Copilăria este presărată cu răceli – este un lucru pe care orice părinte îl știe. Iar odată cu venirea frigului și reînceperea grădiniței, această situație se va intensifica și mai mult. Cum faci față acestor provocări, cum depășești această perioadă cu capul sus? Descoperă în acest articol.
Ține legătura cu medicul copilului tău
Medicul copilului tău este cel mai în măsură să te asigure că totul este în regulă în ceea ce îl privește, sau să identifice eventuale semne îngrijorătoare. Contactează-l la fiecare episod de răceală, chiar dacă de acum știi să le gestionezi și singură, pentru că este important să știe de câte ori pe an se îmbolnăvește copilul tău, ce simptome are și cât de grave sunt acestea, cât de ușor se recuperează după fiecare dintre aceste episoade. Este considerat perfect normal ca un copil mai mic de 5 ani să facă între 8 și 12 episoade de viroză pe an. Dacă stai să socotești, asta înseamnă câte o răceală pe lună. Dacă micuțul tău se îmbolnăvește mai des de atât, dacă se reface deosebit de greu după fiecare dintre aceste episoade de boală sau dacă virozele comune se complică, în cazul lui, de fiecare dată, medicul poate recomanda o serie de investigații suplimentare.
Privește lucrurile cu optimism
Ca părinte, e mereu greu să vezi că micuțul tău nu se simte bine. E normal să fii îngrijorată când îl vezi fără chef, dormind mult, refuzând să mănânce sau lipsit de chef de joacă, dar amintește-ți, mereu, că este vorba despre un disconfort minor și pasager. Sistemul lui imunitar muncește din greu pentru a se lupta cu microbi pe care nu i-a mai întâlnit, dar va fi mai antrenat și mai puternic pe viitor, astfel încât, după vârsta de 5 – 7 ani, vei vedea că juniorul este mult mai rezistent.
Mai există un motiv pentru care merită să îți păstrezi optimismul: bebelușul și copilul mic percep extrem de clar emoțiile tale și au tendința de a le împrumuta. Dacă ești speriată, panicată, tristă, plină de emoții negative, și copilul se va simți în pericol – și cine se descurcă bine cu astfel de sentimente? Pe de altă parte, dacă îți păstrezi optimismul și buna dispoziție și îl ajuți să simtă că e în siguranță – până la urmă, o răceală nu e un capăt de lume, chiar dacă e însoțită de febră mare – și convalescența lui va fi mai scurtă. CITEȘTE ȘI DESPRE: 5 Cele mai frecvente GREȘELI ale părinților când copilul este bolnav, unele putând fi chiar fatale
Pune la punct un sistem de siguranță
Una dintre cele mai mari provocări legate de răcelile copiilor are legătură cu absențele de la serviciu. Copilul nu poate fi dus la grădiniță în perioadele în care se simte rău; el trebuie să stea acasă și să fie îngrijit de un adult de încredere. Asta înseamnă că fie mami, fie tati trebuie să lipsească de la serviciu – lucru care nu este întotdeauna ușor sau posibil. Dacă există bunici la îndemână, lucrurile sunt ceva mai simple. Dar dacă aceștia nu sunt disponibili, e foarte posibil să ai nevoie de o bonă dedicată, care să vă ajute în aceste perioade și în care să ai încredere că va acorda atenție simptomelor copilului și îi va administra în mod corect medicația.
Citește și despre:
A venit frigul! Parcă văd că iar mi se îmbolnăvește copilul!
Mucozități în gât la bebeluși și copii – ce sunt, de ce apar, cum se elimină?
Menținerea căilor nazale curate. Cum se face lavajul nazal la bebeluși și copii
Ajutor! Cum reacționăm corect când bebe are o problemă de sănătate
Stimulează imunitatea copilului prin metode naturale
Farmaciile sunt pline de remedii despre care se spune că stimulează imunitatea copilului – nu le contestăm eficiența, dar înainte de a apela la ele, poate e mai bine să testezi diverse soluții naturale. Încearcă să aveți, ca familie, o alimentație cât mai sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete, carne slabă și mult pește. Evitați, pe cât posibil, excesul de zahăr și de fast food, feriți-vă de alimentele procesate și petreceți cât mai mult timp în mod activ, afară. Produsele apicole, la copiii cu vârsta mai mare de un an, fac minuni: mierea și propolisul au efecte antimicrobiene puternice, polenul și lăptișorul de matcă sunt surse importante de nutrienți. Dacă micuțul tău nu are alergii și dacă medicul îți dă undă verde, include-le în obiceiurile voastre zilnice. Citește și despre: 7 lucruri care NU trebuie să îți lipsească din casă în plin sezon de viroze la copii și adulți
Alege un mediu sănătos pentru copilul tău
Este firesc ca, în orice colectivitate ar merge, copilul tău să fie expus la boli transmisibile mai mult decât dacă ar petrece timpul numai acasă, cu voi. Dar regulile interne ale grădiniței pot face diferența în ceea ce privește absențele copiilor. Alege o grădiniță care nu face excepții în ceea ce privește primirea copiilor cu boli în faza acută și care face un control epidemiologic riguros dimineața la sosire. Pe de altă parte, personalul grădiniței trebuie să înțeleagă conceptul de tuse reziduală și să nu se împiedice de asemenea situații.
Chiar dacă în grupă sunt mulți copii, aerisirea frecventă, inclusiv pe timp de toamnă-iarnă, și dusul zilnic al copiilor la joacă afară sunt două elemente esențiale pentru a scădea concentrația de microbi din spațiul închis al sălii de clasă. Alege o grupă în care educatoarea este deschisă la a-i duce pe copii afară la joacă. Răcelile copilăriei nu pot fi evitate, dar modul în care reușești să te raportezi la ele fac diferența în ceea ce privește felul în care se depășiți. Un medic în care ai încredere și o bună rețea de sprijin sunt foarte utile în această perioadă. Citește și despre: 7 răceli pe an sunt benefice pentru cei mici, sistemul imunitar are ocazia să se maturizeze
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.