Care este cel mai potrivit moment pentru a introduce cerealele cu sau fara gluten si pseudocerealele in alimentatia copilului?
In alimentatia adultului, cerealele sunt considerate alimente de baza. Un nou curent in nutritie sustine insa ca cerealele nu sunt neaparat sanatoase, mai ales in forma in care le consumam noi, cat mai mult prelucrate. Sa vedem care este situatia in cazul bebelusilor.
Cerealele se impart in doua categorii. Exista cereale care contin gluten (grau, orz, secara) si cereale fara gluten (ovăz, mei, orez, porumb). Pseudocerealele nu contin deloc gluten. Principalele specii de pseudocereale sunt quinoa, amaranth, si hrisca.
Care este diferenta dintre cereale si pseudocereale?
Pseudocerealele fac parte din alta familie decat gramineele. Ele au frunze bogate, iar tulpina nu este paioasa, semintele nu cresc in spice ci in alt fel de inflorescente. Structura boabelor este si ea diferita fata de boabele cerealelor. Pseudocerealele sunt bogate in proteine si uleiuri vegetale si nu contin gluten, fapt ce le face recomandabile in alimentatia bebelusului.
Care ar trebui sa fie ordinea de introducere a cerealelor si pseudocerealelor in alimentatia bebelusului?
Orezul este prima cereala care se introduce atunci cand se incepe diversificarea alimentatiei. El poate fi oferit de la 6 luni – sau de la 4 luni in cazurile speciale in care diversificarea se incepe mai devreme – deoarece nu contine gluten si nu provoaca alergii.
In continuare, sfatul medicului este sa se introduca porumbul, meiul si pseudocerealele, caci nici acestea nu contin gluten si sunt mai usor digerabile.
Cerealele (grau, orz, ovaz, secara) contin gluten responsabil pentru eclansarea simptomelor de boala celiaca se recomanda a fi introduse chiar de la 6 luni potrivit asociatiilor de pediatri internationale tocmai pentru a reduce riscul de alergii.
CITEȘTE ȘI: Glutenul la bebeluți – Periculos sau nu?
Avantajele nutritive ale pseudocerealelor
In primul rand, primul avantaj al acestora este ca nu contin gluten, asadar pot fi administrate copiilor de la varste mici si copiilor cu intoleranta la gluten.
O alta mare calitate este continutul lor de proteine. Spre deosebire de cerealele claice, care sunt o sursa majora de carbohidrati, pseudocerealele ofera o cantitate importanta de proteine, putand inlocui carnea in anumite diete vegane.
Amaranthul contine cantitati importante de minerale, cu toate ca valoarea sa energetica este apropiata de cea a graului. El contine de 10 ori mai mult fier decat orezul, de 15 ori mai mult decat porumbul. Continutul de calciu este de 4 ori mai mare decat cel al graului si de 75 de ori mai mare decat cel al porumbului. Magneziul, fosforul si potasiul sunt de asemenea mai bine reprezentate.
Proteinele de care aminteam au si marea calitate de a avea o valoare biologica foarte mare. Asta inseamna ca proteinele din pseudocereale se digera mai usor si sunt mai bine asimilate de catre organism. 100g de seminte de amaranth ofera 14 g de proteina pura. Aceeasi cantitate de hrisca ofera 12 g de proteine, o cantitate uriasa comparabila cu cea furnizata de produsele de origine animala.
Cum se prepara pseudocerealele?
O particularitate a prepararii pseudocerealelor consta in faptul ca ele trebuie lasate cateva ore la fermentat. Asta inseamna ca este bine sa fie puse in apa acalduta minim 2 ore inainte de a fi gatite. Exceptand acest mic inconvenient, utilizarea pseudocerealelor in alimentatia copilului si chiar si a adultului nu aduce decat beneficii majore, mai ales daca stam sa comparam cu avantajele si dezavantajele cerealelor clasice.
In continuare iti propunem 2 retete simple cu pseudocereale.
Hrisca cu lapte de orez de la 1 an. Se hidrateaza hrisca si se pune la fiert in laptele de orez. Daca hrisca a fost bine hidratata, nu este necesar sa fiarba mult. Se adauga esenta de vanilie, se pot pune stafide maruntite sau alte fructe uscate si tocate. Pentru copiii mai mari se poate adauga miere inainte de servire.
Desert cu amaranth dupa 1 an. O jumatate de cana de amaranth se pune la fermentat cu o seara inainte. Alaturi se pune la hidratat o jumatate de cana de caise uscate. Dimineata amaranthul se fierbe cu putina vanilie. Cand semintele s-au inmuiat, se adauga caisele taiate marunt. Se pot adauga feliute de banane, iar daca cel mic are peste un an, se poate adauga o lingurita de miere sau nuca macinata.
CITEȘTE ȘI: Meiul o super cereală pentru bebeluși
Tu ii oferi micutului tau pseudocereale? Pe care le prefera? Cum le prepari?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.