Sanatatea copiilor este intotdeauna pe primul loc, iar alimentatia joaca un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea lor. In vreme ce majoritatea parintilor sunt preocupati sa ia cele mai bune decizii in alimentatia familiei, acest domeniu este plin de mituri si dezinformare. Dar impreuna putem afla cum sa luam deciziile potrivite!
Fiecare persoana intelege importanta unei diete bune si contributia alimentatiei la sanatate. Atunci cand devii parinte, acest aspect este si mai important pentru ca ajungi sa iei decizii si pentru un copil care depinde de alegerile potrivite ale adultilor. Din pacate, teama de a nu gresi si lipsa informatiilor usor accesibile duce la aparitia multor idei eronate. Vestea buna este ca o alimentatie corecta nu e dificil de realizat! Iar daca ai vreodata dubii in privinta unui fel de mancare, apeleaza la ajutorul unui medic nutritionist si evita sfaturile binevoitoare ale unor persoane care pot sa nu aiba informatii complete sau articole de pe bloguri care, in mare parte, nu sunt corecte.
Cat de sanatos mancam si ne hranim copilul – De unde cumparam mancarea?
Exista din ce in ce mai multe alegeri care pot bulversa pe oricine. Se deschid magazine bio, supermarketurile incep sa vanda din ce in ce mai multe lucruri care nu se gasesc in alta parte, dar parca am alege tot clasica piata a cartierului. Adevarul este ca, indiferent de unde cumperi, cea mai mare importanta o va avea ce ai cumparat, nu de unde ai luat alimentele.
Poti sa iti formezi o preferinta personala si sa cumperi de oriunde, dar tine cont de faptul ca alimentele din piata sunt putin controlate fata de cele care se vand la magazine sau in supermarket. Daca insa stii pe cineva care are o gradina proprie si iti poate aduce alimente proaspete, aceea ar fi o alegere excelenta! Daca doresti sa afli mai multe citeste aici despre alimentele bio sau organice.
Cat de sanatos mancam si ne hranim copilul – Ce fel de mancare cumparam?
Poate cel mai important sfat legat de alimentatie este sa ii oferi copilului tau o dieta cat mai variata! Alege multe legume si fructe si evita mancarurile care contin prea multa grasime sau zahar. De asemenea, pe masura ce copilul creste poti sa petreci timp in bucutarie alaturi de el, pregatind gustari sanatoase in care tu poti controla cantitatea de zahar si poti evita E-urile, daca acestea te ingrijoreaza. Poti citi aici mai multe despre E-urile din alimente.
Nu pune niciodata prea multa sare in mancare. Desi sarea da gust mancarurilor, nu este necesar sa o folosesti in cantitati mari. Evita cat mai mult sa gatesti in ulei. Poti pregati mese extraordinare folosind gatitul la aburi sau cuptorul, acestea fiind o alternativa mult mai buna! Poti sa citesti aici un articol si despre folosirea cuptorului cu microunde in bucataria ta.
Nu uita de legume si fructe si in timpul iernii, indiferent daca le cumperi proaspete sau congelate. Poti afla care e cea mai buna alegere in articolul despre alimente congelate. Sau poti sa variezi dieta folosind alimente conservate in alte feluri.
Cat de sanatos mancam si ne hranim copilul? – Tine cont de cateva sfaturi!
Nu ignora nici importanta consumului de apa. Invata-ti copilul sa bea multa apa pe tot parcursul zilei. Daca doresti sa ii oferi ceva deosebit de baut, evita sucurile din comert, care de obicei au cantitati foarte mari de zahar. Poti sa ii pregatesti o limonada sau un suc de fructe proaspat foarte usor!
Puiul tau va ajunge sa ia propriile decizii alimentare mai repede decat ai crede. Fie ca va refuza sa manance anumite lucruri sau ca va gusta din ciocolata si dulciurile altor copii, este esential sa stie ce alegeri sunt bune. Incepe, de cand este mic, sa ii spui de ce anumite alimente nu sunt bune si ce poate sa faca pentru a se bucura de gustari dulci, dar care nu ii vor afecta sanatatea. Chiar daca alegi cuvinte simple pentru a vorbi despre mancare, explica-i clar ce efecte au alimentele si evita exagerarile. La un moment dat isi va da seama ca nu va face carie imediat ce gusta din ciocolata!
Este important sa mai retii faptul ca tu esti un model pentru copilul tau. Va fi dificil sa il inveti sa manance sanatos, daca tu nu ai o alimentatie corespunzatoare. Daca nu ai reusit sa mananci echilibrat pana acum, venirea pe lume a unui copil poate reprezenta motivatia perfecta pentru a face alegeri mai bune: atat pentru sanatatea ta, cat si pentru cea a baiatului sau a fetitei tale!
Tu mananci sanatos? Ti-ai invatat copilul sa faca alegerile alimentare corecte?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.