Un copil care strigă „sunt plictisit“, chiar dacă are camera plină cu jucării, nu trebuie să te surprindă deloc. Cu toate că i-ai amenajat camera potrivit vârstei lui, pentru a se simți cât mai bine, i-ai cumpărat cumpărat jucăriile preferate şi ești mereu dispusă să petreci timp cu el, se poate întâmpla ca cel mic să se plictisească de tot ce are și să își dorească să facă altceva. Atunci e momentul să îți pui imaginația la treabă și să găsești noi și noi moduri de a-l îndruma spre activități prin care să-și exteriorizeze energia.
Experții susțin că plictiseala copiilor trebuie privită ca pe un lucru pozitiv și este esențială pentru creșterea lor, deoarece îi ajută să-și dezvolte creativitatea. Atunci când copiii sunt plictisiți, ei învață să-și creeze propriile mijloace de distracție, uneori cu puțin ajutor de la adulți. Iată câteva moduri prin care îl poți ajuta pe cel mic să scape de plictiseală.
1. Inventați împreună experimente științifice
Copiii adoră știința, indiferent de vârsta pe care o au. Povestea pe care i-o spui în timpul experimentului pe care îl faceți împreună este ceea ce îl atrage mai mult decât rezultatul final. O idee de experiment este să amesteci bicarbonat de sodiu și oțet și împreună să descoperiți cum erupe un vulcan.
2. Plantați un copac
Grija pentru mediul înconjurător ar trebui insuflată încă din copilărie, așa că ce mod mai bun de a-i povesti despre cât de importanți sunt arborii în viața noastră și cum trebuie să avem grijă de ei decât prin a planta împreună unul. Desigur, aceasta este o activitate pe care o puteți face doar în zilele frumoase, de aceea este important să profitați cât mai mult de vremea bună.
3. Ocupă-te împreună cu el de sarcini de „oameni mari“
Copiilor le place foarte mult când sunt implicați în activitățile de care, de regulă, se ocupă adulții. Pentru a-l scăpa de plictiseală, propune-i să petreceți o zi în lumea adulților. Așadar, puteți spăla împreuna mașina, puteți pregăti cina sau prepara prăjituri, puteți face curățenie în casă sau să spălați vase. Poate pe tine nu te încântă deloc să îți petreci o zi făcând treburi casnice, dar cel mic sigur va fi încântat de toate aceste sarcini.
4. Faceți o faptă bună
Plictiseala copilului poate duce la bucuria celor nevoiași. Să faceți împreună o faptă bună poate fi un experiment pe care cel mic să dorească să-l repete. Pentru început puteți găti pentru vecinul de peste drum. Apoi puteți să mergeți împreună la un centru de persoane vârstnice pentru a petrece timp alături de ele. Totodată, o altă faptă bună pe care o puteți face este să sortați hainele care nu-i mai vin ori nu îi mai plac și să mergeți împreună să le donați unui cămin de copii. Toate aceste momente nu doar că îl vor scăpa de plictiseală, dar îl vor și ajuta să devină o persoană altruistă, dornică să îi ajute pe ceilalți.
5. Fiți creativi
Dacă cel mic are simț creativ, puteți crea împreună un moment artistic. Să faceți propriul spectacol de teatru, să regizați un film, să scrieți o poveste sau să pictați un tablou – iată câteva moduri prin care îi pui la încercare creativitatea celui mic. Și, pentru că orice operă de artă devine mult mai valoroasă odată cu trecerea timpului, nu uita să înregistrezi momentul, pentru ca peste ani să vă reamintiți împreună cum vă petreceați timpul liber.
Acestea fiind zise, pregătește-te să petreci o zi de neuitat alături de copilul tău și să-l provoci să-și exploreze creativitatea și să-și formeze pasiuni noi.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.