Dermatita de scutec este, cu siguranță, una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă bebelușii. Însă, faptul că e atât de frecventă nu înseamnă că este obligatoriu ca și micuțul tău să se confrunte cu această inflamație. În continuare, câteva informații practice despre tipurile de iritație de scutec și despre modurile în care poate fi prevenit fiecare dintre ele. Pentru ca tu să poți gestiona mai ușor această situație delicată din viața voastră.
Pielea bebelușului e diferită
Da, pielea celui mic este diferită de cea a copiilor cu vârste mai mari sau de cea a adulților, atât din punctul de vedere al structurii, cât și al fiziologiei, astfel că este mai vulnerabilă la iritații. Dermatita de scutec generează un disconfort major, care ajunge să afecteze întreaga familie, pentru că un bebeluș cu dureri este irascibil – plânge mai mult, are o calitate mai scăzută a somnului, este mai agitat.
Există 4 tipuri de dermatită de scutec
În funcție de cauzele care au determinat-o și de aspectul leziunilor, există 4 tipuri de dermatită de scutec: iritativă, alergică, candidozică și bacteriană.
Dermatita iritativă este produsă fie de contactul prelungit al pielii cu urina și scaunul (uneori acid, mai ales în cazul bebelușilor hrăniți cu lapte praf sau în cazul bebelușilor care încep diversificarea), fie de frecarea pielii cu scutecul, fie de presiunea pe care o aplică marginea scutecului în zonele cu pliuri de piele. Dermatita iritativă apare în general în zona organelor genitale, a feselor, coapselor și pe burtică. Pielea are un aspect roșu, lucios și e caldă la atingere.
Dermatita alergică apare din ce în ce mai frecvent, fie ca urmare a expunerii la anumite substanțe folosite în procesul de producție a scutecelor pe care le utilizezi, fie din cauza folosirii unor șervețele umede ce conțin alcool și diverse parfumuri. În general, zonele afectate sunt întinse, acoperind practic toată pielea din interiorul scutecului sau cea care intră în contact cu șervețelele umede.
Dermatita candidozică se remarcă mai ales în zona pliurilor pielii și se poate extinde și în afara scutecului. La fetițe poate apărea o scurgere vaginală albicioasă, iar la băieței se pot observa porțiuni roșii în zona genitală. Un alt semnal care indică prezența acestui tip de dermatită este faptul că mulți dintre bebelușii cu Candida au și depozite albicioase pe limbă.
Dermatita bacteriană este, în general, produsă de specii din genul Streptococcus sau Staphylococcus. În cazul infecției streptococice, zona afectată capătă o nuanță de roșu aprins și e localizată în jurul anusului, dar se poate extinde și către organele genitale. Infecția stafilococică determină apariția de pustule, cu baza roșie și inflamată. Atunci când se sparg, acestea eliberează un lichid maroniu, lăsând în urmă răni care reprezintă porți de intrare pentru alți germeni.
Prevenirea dermatitei de scutec
Dermatita de scutec poate fi prevenită cu ajutorul unei rutine corecte de îngrijire a zonei intime. Printre cele mai importante acțiuni de prevenție, se numără cele de mai jos.
• Scutecul trebuie schimbat des, pe cât posibil imediat după ce bebelușul l-a murdărit.
• La fiecare schimbare de scutec, bebelușul trebuie spălat cu apă călduță.
• În cazul în care spălatul nu este posibil – mai ales atunci când nu sunteți acasă, se pot folosi șervețele umede, însă fără alcool sau parfum.
• De asemenea, se recomandă evitarea săpunurilor puternice și a scutecelor parfumate.
• O alternativă este ca șervețelele umede să fie înlocuite cu bucăți de bumbac subțire, umezite în apă călduță.
• Se recomandă schimbarea mărcii de scutece dacă apar semne de iritație.
• La fiecare schimbare de scutec, bebelușul trebuie lăsat cu pielea la aer, să se usuce bine și să respire.
• Sfat pentru mame: Se recomandă reglearea alimentației în cazul alăptării sau identifcarea alimentelor care provoacă aciditatea scaunului bebelușului în perioada diversificării.
Utilizarea cremelor de protecție pentru zona scutecului
Exista, pe piață, o ofertă relativ variată de creme pentru zona scutecului. În primul rând, trebuie să faci diferența între un produs cu rol preventiv și unul cu rol de tratament.
O cremă tratament este un produs farmaceutic care include antibiotice, antimicotice sau antiinflamatoare, utilizată în cazuri grave și persistente de dermatită de scutec. Ea previne suprainfecția bacteriană sau o tratează, tratează infecția cu Candida și reduce semnele alergiei locale.
O cremă cu rol preventiv este la îndemâna tuturor părinților și trebuie utilizată zilnic. Ea se aplică pe pielea curată, în strat subțire, având rol de protecție și regenerare. Printre ingredientele pe care le conține, unul dintre cele mai importante este oxidul de zinc, care formează o barieră peste țesuturi, prevenind umezeala persistenă la nivelul pielii și stimulând reepitelizarea. Oxidul de zinc este foarte util atât în prevenție, cât și în momentul apariției primelor semne de iritație.
Dacă și bebelușul tău se confruntă cu dermatita de scutec, te invităm să te alături clubului Cutaden, comunitatea care te ține la curent cu noutățile legate de îngrijirea pielii și cu sfaturi și recomandări utile din partea specialiștilor. În plus, devenind membru al comunității, poți testa noi produse din portofoliu și poți participa la diverse concursuri cu super premii. Mai multe detalii, aici: club.cutadenbebe.ro
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.