Bulinele rosii si negre folosite pentru a recompensa un comportament considerat bun, sau pentru a taxa un comportament privit ca negativ, sunt o metoda de educatie care ar trebui sa dispara! Afla de ce sunt atat de nocive bulinele!
In multe gradinite se folosesc bulinele ca indicator al performantelor copilului. Psihologia moderna desfiinteaza insa aceasta practica. La varsta gradinitei, copiii nu au maturitatea necesara sa inteleaga un sistem de notare. Capacitatea lor de concentrare este redusa si se lasa foarte uspor distrasi, asadar tind sa uite repede. Prin urmare, multe doamne educatoare apeleaza la un sistem concret de recompensare a reusitelor si de amendare a greselilor: bulinele diferit colorate.
Fie ca e vorba de buline rosii sau fete zambarete pentru faptele bune, respectiv buline negre sau fete triste pentru greseli, ideea de baza este aceeasi: copilul are ocazia sa isi reaminteasca ce a facut bun sau rau pe parcursul zilei.
In unele grupe exista „panoul grupei”, cu poza fiecarui copil, in dreptul careia sunt lipite bulinele corespunzatoare. Alte doamne prefera sa lipeasca bulinele direct pe hainutele copilului. Ambele practici sunt daunatoare si ar fi de dorit sa discuti cu educatoarea copilului tau si sa ii explici de ce consideri ca ar fi bine sa se renunte la acest sistem de evaluare.
De ce sunt daunatoare bulinele?
Bulinele sunt echivalentul etichetelor. Simpla existenta a bulinelor le transmite copiilor un mesaj: nu sunteti egali. Unii sunteti buni, altii sunteti rai.
La gradinita, copiii sunt prea mici ca sa faca diferenta intre taxarea/ recompensarea unui comportament si taxarea/ recompensarea propriei lor persoane. Este acea diferenta subtila intre „ceea ce ai facut a fost rau” si „esti rau!”. Copilului trebuie sa ii fie foarte clar ca nu comportamentul sau dintr-un anumit moment il defineste ca individ. Copilul trebuie sa aiba incredere ca atunci cand greseste va fi indrumat cu blandete, nu va fi judecat, acuzat sau facut de ras.
Bulinele sunt umilitoare, indiferent de culoare. Gandeste-te ca atunci cand faci o greseala la serviciu, seful tau te-ar obliga sa umbli toata ziua cu o bulina neagra lipita de haine, sau ca ar lipi buline negre pe poza ta afisata in cel mai circulat loc de la locul de munca. Sau invers, imagineaza-ti ca rasplata ta pentru o reusita ar fi o bulina rosie. Cam penibil, nu-i asa? Suntem siguri ca in ambele scenarii te-ai simti umilita de ceea ce se intampla. Si atunci, de ce permiti sa i se intample asta copilului tau?
Recompensele iti afecteaza negativ copilul. Exista tendinta in prezent sa laudam copiii pentru orice. De multe ori, ii laudam pentru ca ne fac noua pe plac. Laudele distrug bucuria copilului de a realiza ceva. In loc sa urmareasca motivatia intrinseca a actiunilor sale, copilul ajunge sa vaneze motivatii extrinseci. In loc sa daruiasca din bucuria de a face bine, copilul daruieste asteptand recompensa.
In loc sa invete din curiozitate si interes, vaneaza nota sau bulina, in acest caz. In loc sa se straduiasca sa faca ceva bine din multumirea pe care o aduce un lucru bine facut, el asteapta recompensa.
Lucrul in sine nu ar fi atat de rau, numai ca la un moment dat, recompensa pe care copilul o asteapta: lauda, bulina sau nota intarzie sa vina. Poate copilul e prea mare sa mai primeasca buline, poate invatatoarea are alte metode, poate parintele considera ca gestul respectiv a intrat deja in rutina si nu mai simte nevoia sa reactioneze la fel de entuziast. Este momentul in care copilul va incepe sa simta frustrarea ca efortul sau nu este apreciat la justa sa valoarea.
In loc ca propriul succes sa ii fie suficienta motivatie si recompensa, in loc sa se bucure pentru sine insusi, copilul este intristat si dezamagit. Iar dezamagirile de acest fel vor fi tot mai dese pentru ca, pe masura ce creste, responsabilitatile sale se inmultesc, iar entuziasmul exuberant al celor din jur se domoleste. Nu e vorba ca parintii sai nu se vor bucura in continuare pentru fiecare succes, insa pusul sosetelor de unul singur, mare succes la 2 ani, este absolut ignorat la 7 ani, nu-i asa?
Reamintirea permanenta a esecului este daunatoare. Copilul, ca noi toti, greseste la un moment dat. I se explica unde a gresit si cum ar fi trebuit sa procedeze, si odata situatia clarificata, subiectul ar trebui considerat incheiat. Bulinele nu fac decat sa ii reaminteasca copilului de incidente neplacute, de care nici el nu este mandru. Ii reamntesc mereu ca a gresit, ca nu a fost suficient de bun, ca a esuat.
Dupa cum stii si tu, pe langa starea de disconfort pe care o asemenea stare de lucruri o creeaza, ea nu face decat sa submineze increderea in sine a copilului si sa il faca sa creada ca este prost, rau, slab, nepriceput. Pana cand va deveni cu adevarat convins de toate acestea!
Prin urmare, este o idee buna ca doamnele educatoare sa renunte la acest sistem de buline.
La voi la gradinita se mai folosesc? L-ai intrebat pe copilul tau ce parere are despre ele?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.