Unde e nasucul? Poate ca la varsta aceasta bebelusul nu stie inca sa identifice toate partile corpului sau, dar cu siguranta ii place sa comunici cu el si sa ii oferi ocazia de a invata tot mai multe cuvinte.
Pe masura ce sistemul sau nervos proceseaza noile achizitii, bebelusul isi consolideaza si abilitatile de a recunoaste unele secvente si succesiuni de actiuni, astfel ca jocurile devin si mai amuzante. Ne referim mai ales la jocurile fizice care urmeaza mereu acelasi pattern, bebelusul reuseste sa prevada ce urmeaza, ceea ce face lucrurile cu atat mai amuzante pentru el.
Si explorarea lumii inconjuratoare este un motiv de bucurie, chiar daca pentru tine lucrurile devin tot mai dificile. Bebelusul, mult mai mobil decat acum o luna, are darul de a se strecura intr-o multime de locuri si de a pune mana pe o multime de obiecte la care nu ar fi trebuit sa ajunga. E important sa indepartezi din calea lui lucrurile cu care s-ar putea rani, dar si pe cele pe care ar putea sa le strice. Si incet incet, o sa te obisnuiesti si tu sa ai prin casa un mic terorist care sa gaseasca mereu acte ceva nou.
Alimentatia bebelusului la 47 de saptamani incepe sa fie din ce in ce mai marcata de preponderenta solidelor in dieta, dar situatia ideala este cea in care alaptarea la cerere poate continua. In afara cazului in care urmeaza sa te intorci la serviciu, poti extinde alaptarea si sa ii oferi bebelusului sanul ori de cate ori il cere.
Din punct de vedere al tiparului de somn, nu iti putem spune decat ca unii bebelusi cer sa suga la fel de des ca in prima luna de viata, in timp ce altii isi amintesc de existenta sanului mai ales noaptea. Dar el stie cel mai bine ce si cand are nevoie, asa ca cea mai buna decizie este sa il asculti.
Nu uita ca laptele matern ramane principala sursa de hrana in primul an de viata. Pe masura ce copilul incepe sa participe tot mai mult la mesele familiei, se va realiza si trecerea de la preponderenta laptelui la cea a solidelor, iar suptul va fi mai degraba legat de alinare si de confort, decat de hranire.
Uneori, recomandarea de a alapta macar pana la varsta de un an este prost interpretata, iar lumea se simte tentata sa creada ca dupa taierea motului, laptele matern isi pierde valoarea nutritiva. Insa atata timp cat bebelusul suge, el se bucura de aportul de hrana, de hidratare, alinare, relaxare si, poate cel mai important, de un solid suport imunitar.
Devenind din ce in ce mai mobil si mai independent, micutul este si tot mai expus la comunitate, ceea ce aduce cu sine un risc mai mare de a contacta virusuri si bacterii patogene. S-a demonstrat ca alaptarea ii transmite direct anticorpii materni, dar si stimuleaza secretia de imunoglobuline proprii. Beneficiile laptarii pentru sistemul imunitar sunt foarte evidente in cazul bebelusilor care merg la cresa, expusi aceluiasi nivel de risc, copiii alaptati se imbolnavesc mai rar decat cei care au fost intarcati devreme.
Din punct de vedere nutritiv, alaptarea ii ofera copilului 29% din necesarul de energie, 43% din necesarul de proteine, 75% din necesarul zilnic de vitamina A si 60% din necesarul de vitamina C. Asadar, daca bebelusului ii face placere sa suga, iar tu nu ai nici un motiv obiectiv pentru a intarca, continua pentru cat de mult timp doresti, caci alaptatul este benefic pentru amandoi.
Somnul este inca marcat de cel de-al optelea salt mental important prin care micutul abia a trecut, dar lucrurile par sa se imbunatateasca. Intre 8 si 10 luni, schimbarile legate de somn prin care a trecut copilul pareau sa te faca sa simti ca nu o sa mai apuci sa dormi o noapte intreaga niciodata in viata ta.
De acum si pana la saptamana 55, bebelusul va fi ceva mai calm, mai usor de adormit si va avea reprize de somn mai lungi ca pana acum. Va dura un pic insa pana cand veti depasi cu totii perioada de regresie a somnului prin care tocmai ati trecut, dar vei avea surpriza unui somn de zi neasteptat sau al schimbarii orei de trezire dimineata si a celei de culcare seara. Odata ce ai observat care este noul tipar de somn, poti ajusta rutina zilnica in asa fel incat sa ii respecti copilului noile nevoi de odihna.
Constanta ramane uneori agitatia nocturna legata de deprinderea mersului. Studiile au demonstrat ca multi micuti exerseaza aceasta abilitate cu pana la o luna inainte de a porni efectiv singuri, si inca 3 luni dupa aceea. Si daca adaugi la aceasta, impactul eruptiilor dentare, devine evident ca trezirile nocturne vor continua probabil macar pana la prima aniversare.
Alte studii au demonstrat ca 27% dintre copii nu au avut nici o noapte de somn neintrerupt de la 10 seara pana a doua zi dimineata la 6, la implinirea varstei de un an. Ba mai mult, 13% dintre bebelusi nu au dormit niciodata mai mult de 5 ore neintrerupt inainte de varsta de un an.
Joaca si dezvoltarea sunt marcate de continuul castig la capitolul mobilitate. Schimbarea scutecului, imbracatul si dezbracatul se transforma intr-o corvoada pentru tine ca parinte, si intr-o ocazie minunata de joaca pentru bebelus. Fixarea centurilor in scaunul de masina sau in carucior va deveni brusc o mare drama, iar copilul nu va evita sa vocalizeze nemultumirile legate de lipsa de control absolut asupra a ceea ce se intampla cu corpul lui. Si chiar daca inca nu reuseste sa isi exprime nemultumirea in cuvinte, te asiguram ca vei intelege ce are de spus.
Castigul la capitolul autonomie coincide cu dobandirea constiintei asupra propriei persoane si cu noile descoperiri in materie de permanenta a obiectelor. Acum, copilul stie ca e un individ distinct, separat de tine, si ca se poate deplasa oriunde doreste. Abilitatea ta de a-i restrictiona miscarile vine ca un fel de surpriza pentru el, ceea ce il determina sa incerce sa se impotriveasca.
Atunci cand ii vorbesti bebelusului despre ceea ce faci si ce urmeaza sa faci, il ajuti sa accepte mai usor succesiunea evenimentelor. Adultilor nu le place sa fie intrerupti din activitatea pe care o desfasoara. Ei bine, nici bebelusilor. Schimbatul scutecelor sau al hainelor le impune, inerent, o serie de restrictii, pe care copilul inca nu le intelege, asa ca e normal ca atunci cand il asezi culcat pe spate, sa se grabeasca sa o ia la fuga. Asta nu inseamna ca te sfideaza sau ca e obraznic.
O buna solutie este sa ai mereu la indemana o jucarie speciala pentru masuta de schimbat, pentru carucior sau masina. Ofera-i posibilitatea de a o vedea inainte sa incepi efectiv procesul de a-l imobiliza, vorbeste-i cu entuziasm despre ea, controleaza-ti mimica, la aceasta varsta, ea transmite mai multe decat vorbele.
Daca abordezi asemenea situatii in joaca, cu amuzament, micutul se va linisti mai repede decat daca le transformi intr-o lupta inegala de forte. Jucati-va de-a cucu-bau cand trageti body-ul peste cap, canta-i ceva special cand il asezi in scaunul de masina, si fiecare moment potential dificil va fi primit cu mai multa relaxare si buna dispozitie.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.