Maslinele sunt aliatele unui organism sanatos fiind folosite din cele mai vechi timpuri atat ca alimente cat si ca medicament. Toate sortimentele de masline sunt o sursa buna de minerale precum fier,cupru, magneziu, calciu si vitamine precum vitamina E, A si comlexul B. Sunt de asemenea o sursa buna de fibre si grasimi bune.
Maslinele intregi nu sunt recomandate in alimentatia copiilor mici nici atunci cand sunt fara samburi deoarece daca nu sunt bine mestecate, ceea ce este foarte probabil sa se intampla la cei mici, exista riscul de inec sau pot cauza disconfort abdominal tot din acelasi motiv, bucatile tari de masline nemestecate tranzitand destul de greu tubul digestiv.
Cu toate acestea masliele se pot oferi sub forma de crema de masline care este foarte simplu si rapid de preparat. Iti propunem 2 retete.
Crema de masline cu ulei de masline
Tot ce ai nevoie:
O cana de masline fara samburi preferabil cat mai putin sarate
1-2 linguri ulei de masline
1/2 zeama de la o lamaie mica
O ceapa mica
Se pun in blender maslinele, uleiul si zeama de lamaie si se mixeaza pana cand reiese o crema fina. Se taie ceapa marunt si se amesteca bine cu crema de masline. Se serveste pe felii de paine prajita integrala, graham, secara sau cu seminte alaturi de feliute de rosii sau ardei gras.
Crema de masline cu unt
Tot ce ai nevoie:
O cana de masline fara samburi preferabil cat mai putin sarate
100g unt 82% grasime
1/2 zeama de la o lamaie mica
O ceapa mica
Cateva fire de patrunjel
Se pun in blender maslinele, untul, zeama de lamaie si se mixeaza pana cand reiese o crema fina. Se taie ceapa marunt si patrunjelul si se amesteca bine cu crema de masline. Se serveste pe felii de paine prajita integrala, graham, secara sau cu seminte alaturi de feliute de rosii si ardei gras.
De la ce varsta ?
Aceasta reteta este potrivita de la varsta de 18-20 luni a bebelusului sau de cand a inceput sa mestece bine, dar nu mai devreme de 14-16 luni datorita cantitatii prea mari de sare care se foloseste la conservarea maslinelor. Tartinele cu crema de masline pot inlocui cu succes gustarea de la ora 5. Ar putea fi oferite si la micul dejun impreuna cu felii de branza telemea, ementaler, gouda, cedar.
Crema de masline sa pastreaza la frigider dupa preparare si se consuma imediat sau in maxim 24 de ore.
Te-ar mai putea interesa:
Supa crema de linte delicioasa
Piure de cartofi cu spanac
Garnituta de dovlecel la cuptor
Retete de supe pentru bebelusi
Ciuperci cu marar si orez basmati
Supa de rosii cu oregano
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.