Nu exista parinte care sa nu ii fi facut copilului sau macar o data analize de sange. Pentru a usura asteptarea pana la urmatoarea vizita la medicul care iti va interpreta rezultatele, este bine sa cunosti cateva lucruri elementare legate de cei mai frecventi parametri solicitati in cazul analizelor uzuale.
Analizele de sange pentru copii uzuale urmaresc sa stabileasca starea generala de sanatate a organismului, daca nu cumva el se lupta cu o infectie, daca organele principale functioneaza corect si resursele minerale de care dispune corpul celui mic. Uneori, un parametru dintre cei deterinati se poate afla in afara valorilor de referinta, starnind panica, de cele mai multe ori nejustificata, a parintelui. Iata pe scurt semnificatia parametrilor solicitati uzual in cazul analizelor de sange si a variatiilor acestora.
Cum se interpreteaza hemoleucograma la copii?
HEMOLEUCOGRAMA este cel mai frecvent test de laborator solicitat, ea oferind informatii de baza despre celulele din sange. Ea se realizeaza prin masurarea mai multor parametri.
Numarul de eritrocite determina numarul de celule insarcinate cu transportul de oxigen la tesuturi si organe. Numarul de eritrocite, ca singur parametru, are valoare diagnostica limitata, el trebuind corelat cu alti parametri (in special hematocritul). Scaderea numarului de eritrocite indica evolutia unei anemii; cauzele care produc anemia pot fi identificate doar in corelatie cu alti parametri ai hemoleucogramei.
Hematocritul masoara raportul dintre volumul ocupat de eritrocite si volumul sanguin total. Acest parametru este utilizat in detectarea si monitorizarea anemiei, iar semnificatia sa clinica se stabileste numai in functie de valorile unei intregi serii de parametri hematologici.
Hemoglobina este componentul de baza al eritrocitelor. Ea este cea care asigura transportul oxigenului si a dioxidului de carbon in intregul organism. Valoarea sa, impreuna cu hematocritul si numarul de eritrocite, este utila in detectarea anemiei. Citeste mai multe despre anemia la copii
Indicii eritrocitari (VEM, HEM si CHEM) sunt parametri calculati care ajuta la clasificarea anemiilor si ofera indicii despre mecanismul prin care s-a produs.
Numarul de trombocite influenteaza mecanismul de producere a hemostazei. Pe scurt, trombocitele au un rol esential in oprirea oricarei mici sangerari, in interiorul sau exteriorul organismului. Cresterea numarului de trombocite poate avea numeroase cauze, dintre care enumeram bolile infectioase sau inflamatorii sau deficitul de fier. Scaderea numarului de trombocite poate indica o serie de afectiuni printre care hemofilia, insa un diagnostic clar si un tratament pot fi stabilite abia dupa efectuarea unor investigatii mai amanuntite. In plus, numarul de trombocite este influentat de administrarea a numeroase medicamente, asadar interpretarea rezultatului trebuie sa tina cont si de acest aspect.
Numarul de leucocite si formula leucocitara urmaresc stabilirea numarului total de celule albe si proportia dintre diferitele tipuri ale acestora. Leucocitele sunt celulele implicate in raspunsul imun, ele reprezentand „soldatii” care lupta cu microbii. Cresterea numarului total de leucocite indica existenta unei inflamatii sau a unei infectii. Scaderea numarului de globule albe se intalneste in bolile virale si in unele infectii bacteriene severe. Exista si alte cauze ale variatiei numarului de leucocite, insa doar medicul clinician poate indica daca este necesara efectuarea de analize suplimentare.
Proportia dintre diferitele tipuri de leucocite ofera de asemenea indicii importante legate de cauza variatiei numarului total de celule albe. Formula leucocitara are aspect caracteristic si ii permite medicului sa faca diferenta intre o infectie virala si una bacteriana, sau intre o infectie si o inflamatie aseptica. De asemenea, formula leucocitara poate oferi indicii despre evolutia unei alergii sau despre un caz de parazitism. Dintre leucocite, enumeram:
- Neutrofilele, care joaca un rol esential in apararea primara a organismului. Numarul lor creste in infectii bacteriene si scade in infectiile virale.
- Limfocitele sunt „celule cu memorie” implicate in raspunsul imunitar. Numarul lor creste in infectiile virale si scade intr-o gama variata de afectiuni.
- Eozinofilele variaza ca numar in directa legatura cu evolutia unor boli alergice. Astfel ele cresc in alergii (astm bronsic, dermatita atopica, urticarie, alergia la laptele de vaca sau la proteinele din soia) si in cazul parazitozelor. Scaderea numarului de eozinofile este asociata cu sindroame de stress sau cu administrarea unor medicamente din categoria corticosteroizilor.
Cum se interpreteaza alte analize uzuale de sange la copii?
GLICEMIA masoara nivelul de glucoza din sange si reprezinta testul de baza in diagnosticul diabetului zaharat. Proba trebuie recoltata dimineata, dupa o pauza de minim 8 ore de la ultima masa. In cazul obtinerii unei prime valori in afara limitelor de referinta, analiza trebuie repetata. Diagnosticul de diabet se formuleaza abia dupa 2 determinari care depasesc limita superioara.
SIDEREMIA masoara cantitatea de fier existenta n organism. In cazul copiilor, aceasta analiza este esentiala in stabilirea tipului de anemie. Deficitul de fier determina anemia feripriva, care este frecventa la bebelusi si care trebuie tratata pentu evitarea aparitiei complicatiilor.
UREEA SERICA este un parametru care masoara gradul de functionare a rinichilor. Valoarea ureei serice creste peste limite normale in cazul afectarii functionarii rinichilor
GTP si GTO (sau TGO si TGP in functie de laborator) sunt doi parametri care permit diagnosticarea bolilor hepatice si diferentierea intre bolile hepatobiliare si cele pancreatice. Cresterea acestor parametri peste limitele superioare admise poate indica evolutia unei hepatite virale sau afectarea toxica a ficatului, care apare de exemplu in tratamentele prelungite cu paracetamol.
SUMARUL DE URINA reprezinta de fapt analiza elementelor solide care se afla in urina.
- Eritrocitele aparute in urina pot indica o cistita sau o afectiune renala
- Leucocitele pot aparea in numar redus in urina, dar o crestere semnificativa a numarului acestora indica o infectie urinara
- Celulele epiteliale in numar crescut au aceeasi semnificatie a evolutiei unei afectiuni a tractului urinar
- Cristale de acid uric apar si in urina normala dar si in stari febrile sau in boli renale cronice
- Cristalele de oxalat de calciu pot indica o alimentatie bogata in oxalati (rosii, spanac, portocale) sau in cazul existentei calculilor urinari
Acesta este un mic ghid cu titlu informativ care te va ajuta sa nu stati in tensiune pana cand medicul va fi disponibil sa iti explice in detaliu semnificatia rezultatelor analizelor si sa iti stabileasca, daca e cazul, un tratament. In nici un caz nu trebuie sa te bazezi exclusiv pe informatiile oferite in acest articol si sa renunti la a consulta un medic pentru tine sau pentru copilul tau!
La ce varsta a copilului tau ai facut primele analize de sange?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.