Toti parintii asteapta sarbatorile cu bucurie, nerabdatori sa vada surpriza de pe chipul celui mic la vederea decoratiunilor si mai ales a bradului impodobit. In acelasi timp sarbatorile sunt si un motiv de ingrijorare cand copilul e in etapa explorarii patrupede sau cand abia a facut primii pasi, cu alte cuvinte cand e prea mic sa constientizeze pericolele sau inteleaga “ce se face” si ce nu.
Toata lumea ar vrea sa evite scenarii precum bradul cazut peste copil, ranire cu cioburi de globuri, incalcire in ghirlande de beteala … prin urmare sa vedem ce putem face incat totul sa fie cat mai sigur pentru copilul mic.
Desigur ca fiecare isi cunoaste copilul si copiii sunt diferiti, exista copii care la 8 luni sunt “statici”, abia stau singuri in fund si altii care se ridica deja singuri in picioare, “misuna” in 4 labe sau chiar fac pasi. Exista copii de 1-2 ani analitici, meditativi, care sunt in stare sa se uite la niste luminite sau la brad ca la o opera de arta expusa intr-un muzeu, fara sa atinga, si exista copii care neaparat vor sa cerceteze ei tot, sa puna mana, sa “demonteze”. Se stie ca paza buna trece primejdia rea iar copiii pot fi imprevizibili asa ca nu e un efort prea mare sa facem sarbatorile “childproofing” in siguranta pentru copil.
Cuvantul de ordine ar trebui sa fie “sus”.
In ceea ce priveste diversele decoratiuni, mai ales daca sunt sensibile la manevrare sau chiar casante, ar fi bine sa le punem pe sus: coronite pentru usa, diverse decoratiuni cu specific de Craciun sau Anul Nou pot fi puse la loc vizibil, pentru a ne bucura ochii, a le admira, a da o nota de sarbatoare dar la inaltime, pentru a nu fi la indemana copilului. Chiar si instalatia de pom ar fi mai bine sa fie atarnata pe pereti la inaltime, in brad riscand sa fie trasa de catre cel mic. Astfel avem si atmosfera de sarbatoare, stralucire, dar si siguranta.
Citește și despre: Ghid de supraviețuire pentru PRIMUL CRĂCIUN cu BEBE
In ceea ce priveste bradul sunt necesare cateva masuri de precautie.
Partea buna e ca sunt multe variabile la indemana, acceptabile. Putem impodobi brad natural dar sa fim atenti la unele aspecte: sa il ancoram de un obiect stabil, cum ar fi un calorifer sau piciorul unei canapele astfel incat chiar daca copilul ajunge la el si intr-un posibil moment de neatentie trage de el acesta sa nu pice peste copil si sa il raneasca.
In cazul bradului natural un potential pericol il reprezinta si acele care cad, pe care le-ar putea ingera sau i-ar putea intra in ochi, prin urmare trebuie sa fim atenti sa aspiram cat mai des in jurul bradului si sa incercam sa-l ferim de la a se usca prea rapid. Ar fi bine ca tulpina sa ajunga intr-un recipient cu apa si sa fie pus departe de sursele de caldura.
Putem impodobi un brad artificial, considerat mai ecologic deoarece chiar daca e plastic poate fi folosit ani la rand. Daca este mare e bine sa il ancoram si pe acesta, daca este micul il putem pune la inaltime, pe o comoda sau un dulapior cu mare atentie sa nu fie trasa de copil peste el in incercarea de a ajunge la brad!
Putem apela la un brad “neconventional”. Unul dintre cele mai la moda in ultimii ani este bradul de fetru, care poate fi lipit pe perete. Daca mama are indemanare si rabdare il poate face chiar ea, existand si tutoriale in acest sens, iar daca copilul este mai mare de 1 an se poate implica si el dupa puteri, colorand ornamente din fetru pentru el sau lipind ornamente de fetru sau hartie pe el.
In ceea ce priveste ornamentele pentru pomul de Craciun.
Ar fi bine sa uitati cativa ani de globurile “mostenire de la bunici”, cele clasice, din sticla sau alte material casabile. Oricat am fi de grijulii ele se pot sparge cu usurinta iar copilul se poate rani sau chiar sa ingereze coburile marunte. Din fericire acum exista globuri din polistiren, din plastic sau chiar textile, usoare si desigur incasabile.
Ghirlandele de beteala si instalatiile luminoase sunt foarte atractive pentru copii de aceea ar fi bine sa fie puse doar in partea de sus a bradului, unde copilul nu ajunge sau, si mai bine, ele sa fie atarnate de mobilier sau pe pereti la inaltime. Desigur ca instalatiile ar trebui sa mearga doar cand e lumea prezenta langa brad si nu e bine sa le lasam in prize prea mult timp sau peste noapte, pentru a evita un posibil scurtcircuit.
Atentie la lumanari!
Daca sunteti adeptii lumanarilor ornamentale cu tematica de Craciun desigur ca trebuie sa luati masurile de precautie necesare, sa nu le lasati aprinse nesupravegheate, sa nu le lasati aprinse la indemana copilului care inca nu constientizeaza ca se poate arde sau poate da foc lucrurilor din jur. Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Si in ceea ce priveste mancarea de sarbatori trebuie sa fim atenti la detalii.
Multor adulti ne place sa mancam de sarbatori preparate precum carnati afumati, sangerete, mancaruri cu maioneza, branzeturi nepasteurizate. Acestea insa nu au ce cauta in meniul unui copil, preparatele neprelucrate termic sau care contin oua crude, cum e maioneza pot fi deosebit de riscante mai ales pentru un organism foarte tanar, din cauza posibilei contaminari cu salmonella, trichineloza.
Daca nu vreti sa gatiti separat puteti face maioneza fara oua crude, existand cateva alternative, evitati sa puneti pe platouri branzeturi nepasteurizate si incercati sa inlocuiti mancarurile nesanatoase cu preparate care pot fi date si copiilor. Exista variante care sa intruneasca toate conditiile “de sarbatori” traditionale, gustoase dar si sanatoase.
Sarbatoarea Craciunului implica in majoritatea familiilor si prezenta cozonacilor cu nuca, a prajiturilor cu nuca sau migdale: atentie, nucile, migdalele, alunele au risc mare de inec chiar pana la 5 ani, deci ele nu trebuie niciodata oferite copiilor ca atare, intregi, ci doar rasnite, in diverse preparate. Acestea fiind spuse va dorim Sarbatori Fericite si sa petreceti in siguranta cu totii!
Citește și despre: De sărbători, gestionează corect programul de somn al copilului și astfel poți evita discuțiile și supărările
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.