Hidratarea este esentiala atat pentru adulti cat mai ales pentru copii, avand in vedere ca peste 75% din corpul nostru este alcatuit din apa. Ce beau copiii, insa? Cat de mult e prea mult?
Mai ales in sezonul cald, dar nu numai, mamicile sunt ingrijorate in legatura cu ce si cat ar trebui sa bea copiii lor. Cu cat acestia sunt mai mici, cu atat este mai important ca ei sa fie hidratati corespunzator, caci dimensiunile lor ii expun imediat riscului deshidratarii.
Iata ce si cat ar trebui sa bea copilul tau in functie de varsta.
Pana la varsta de 6 luni nu exista nici un dubiu, bebelusii ar trebui sa primeasca numai lapte, la cerere, in cantitatile pe care si le doresc, cand si le doresc.
Desi mai exista medici de moda veche care recomanda introducerea de sucuri sau alte alimente mai devreme, sau altii care recomanda vestitul „ceiut”, este preferabil sa te ghidezi dupa recomandarile pediatriei moderne care afirma raspicat: exclusiv lapte pana la 6 luni!
Odata cu introducerea solidelor in alimentatie bebelusul are nevoie de suplimentarea cantitatii de lichide pe care o consuma in decursul a 24 de ore. Este preferabil sa te ghidezi dupa dorintele bebelusului si sa ii oferi destul de des apa. El o va accepta daca ii este sete sau in caz contrar o va respinge.
Pe masura ce inainteaza diversificarea, bebelusului i se poate oferi si suc de fructe, insa in nici un caz mai mult de 100-150ml pe zi si nicidecum in locul unei mese. Desi bogat in vitamine, sucul de fructe reprezinta „calorii goale” cu beneficii infime din punct de vedere nutritional.
Dupa varsta de un an nevoia de lichide a copilului devine si mai evidenta avand in vedere ca mesele de lapte ale copilului sunt substantial reduse in favoarea alimentelor solide.
Ce are voie copilul sa bea – CE, CUM, CAT?
Apa este principalul lichid pe care ar trebui sa il primeasca copilul.
Dupa varsta de un an, si chiar inainte daca discutam despre copii alaptati, cel mic ar trebui sa primeasca apa dintr-o cana cu pai, din cana cu cioc sau din pahar. Introducerea biberonului dupa varsta de 1 an nu este recomandabila.
De fapt, ar fi bine ca bebelusul sa nu aiba contact deloc cu biberonul, in caz ca e alaptat, sau sa fie invatat cat mai devreme sa bea laptele din alt tip de recipient, daca este hranit cu lapte praf!
Citeste mai departe despre ce are voie copilul sa bea!
Cantitatea zilnica de apa pe care trebuie sa o primeasca un copil intre 1 si 3 ani este stabilita de catre Asociatia Americana de Pediatrie la 1300ml. Aceasta cantitate include apa din toate sursele (fructe, ciorba, compot), nu doar cantitatea de apa pe care o bea efectiv copilul.
Un calcul mai exact afirma ca, in functie d egreutatea corporala, copilul ar trebui sa primeasca 115-125ml apa/kg/zi. Mai simplu, un copil de 10 kg ar trebui sa primeasca zilnic intre 1150 si 1250 ml de apa.
Cand poate sa bea suc de fructe. Sucul este o bautura potrivita pentru copil atata timp cat discutam despre suc de fructe, proaspat preparat in casa, fara adaosuri de nici un fel.
Nici un fel de bautura din comert, cu pretentia de suc natural, suc cu continut de pulpa de fruct si asa mai departe nu este potrivita pentru copii!
Iti recomandam sa limitezi cantitatea de suc pe care o consuma copilul zilnic. Este preferabil ca cel mic sa consume fructele cu tot cu pulpa, ele fiind mai hranitoare in aceasta forma. In plus, sucul contine multe zaharuri si reduce apetitul celui mic, astfel incat trebuie sa ai grija la orarul meselor si la momentul in care ii oferi celui mic paharul de vitamine zilnic.
Pentru ca da, la aceasta varsta, sucul de fructe nu ar trebui sa depaseasca cantitatea de 250 ml pe zi.
Compotul neindulcit poate fi o alternativa la consumul de apa. Desi vitaminele din fructe se distrug la fiert, zeama pastreaza ceva din dulceata si aroma fructelor, asa ca cel mic ar putea fi incantat.
Ceaiul este indicat copiilor? Copiilor mai mari da, bebelusilor mai mici de 1 an nu. Ceaiul de fructe sau din plante poate fi o alternativa atata timp cat nu vorbim de ceaiuri medicinale. Infuziile de fructe uscate pot fi apreciate de copii si pot aduce un aport de vitamina C.
Totusi, avand in vedere ca ceaiurile au in general si proprietati medicinale, din ce in ce mai multi medici recomanda ca infuziile de fructe si plante sa fie folosite cu precautie, in scopuri bine stabilite.
Care este bautura preferata a copilului tau? Cu ce va hidratati, tu si cel mic, in zilele calduroase?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.