Poate ca iti amintesti ca atunci cand erai copil, parintii insistau sa nu vorbesti cu strainii. Poate ca ii spui acelasi lucru copilului tau. Dar stie cu adevarat copilul tau cine este strain si cine nu? Si esti sigur ca explicatiile tale au fost clare nu doar pentru tine, ci si pentru micut?
Cine sunt strainii?
Din punctul tau de vedere, un strain e orice persoana pe care copilul tau nu o cunoaste bine. Pentru copii insa, strainii ar trebui sa aiba o infatisare periculoasa, asemeni personajelor negative din desenele animate. Acest mod de gandire este periculos pentru micuti, pentru ca de fapt, strainii periculosi sunt deseori niste persoane foate dragute in aparenta. Asigura-te ca l-ai facut pe copil sa inteleaga ca aspectul exterior sau felul in care le vorbeste o persoana, nu au nici o legatura cu adevaratele sale intentii.
Pe de alta parte, trebuie sa ai grija sa nu cazi in cealalta extrema. Nu toti strainii sunt rai, iar copilul trebuie sa stie cum sa reactioneze si sa ceara ajutorul in perfecta siguranta in cazul in care s-a pierdut, daca este victima unui huligan sau daca observa ca este urmarit. In toate aceste cazuri, cea mai sigura metoda de a iesi din impas este apelarea la o persoana necunoscuta, iar ei trebuie sa stie caror adulti este bine sa li se adreseze.
Care sunt strainii in care poti avea incredere?
Sa presupunem ca micutul s-a ratacit pe stada sau intr-un magazin. Trebuie sa ceara ajutor, sa spuna ca s-a pierdut si sa ajunga inapoi la familie. Spre exemplu, pompierii sunt in general usor de recunoscut datorita uniformei lor. Pe de alta parte, exista un risc real ca micutul sa confunde uniforma agentului de securitate din magazin cu costumul unui barbat necunoscut, mai ales daca discutam despre copiii mici. De aceea, specialistii recomanda sa il inveti pe fiul sau fiica ta, ca intr-un moment dificil, sa apeleze la ajutorul unei alte mame insotite de copilul sau. Este probabil cea mai sigura metoda de actiune.
In cazul copiilor mai mari, ii poti invata unde locuiesc prieteni ai familiei, la care sa se refugieze daca sunt in zona, sau le poti explica faptul ca vanzatorii din magazinele din apropiere, sau cei care servesc in cafenele sau restaurante, sunt adulti la care ar trebui sa poata apela in situatii dificile.
Recunoasterea situatiilor periculoase
Probabil ca unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copilul tau, ca sa il protejezi pe termen lung, este sa ii inveti sa identifice situatiile care pot deveni periculoase pentru ei. Astfel, ei vor fi pregatiti sa interactioneze atat cu straini, cat si cu persoane care poate ca nu le vor neaparat binele.
Ajuta-i pe copii sa identifice comportamente ciudate la adulti, cum sunt cererile de a face lucruri interzise de catre parinti, invitatiile de a tine un secret fata de acestia, rugamintile de ajutor sau alte lucruri care i-ar face sa se simta inconfortabil. Invata-l pe copil ca un adult nu ar trebui sa ii ceara niciodata ajutorul unui copil, si ca daca asta se intampla, ei ar trebui sa se adreseze imediat unui adult de incredere caruia sa ii povesteasca ce s-a intamplat.
In fata unei asemenea situatii periculoase, copiii trebuie sa stie cum sa reactioneze. Un protocol recomandat de catre oficialitatile in domeniul sigurantei publice din SUA recomada succesiunea No, Go, Yell, Tell: Nu, Fugi, Tipa, Spune. Asta inseamna ca intr-o situatie riscanta copilul ar trebui sa spuna NU, sa o ia la fuga, sa tipe si sa se adreseze cat mai repede unui adult de incredere caruia sa ii spuna ce s-a intamplat.
Copilul trebuie sa stie ca are tot dreptul sa ii spuna NU unui adult care il face sa se simta inconfortabil sau care ii cere sa faca ceva ce contrazice regulile stabilite de catre parinti.
Cum iti poti tu proteja copilul?
Desigur ca trebuie sa iti inveti micutul cum sa recunoasca situatiile periculoase si cum sa reactioneze, dar mai exista si alte lucruri concrete pe care le poti face ca sa il stii in siguranta.
Asigura-te ca stii mereu unde se afla copilul. Regula familiei e aceea ca micutul trebuie sa ceara voie inainte sa plece in alta parte. Copilul trebuie sa iti stie numarul de telefon, ca sa te poata contacta ori de cate ori este nevoie.
Invata-l pe copil care sunt locurile sigure. Invata-l pe unde sa se deplaseze cand vine spre casa sau cand merge in parc, care sunt locurile adecvate pentru joaca si unde ar trebui sa mearga daca are necazuri.
Invata-l sa isi asculte instinctele. Explica-i ca daca un adult ii face sa se simta inconfortabil, trebuie sa plece de acolo imediat si sa ii spuna unui adult de incredere ce s-a intamplat. Invata-l ca uneori, si adultii cunoscuti il pot face sa se simta incomod, si atunci se aplica aceeasi regula: sa se indeparteze imediat si sa caute ajutor.
Spune-i ca trebuie a fie ferm si hotarat. Este in regula sa spuna NU unui adult sau sa fuga de o persoana care il pune in pericol.
Incurajeaza-l pe copil sa se joace impreuna cu alti copii de varsta lui. Este mai in siguranta cand se afla intr-un grup numeros.
Voi ce reguli de siguranta ati stabilit in familie?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.