Academia Americana de Pediatrie descurajeaza vizionarea programelor tv in primii doi ani de viata, dar numai 6% din parinti urmeaza acest sfat conform ultimelor studii. In Romania nu exista date oficiale cu privire la conduita parintilor insa fenomenul este destul de raspandit. Acela de a da drumul la televizor si a-si lasa copiii sa priveasca fascinati la minunatia patrata care emite lumini si sunete extrem de atractive, precum televizorul.
Copiii se linistesc dintr-o data, par cuminti si aparent nu mai solicita parintilor atentia lor maxima. Parca se teleporteaza intr-o lume paralela si le ofera parintilor un moment de liniste, relaxare, exact ce au nevoie dupa o zi obositoare la serviciu.
Cu toate acestea, oricat de buna ar fi aceasta solutie pentru parinti, pe atat de daunatoare este pentru copii.
In primul rand, simpla succesiune de imagini si sunete care nu sunt destinate copiiilor sub 3 ani dauneaza din punct de vedere al dezvoltarii psihice a copilului. Ganditi-va la cati stimuli sunt in reclame, in filme sau in emisiuni de divertisment. Semnale luminoase frecvente si amplificate si sunetele stridente menite sa atraga atentia nu fac altceva decat sa le distorsioneze perceptia celor mici asupra lumii. Fiindca cei mici invata prin imitatie, probabil va puteti imagina ce efecte poate avea televizorul asupra lor, daca nu este controlat.
Asupra copiilor sub varsta de 2 ani un prim efect negativ al vizionarii precoce a programelor TV sau a filmuletelor pe internet este acela a unei slabe dezvoltari a limbajului. Este adevarat ca un bebelus poate invata prin imitatie dintr-un material filmat insa o experienta similara in viata reala l-ar ajuta mai mult.
Stiati ca?
Imaginile si sunetele necontrolate pot declansa crize de epilepsie fotosenzitiva, dupa cum s-a intamplat in cazul a catorva copii dupa ce au urmarit o scena din binecunoscutul desen animat Pokemon, scena in care Pikachu se afla in centrul unei explozii de lumina. Faptul ca o asemenea scena a provocat o astfel de reactie demonstreaza influenta pe care o are televizorul asupra creierului. Sursa wikipedia
Concluzia specialistilor in pediatrie este unanima vizavi de efectele negative pe termen lung ale televizorului asupra copiilor, referindu-se la cresterea comportamentelor agresive si violente dar si la debutul activitatilor sexuale in adolescenta mult prea devreme.
In continuare va prezentam cateva sugestii cand le puteti permite copiiilor sa stea la televizor si cand nu.
Nu in timpul meselor !
Evitati sa dati drumul la televizor in timpul meselor. Masa trebuie sa fie, intotdeauna, un eveniment de familie. Studiile au aratat ca un comportament sanatos in ceea ce priveste ritualul mesei in familie la ore fixe poate preveni boli precum anorexia sau bulimia in adolescenta.
Nu cand aveti musafiri !
Nu dati drumul la televizor in timpul intalnirilor de joaca cu alti copii, cand acestia ar trebui sa invete comportamente sociale. Nu porniti televizorul nici cand sunt evenimente speciale in familie, precum zile de nastere sau sarbatori.
Atunci cand le permiteti copiiilor sa stea la televizor, stati impreuna cu ei.
Copiii sunt mai putin predispusi sa intre in transa televizorului atunci cand mai este cineva cu ei sau cand exista interactiune reala in timp ce televizorul este pornit. Daca le dati voie copiiilor sa stea singuri la televizor este ca si cum le-ati permite sa se afle singuri sub influenta unor straini. Urmarirea televizorului va da ocazia sa controlati informarile gresite, reclamele si sa subliniati valorile pe care le credeti bune sau nu.
Bineinteles ca vor exista momente cand va trebui sa va lasati copilul singur in fata televizorului, dar aveti grija sa nu devina un obicei. Tineti cont si de distanta obligatorie intre ochii copilului si televizor, de cel putin 100 cm. Aceasta regula se aplica si pentru monitorul calculatorului.
Evitati sa folositi televizorul ca pe un substitut de atentie.
Doar nu vreti sa angajati o bona care sa vorbeasca neintrerupt, sa nu-l asculte pe copil si sa nu va raspunda la intrebari sau temeri, nu? Dar daca folositi televizorul, faceti exact acelasi lucru. Incercati sa evitati sa folositi televizorul ca metoda de calmare, linistire sau distrare a copilului. Incercati sa aflati ce-l deranjeaza si ajutati-l sa faca fata problemelor decat sa le ascundeti in spatele televizorului.
Nu folositi televizorul ca santaj sau ca recompensa si nu-l interziceti sub forma de pedeapsa.
Asociind televizorul cu un comportament pozitiv sau oferindu-l ca tentatie pentru a obtine ce vreti de la copil nu va face nimic altceva decat sa devina si mai atractiv.
Fiti selectivi in ceea ce priveste emisiunile de la televizor.
Alegeti cu atentie ce si cat urmaresc copiii la televizor. Daca nu stiti emisiunea, ar fi bine s-o vedeti inainte singuri si, daca considerati ca este potrivita pentru copil, o puteti inregistra si reda ulterior. Cautati programe realizate special pentru copii, cu limbaj simplu si personaje atractive, muzica si valoare educativa sporite. Interziceti emisiuni care au incarcatura violenta, chiar si desenele animate mai pline de actiune.
Aveti grija sa-i feriti de emisiunile pe care le urmariti pentru a fi la curent cu noutatile. Ar fi de preferat sa le urmariti dupa ce ati culcat copilul.
Efectele negative ale televizorului pot fi contracarate prin activitati care unesc familia, precum gatitul, gradinaritul, inotul, proiecte artistice sau plimbari prin parc sau la gradina zoologica. Cand, totusi, urmariti televizorul impreuna, incercati sa incurajati discutiile despre ceea ce se intampla pe ecran.
Daca se intampla sa urmariti o emisiune in care un personaj il loveste pe un alt personaj, explicati-i copilului ca acela este un comportament inacceptabil. Este gresit sa lovim o alta persoana pentru a obtine ceea ce vrem. Reiterarea acestei explicatii va duce, in final, la insusirea valorii respectului fata de alti semeni.
Mediul inconjurator este plin de informatii, care vin la copil prin diverse metode. Intr-un astfel de mediu, parintele trebuie sa actioneze ca un filtru si sa decida ce este bine sa afle un copil sub 3 ani si ce-i poate dauna dezvoltarii armonioase fizice si psihice.
Boom-ul tehnologic le permite parintilor moderni sa gaseasca numeroase metode pentru a-si educa copilul, fara sa fie nevoie sa apeleze la emisiunile de la televizor. Internetul, dvd-urile special create pentru copii pot sa ia locul din cand in cand emisiunilor de la televizor cu conditia ca distanta dintre monitorul laptopului si ochii copilului sa fie de minim 100 de cm.” Toate acestea, insa, cu multa masura deoarece ca si televizorul, internetul si jocurile creaza dependenta, viata sociala a copilului avand de suferit.
Cei mici nu pot discerne ce e bine pentru ei si ce nu, mai ales ca, in cele mai multe cazuri, lucrurile negative au o atractie sporita si sunt asimilate mult mai usor. Este responsabilitatea voastra ca parinti sa le oferiti alternative mai sanatoase si mai educative decat televizorul copiilor vostri de la o varsta cat mai frageda.
Te-ar mai putea interesa:
Cum il inveti obiceiuri alimentare sanatoase
Cum obtii mai multi nutrienti ?
Ajuta-l sa exploreze in siguranta
Unele din temerile copiilor mici
Ce faci cand copilul are un acces de furie ?
Cum faci o alegere potrivita a bonei ?
Copilul tau musca? Uite ce sa faci
Cand si cum incepe antrenamentul la olita
5 obiecte pe care copii le pot inghiti
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.