Se apropie Craciunul, asa ca si mici si mari asteptam cu nerabdare sa impodobim casa si, desigur, bradutul. Iata cateva sfaturi pe care le poti urma pentru ca bradul tau sa reziste cu brio pana la Sfantul Ioan si sa starneasca exclamatii de uimire din partea musafirilor.
Bradul de Craciun simbolizeaza triumful vietii asupra iernii. Unul dintre foarte putinii arbori care raman vesnic verzi, bradutul este cel in jurul caruia graviteaza sarbatorile de iarna. Sub el lasa Mos Craciun darurile mult asteptate, langa el se canta colinde si tot el vegheaza dintr-un colt masa traditionala de Craciun.
Asadar, bradul trebuie sa ramana proaspat cat mai mult timp. Iata cateva trucuri pentru a avea un brad rezistent.
Alegerea bradului este primul pas
Nu toti brazii sunt taiati in aceeasi zi si nu toti copacii erau la fel de sanatosi atunci cand au fost taiati. Atunci cand alegi bradul trebuie sa urmaresti cateva aspecte mai subtile, nu doar ca el sa fie bogat si simetric. Pentru ca el sa reziste cat mai mult timp trebuie sa fi fost taiat de curand. Acele trebuie sa fie flexibile si sa nu se desprinda singure, crengile trebuie sa fie elastice si sa poata fi indoite cu usurinta. De asemenea, un brad proaspat si sanatos produce rasina, asadar are trunchiul lipicios.
Daca nu impodobesti bradul in ziua in care l-ai cumparat, pastreaza-l intr-un loc racoros
Aseaza-i trunchiul in apa in asa fel incat apa sa depaseasca cu cativa centimetri zona de trunchi care nu mai are scoarta. Pastreaza-l legat, cu crengile in sus, sau culcat pe podea, altfel crengile se vor lasa sub actiunea gravitatiei.
Atunci cand vine timpul sa il impodobiti, alege o incapere cat mai racoroasa, in care amplaseaza bradul cat mai departe de orice sursa de caldura.
Alege un suport de brad in care se poate pune apa. Astfel, daca bradul va sta cu trunchiul in apa pe perioada cat e impodobit, se va usca mai lent. Inainte de a-l fixa in suport, ciopleste-l putin in asa fel incat lemnul sa fie proaspat. Ai grija sa completezi apa periodic.
Bradul in ghiveci
Daca optezi pentru un bradut in ghiveci, cere instructiuni detaliate despre cum trebuie sa il ingrijesti. Avand in vedere ca bradutul in ghiveci este viu si sa poate iti doresti sa il replantezi in primavara trebuie sa ai grija sa il pregatesti inainte de a-l baga in casa.
Trecerea de la temperatra de afara in general in jur de zero grade si cea din casa de peste 20 de grade trebuie facuta treptat, oferindu-i bradutului o perioada de tranzitie, intr-o magazie sau un garaj, la o temperatura in jur de 10 grade.
In incaperea in care il vei impodobi trebuie sa mentii o racoare placuta. Cei care comercializeaza astfel de braduti te sfatuiesc sa minimizezi cat de mult perioada in care bradutul sta in casa, daca s-ar putea doar pentru zilele de Craciun.
Nu agata obiecte grele in brad
Alege ornamente de brad usoare, pentru a evita ca crengile sa se lase in jos. Daca tii neaparat sa pui in brad bomboane de pom, prinde-le cat mai aproape de trunchi, unde crengile sunt mai groase si mai rezistente si suporta mai bine greutatea. Daca anul acesta este primul Caciun alaturi de micutul tau o idee buna ar fi sa impodobesti bradul cu poze.
Lumanarile puse in brad sunt doar o alta bataie de cap
Sunt foarte grele si presupun un mare risc de incendiu, mai ales daca in casa exista si copii sau animale de companie. Sfatul nostru este sa renunti la ele si sa le pastrezi pentru masa festiva, daca sunt atat de importante pentru tine. O alternativa mult mai sigura o reprezinta decoratiunile electrice cu aspect de lumanare.
Daca ai in casa un bebelus sau un copil mic, tine minte ca prioritatea principala este siguranta acestuia. Ancoreaza bine bradul, alege decoratiuni incasabile deoarece cioburile pot fi foarte periculoase, si agata-le in brad pe stilul bunicii, evitand agrafele de hartie metalice sau alte agatatori ascutite. Ai mare grija la instalatiile luminoase, ghirlande si tot ceea ce ar putea reprezenta un pericol pentru cel mic.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.