Insa adultul a pierdut deprinderea de a transforma totul intr-un joc, mai mult sau mai putin serios, in timp ce copilul traieste prin si pentru joc.
Care sunt rolurile jocului?
Pentru adult, joaca este un mod de a alunga plictiseala, de a umple timpul liber, de a se relaxa. Pentru copil insa, jocul ocupa o functie extrem de importanta in viata sa. Unele jocuri sunt menite sa il invete pe copil sa creeze relatii sociale, sa isi gaseasca locul in ierarhia care se formeaza intre cei de-o seama cu el.
Alte jocuri il ajuta sa integreze si sa depaseasca momentele dificile pe care le-a intampinat: o vizita stresanta la medic, schimbarea gradinitei, faptul ca mama a reluat serviciul.
Copiii pot folosi jocul pentru a depasi frustrarea ca inca nu detin controlul total asupra vietii lor. Un conflict cu cel mai bun prieten sau o scena trista cu care au empatizat pot fi eliberate prin joc. Fara joc, psihicul copilului este afectat.
Cum reusim sa ne jucam, in loc sa ne certam?
Raspunsul este simplu: empatizand. Punandu-ne in locul copilului nostru.
Ca adulti, avem cel mai adesea tendinta de a ne astepta de la copil sa inteleaga lucrurile noastre importante, de oameni mari.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa te grabesti dimineata sa ajungi la serviciu, in timp ce copilul tau nu stie cum sa traga de timp ca sa nu mearga la gradinita? Starea ta de nervi a crescut si a crescut, in cele din urma ai explodat, tu tipi, copilul tipa si el, izbucniti amandoi in plans si iata o zi stricata de la prima ora a diminetii !
In loc sa te gandesti la traficul aglomerat al fiecarei dimineti, la faptul ca iar vei intarzia la serviciu, in loc sa te enervezi ca cel mic nu se imbraca singur – desi in orice alt moment al zilei nu intampina probleme din acest punct de vedere – cat ti-ai bea si tu cafeaua in liniste, opreste-te si respira adanc.
Copilului tau nu ii pasa de trafic. El nu intelege de ce e atat de important pentru tine sa nu intarzii si habar nu are care sunt consecintele intarzierii tale. El insa stie ca in fiecare dimineata trebuie sa se trezeasca, sa iasa din confortul patului sau, sa se grabeasca si sa mearga intr-un loc in care poate nici macar nu are chef sa mearga.
El nu este destul de mare incat sa ii pese de obligatii sociale, de importanta gradinitei si de alte lucruri de genul asta. Cel mai probabil, atunci cand te rastesti la el sa il zoresti, el este inca somnoros si singura sa dorinta ar fi sa petreaca mai mult timp impreuna cu tine.
In cartea sa, Cohen ofera o alternativa in cazul acestui scenariu matinal.
Parintele initiaza un joc cu papusile, pe care doar adultul reuseste sa le auda si sa le inteleaga. Papusile se indoiesc de capacitatea copilului de a se spala/imbraca/manca singur, in timp ce parintele le cotrazice cu vehementa, cu strambaturile de rigoare, amuzat, exprimandu-si increderea in copilul sau si siguranta ca toate acestea sunt floare la ureche pentru el.
Incet incet, copilul se prinde in acest joc, se invioreaza, uita efectiv de ceea ce il necajea, iar lipsa de chef pe care tu, ca parinte, ti-o tratezi cu o cafea, dar care pentru copil nu are solutie, se transforma intr-o stare de buna dispozitie care va face ca lucrurile sa decurga mai usor.
Intr-o prima faza, ti se poate parea ca acest gen de scenariu necesita prea multa bataie de cap. Desigur, in lumea ideala a adultului, copilul isi vede de pregatirile sale de dimineata, permitandu-i parintelui sa isi savureze cafeaua in timp ce urmareste stirile sportive sau isi pune la punct machiajul. Dar cum lumea in care traim este departe de ideal, o solutie se impune.
Ca parinte, ai de ales intre a face ziua mizerabila pentru amandoi sau a intra tu primul intr-o dispozitie jucausa, ajutandu-l pe copil sa faca fata momentelor dificile prin care trece.
In fond, sa iti inveti copilul sa faca fata cu umor oricarei situatii in care s-ar putea trezi este o lectie importanta pentru intreaga sa viata!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.