In primii ani de viata, pentru ca sistemul lor imunitar nu este dezvoltat, bebelusii sunt mai sensibili, fiind predispusi la tot felul de boli. Multe dintre acestea pot fi usor de controlat si trec in doar cateva zile. Altele insa au nevoie de mai multa atentie, mai ales ca pot provoca stari acute de disconfort si dureri pe care cel mic nu stie sa le descrie.Pentru a identifica din timp problema, am facut o trecere in revista a celor mai des intalnite boli din primii ani de viata ai bebelusului si a simptomelor care ar trebui sa-ti dea de banuit.
Enterocolita
Enterocolita este o tulburare a tractului digestiv, cauzata adesea de bacterii, paraziti intestinali sau ciuperci. Infectia apare din cauza unor alimente contaminate sau a unei igiene precare. Aceasta se manifesta prin pierderea apetitului, stari de greata, diaree si crampe abdominale. Desi nu este in sine o afectiune grava, enterocolita ii provoaca bebelusului o stare generala de disconfort si poate duce la deshidratare severa.
Partea buna in acest caz este ca afectiunea poate disparea cu ajutorul oferit de medicul gastroenterolog si al unui regim alimentar strict: alimentele care provoaca aciditate gastrica (legumele si fructele) trebuie evitate. Dar, ca de fiecare data, preventia este cea mai buna solutie. Si cum bacteriile sunt principala cauza a aparitiei enterocolitei, asigurarea unei igiene corespunzatoare si verificarea datei de expirare a alimentelor si a sursei lor de provenienta reprezinta primii pasii in procesul de preventie.
Otita
Otita este o infectie a urechii, fiind cauzata de diferite tipuri bacterii si microbi, si se numara printre cele mai frecvente boli in randul copiilor. Explicatia este simpla: trompa lui Eustachio a unui copil este mai mica si este dispusa orizontal, fapt ce contribuie la colectarea lichidelor in acea zona si la instalarea bacteriilor.
Otita la copii se manifesta prin dureri la nivelul urechii (otalgie), febra, secretii, stari de greata, avand o incidenta ridicata. Conform studiului Global Burden of Diseases, injuries, and Risk Factors, condus de cercetatori de la universitatile Harvard, Johns Hopkins si Washington, 80% dintre copiii de pana in trei ani experimenteaza cel putin un episod de otita medie, cea mai frecventa forma de otita in randul celor mici.
Printre factorii care favorizeaza aparitia acestei boli se numara infectiile cailor respiratorii, polipii, mediile contaminate (cum sunt cresele), frigul, umezeala (expunerea la apa din bazin sau piscina ar putea cauza o infectie), dar si folosirea excesiva a betisoarelor de urechi, care vulnerabilizeaza aceasta zona.
Otita trebuie urmarita de medicul care, in functie de evolutia bolii si de simptomele pe care le manifesta pacientul, propune solutii. Importanta este insa diagnosticarea afectiunii in cel mai scurt timp. Netratata, otita poate duce la numeroase complicatii, fiind una dintre principalele cauze ale pierderii auzului.
Bolile copilariei
Rujeola si varicela sunt principalele afectiuni care alcatuiesc spectrul bolilor copilariei, amandoua fiind contagioase. Rujeola (sau pojarul) si varicela se manifesta oarecum asemanator, prin aparitia unei eruptii pe intregul corp, diferenta intre cele doua fiind aspectul bubitelor. In cazul varicelei, petele rosii se transforma in vezicule umplute cu lichid. La randul ei, rujeola se manifesta prin pete rosii raspandite pe tot corpul, care apar treptat in fiecare zona (de regula, eruptia este vizibila prima data in zona fetei).
Atat in cazul varicelei, cat si in cazul rujeolei, simptomele sunt cele asemanatoare unei raceli: febra, dureri de cap, senzatie de greata. Cauzele sunt insa diferite: varicela este declansata de virusul varicelo-zoosterian, in timp ce rujeola este provocata de virusul morbillivirus morbillorum.
Desi ambele sunt contagioase, rujeola este o boala infectioasa mai grava, care trebuie tinuta atent sub supraveghere. Daca sunt facute la timp, in copilarie, aceste boli ii ofera organismului imunitate. Chiar si asa, in cazul lor, vaccinarea este recomandata drept principala metoda de preventie.
Febra
De multe ori, febra reprezinta un prim semn al unei alte boli, un simptom care starneste panica in randul multor parinti. In cazul bebelusilor, febra indica adesea prezenta unei infectii sau a unei o alte boli ori a unei tulburari a organismului: eruptii, infectii, insolatii. Primii pasi in scaderea temperaturii sunt aplicarea unor comprese cu apa calduta (sau baia in apa calduta), consumul de lichide, pentru ca febra deshidrateaza organismul si administrarea de antitermice in functie de varsta si greutatea copilului.
Daca insa copilul are febra mare, de 39 de grade Celsius, insotita de semne precum moleseala, transpiratie, frisoane sau stari de voma, care nu cedeaza in ciuda masurilor mentionate mai sus, se impune vizita la medicul pediatru. Indiferent de problema pe care o are micutul tau, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti pastrezi calmul. Multe dintre aceste afectiuni trec fara probleme, in cel mai scurt timp.
Citește și despre:
Totul despre Vaccinul ROR
Bolile copilariei
Rujeola la copii | Cum se diferentiază de rubeolă și varicela
Listeria si Rubeola in sarcina – Riscuri si preventie
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.