Ai adus in familia ta un bebelus sau un copil minunat si esti in culmea bucuriei. Dar iti faci si griji legate de felul in care o sa iti cresti copilul si modul in care il vei educa. Este bine sa ii spui ca este adoptat sau nu? La ce varsta ar trebui sa afle despre adoptie si cum il va afecta vestea? Toate acestea sunt framantari normale, iar tu ai la dispozitie tot timpul din lume pentru a-l pregati pe cel mic si a purta cu el discutia foarte importanta despre adoptie!
Pe langa grijile normale legate de educatia copilului si de relatia parintilor cu cei mici, parintii adoptivi isi fac griji legate si de subiectul delicat al felului in care copilul a intrat in familie. Ca parinte ai putea sa te temi de efectul pe care discutia despre adoptie ar putea-o avea asupra copilului. Sau ai putea sa incerci sa eviti o potentiala reactie negativa din partea celui mic. Vestea buna este ca reactia lui nu va fi neaparat negativa, mai ales daca subiectul e abordat in mod corect!
Incepe de cand cel mic este inca mic
Atunci cand adopti un copil cu varsta mai mica de doi ani si care seamana cu parintii adoptivi, poti amana momentul in care sa porti o discutie despre acest subiect pana in jurul varstei de 6 sau 8 ani. In acest moment, copilul poate incepe sa inteleaga ce inseamna conceptul de adoptie si se simte destul de sigur pe locul sau in familie pentru ca vestea sa nu il afecteze prea tare. Din pacate, in tara noastra foarte putini parinti reusesc sa aduca acasa un copil atat de mic si exista alte modalitati prin care sa vorbesti despre adoptia lui.
In primul rand, nu esti nevoit sa porti o mare discutie care sa fie un eveniment in sine. Poti alege sa folosesti cuvintele „adoptie” si „adoptat” de la bun inceput. Vorbeste despre adoptia lui pe un ton normal si arata-i bucuria ta cand deschizi subiectul. Inca de cand este foarte mic poti sa ii spui povestea felului in care a ajuns in familia ta si cat de mult te bucuri ca ai gasit un copil atat de special. Ai putea folosi povesti despre adoptie care sa explice mai usor conceptul si sa il familiarizeze pe copil cu ideea.
Nu uita de povestea nasterii!
Este foarte important sa nu uiti sa mentionezi faptul ca s-a nascut la fel ca toti ceilalti copii. Un micut nu va putea face distinctia intre nastere si adoptie si se va gandi ca a venit pe lume prin adoptie. Aceasta neintelegere poate provoca multa confuzie si il poate face pe copil sa se simta diferit de altii. Poti sa ii povestesti ca si el a fost nascut de o femeie, la fel ca orice alt copil, iar adoptia s-a petrecut dupa momentul nasterii.
De mare folos ar putea fi un album cu poze si amintiri care sa ii arate celui mic ca are o istorie personala si ca trecutul lui este important. Gandeste-te din timp la intrebarile pe care ti le-ar putea pune si incearca sa gasesti raspunsuri pe intelesul sau.
De asemenea, tine cont de problemele specifice care pot aparea la varste diferite. Pana in jurul varstei de 5 ani, este putin probabil ca cel mic sa inteleaga pe deplin ce inseamna adoptia. Dar un copil, la aceasta varsta, va simti o teama de a-si pierde parintii, indiferent daca este adoptat sau nu. Daca ti se pare ca arata o teama de separare sau crede ca locul lui in familie este in pericol, asigura-l ca nimic nu il va face sa nu mai fie copilul tau. Spune-i des cat de mult in iubesti si asigura-l ca ii vei fi mereu alaturi, indiferent ce se va intampla.
Intre 6 si 8 ani este momentul in care, cel mai probabil, va intelege ce inseamna adoptia si de unde a venit el. Daca ideea de adoptie i-a fost prezentata ca pe un lucru pozitiv de la bun inceput, s-ar putea ca momentul in care intelege ideea de adoptie sa nu fie unul deosebit de important. Pregateste-te sa ii raspunzi la intrebari, in cazul in care are vreo curiozitate, dar nu insista sa vorbesti pe aceasta tema daca cel mic nu pare interesat. S-ar putea ca apoi sa se intrebe de ce e atat de important subiectul pentru tine.
Trebuie de asemenea sa te pregatesti pentru posibilitata ca cel mic sa nu reactioneze pe moment, dar sa fie suparat sau nedumerit mai tarziu. Aminteste-i ca este un copil ca toti ceilalti si este la fel de iubit de parintii lui la fel cum sunt si alti copii. Nu evita sa raspunzi intrebarilor lui, inclusiv cele despre parintii biologici, dar nu e necesa sa intri prea mult in detalii, mai ales daca acestea l-ar putea supara pe cel mic.
Nu as putea sa nu ii spun despre adoptie?
Sunt unii parinti care se gandesc ca ar fi o idee mai buna sa nu deschida deloc discutia despre adoptie si sa ignore, pur si simplu, subiectul. Trebuie sa te gandesti la faptul ca in jurul tau o multime de oameni vor stii ca ai adoptat un copil. In orice moment, oricare dintre acestia poata sa spuna ceva care sa dezvaluie secretul, chiar daca intentiile lor nu sunt rele. In plus, in ziua de astazi, este destul de greu sa mai ascunzi o astfel de informatie.
In cazul in care copilul tau ar afla abia in adolescenta despre adoptie, acest lucru i-ar putea afecta foarte tare imaginea de sine si cu siguranta ii va afecta increderea pe care o are in parinti. Subiectul adoptiei nu trebuie sa fie unul dureros. Este un moment de sarbatorit! Este evenimentul prin care copilul tau si-a gasit familia, iar tu ai gasit un copil care sa o completeze. Aminteste-ti de aspectele pozitive si nu lasa ca aceasta discutie sa devina un motiv de stres si de tensiune intre tine si cel mic!
Povesteste-ne felul in care tu i-ai spus copilului tau ca a fost adoptat! La ce varsta a aflat si care a fost reactia lui?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.