Pentru 9 luni, mama este intreg universul copilului pe care ea il va aduce pe lume. Dupa 9 luni, universul se va construi plecand de la relatia dintre mama si copil. Ea ii va oferi hrana, caldura, protectie, dragoste si toti parametrii pe baza carora copilul se va dezvolta atat fizic cat si din punct de vedere al personalitatii.
Chiar daca in familia moderna ambii parinti sunt implicati in cresterea si educarea micutului, mama si relatia acesteia cu copilul raman factorul determinat in dezvoltarea sociala, biologica si chiar emotionala a acestuia.
Construirea relatiei cu copilul nu incepe in momentul nasterii, ci in cel al conceptiei. Din acel punct, pentru femeia care este insarcinata, grija pentru copil trebuie sa se suprapuna cu grija pentru ea insasi. Cum sa dezvolti o relatie bazata pe iubire recriproca, invatand, in acelasi timp, sa raspunzi tuturor nevoilor bebelusului tau!?
Alapteaza-ti copilul!
Alaptarea bebelusului ii va oferi acestuia cel mai bun start in viata atat din punct de vedere emotional cat si nutritional. Este demonstrate stiintific faptul ca atunci cand bebelusul iti atinge sanii, corpul tau elibereaza un hormon denumit oxitocina, care este vinovat de starea ta de bine si de fericire.
Pe de alta parte, alaptarea ii transmite bebelusului anticorpi unici si nutrientii de care are nevoie, dar contribuie si la dezvoltarea unei relatii speciale intre mama si copil.
Necesar, dar insuficient
Nu e de ajuns sa il duci pe cel mic la pediatru, sa il feresti de boala, sa il hranesti si sa il schimbi, ori de cate ori este necesar. O relatie stransa intre mama si copil previne nenumarate boli, intareste imunitatea celui mic si, in plus, ii stimuleaza dezvoltarea intelectuala, asa cum arata cele mai recente studii in domeniu. Bebelusii nu se pot ingriji si nu stiu ce sa faca cu propriul corp.
De aceea, mama este cea care il invata, pas cu pas, sa se descopere pe el si lumea din jur si cum sa se dezvolte. Pe de alta parte, mama este si prima figura de autoritate pe care copilul trebuie sa o intalneasca, pentru a invata primele reguli si obligatii din viata lui. Citeste mai multe despre factorii care influenteaza dezvoltarea copilului.
Dragoste si autoritate
Pentru ca este prima lui relatie cu lumea, tie iti revine datoria de a modela comportamentul copilului, inca din primul moment, astfel incat acesta sa nu fie egoist si sa se poata integra cu usurinta in societate, atunci cand acest moment va veni. In plus, trebuie sa il faci mereu sa se simta in siguranta, astfel incat sa ii dezvolti increderea in tine si in el, pentru a putea sa isi dezvolte o personalitate sanatoasa.
Invata-l prin jocuri!
Cea mai buna metoda de a-l ajuta sa descopere lumea este jocul! Joaca-te cu el si vei deveni cel mai bun tovaras de joaca, lucru care va ajuta sa va consolidati si mai mult relatia. In plus, jocul este benefic, atat pentru dezvoltarea sociala si emotionala a copilului, cat, mai ales, pentru dezvoltarea lui intelectuala, deoarece il ajuta sa faca nenumarate conexiuni si sa descopere legaturile dintre lucruri.
Vorbeste-i, canta-i!
Copilul are nevoie de mama sa in preajma, atat pentru a-l ingriji si a-l hrani, cat si pentru a-i oferi modelul de care are nevoie pentru a invata.
In primii ani de viata, copilul invata prin imitatie. Initiaza secvente imitative pentru a-l ajuta sa se dezvolte. Incepe cu cantece pentru a-i induce o stare de bine si pentru a consolida relatia voastra, vorbeste-i, pentru ca el sa simta mereu ca se poate baza pe tine.
La momentul potrivit, alege comportamente indispensabile (manipularea de obiecte, miscari ale corpului etc.) si indeamna-l sa le imite.
Privirea – important mod de comunicare
Consolideaza constant relatia ta cu bebelusul si dezvolta o relatie de comunicare prin intermediul privirii. Contactul vizual sporit faciliteaza intelegerea mutuala intre mama si copil si face aproape imposibila instalarea unui grav sindrom de deprimare emotionala.
Arata-i si spunei ca il iubesti cat mai des!
Nu e de ajuns sa ii spui ca il iubesti dar este important sa auda aceste cuvinte cat mai des si de la o varsta cat mai frageda. Arata-i afectiunea care i-o porti prin constante dovezi de iubire: imbratisari, alintari, saruturi, mangaieri tandre.
Dragostea si implicarea mamei este evidentiata si de calitatea hranei si a ingrijirilor, insa copilul are nevoie de contacte gingase si tandre cu mama, care trebuie sa ii ofere afectiune si blandete. Mai tarziu, jocurile pentru dezvoltarea psihica pe care le vor juca impreuna il va asigura de dragostea pe care i-o porti.
Cele mai trainice legaturi se stabilesc in perioada postnatala, pentru ca il privesti mereu, pentru ca il atingi mereu, il hranesti, ii vorbesti, iar universal tau se invarte in jurul lui, asa cum universal lui esti tu.
Relatia mama-copil va da calitatea atasamentului de mai tarziu al copilului fata de membrii familiei, dar si fata de persoanele cu care va intra in contact mai tarziu.
Astfel, tu esti cea care ii va influenteaza restul vietii. Nu trebuie sa te sperie acest lucru, desi este o responsabilitate destul de mare. Fericirea lui, starea lui de bine este cea care actioneaza si asupra ta, facandu-te fericita!
Tu cum ai devoltat relatia cu bebelusul tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.