Si iata ca micutul tau are de acum 7 luni si e un ghemotoc de veselie si gangureli pline de energie. La aceasta varsta probabil ca a dat deja de gustul noii provocari reprezentate de alimentatia solida, iar principala sa activitate este sa invete sa mearga de-a busilea. Unii dintre bebelusi se aseaza deja in sezut la aceasta varsta, in timp ce altii muncesc din greu sa se ridice in picioare. In multe situatii se remarca o crestere a apetitului, schimbari in ceea ce priveste tiparul de somn si perioade de agitatie si nervozitate care insotesc noile achizitii. Odata ce o anumita miscare ii reuseste, in sfarsit, bebelusul o va exersa iar si iar, in asa fel incat in creierul sau sa se formeze „calea batatorita” care il pregateste sa treaca la etapa imediat urmatoare. CITEȘTE ȘI DESPRE: 5 indicii că bebelușul trece printr-un puseu de creștere
Alimentatia la aceasta varsta reprezinta un sir nesfarsit de provocari. Unii micuti nu sunt deloc incantati de ritmul diversificarii recomandat de catre medic si ar vrea sa manance tot ceea ce vad in bucatarie. Altii dimpotriva, sunt reticenti in fata noilor alimente, culori, gusturi si texturi. Important este sa nu iti pierzi rabdarea, caci cele 6 luni care urmeaza sunt o etapa de tranzitie, pe care fiecare copil o parcurge in ritmul sau. Chiar daca bebelusul tau nu pare interesat de aceasta etapa, continua sa il asezi sa participe la mesele familiei, ofera-i diverse alimente, iar la final strange ceea ce nu i-a fost pe plac, fara a face mare caz din asta.
Alimentarea fortata sau trucuri de tipul desenelor animate nu fac decat sa creeze asocieri negative cu mancarea. Este obisnuit ca unii copii sa devina interesati abia dupa varsta de 8 luni, iar unii incep sa accepte cu incantare solidele abia dupa un an. In cazul in care bebelusul pare sa intampine probleme legate de consumul alimentelor, indiferent de forma in care ii sunt acestea prezentate, merita sa rogi medicul pediatru sa verifice posibila existenta a unui fren lingual. Un fren lingual foarte restrictiv poate crea dificultati mari, de la simpla deschidere a gurii pana la miscarile pe care ar trebui sa le faca limba pentru a impinge alimentele in partea din spate a cavitatii bucale, pentru a fi inghitite.
Somnul la aceasta varsta este in continuare intrerupt, iar multe dintre familii au apelat deja la varianta cosleeping-ului, pentru a se putea odihni corespunzator. Astfel, devine mai usor sa indeplinesti nevoile bebelusului atunci cand acesta doarme langa tine, iar tu poti sa motai in timp ce acesta suge. Nu trebuie decat sa respecti cateva reguli de baza privind siguranta, iar cosleepingul se va dovedi optiunea potrivita pentru familia ta. Pana in jurul varstei de 36 de saptamani, cand are loc urmatorul puseu de crestere, bebelusul tau ar trebui sa parcurga o perioada ceva mai linistita. CITEȘTE ȘI: Ai vrea să dormi măcar o noapte legată pe săptămână? Ce greșeli să eviți când vine vorba de somnul bebelusilor
La 28 de saptamani de viata eruptia dentara nu face lucrurile mai usoare nici ziua, nici noaptea, fiind un motiv de suparare pentru bebe. Cei mai multi dintre bebelusi au deja unul sau doi incisivi centrali la aceasta varsta, deci esti cumva in tema cu simptomele obisnuite ale eruptiei primilor dintisori de lapte. Pentru a mai usura durerile peste zi, ofera-i micutului sa roada alimente reci: morcovii tinuti in frigider sunt una dintre cele mai comune optiuni. Iaurtul rece si fructele tinute in frigider usureaza de asemenea durerile, amortind gingiile. Citește pe larg despre: Cum să treci peste erupția dentară FĂRĂ dureri | Remedii pentru bebeluși
Joaca si dezvoltarea la aceasta varsta sunt caracterizate de dobandirea de forta in muschii soldurilor si ai picioarelor, asadar bebelusul va fi pasionat de efectuatul de salturi la tine in brate. Nu uita sa sustii copilul de la subrat in timp ce face asta, caci va mai dura ceva timp pana cand va fi capabil sa isi suporte intreaga greutate pe picioare.
Unii micuti sunt deja capabili sa se ridice in picioare, tragandu-se in sus de diverse piese de mobilier. Odata ce reuseste sa faca asta, va invata sa aprecieze jucariile pe care le poate muta dintr-o mana in alta sau pe care le poate face sa se miste pe suprafata plana de care se tine.
Nu te grabi sa ii inapoiezi jucariile pe care le-a scapat, din contra, lasa-l sa si le ridice singur. Jucariile care se rostogolesc il vor stimula sa merga de-a busilea si sa le urmareasca cu privirea. Lasa bebelusul pe jos cat mai mult timp, caci numai joaca pe podeaua dura este de natura sa il stimuleze sa invete miscari noi si sa controleze musculatura.
Comunicarea prin limbaj articulat este un proces extrem de indelungat, care este invatat inca de la nastere. La 7 luni, multi dintre copii asculta cu atentie ceea ce li se spune si urmaresc miscarile buzelor adultilor, iar unii incearca chiar sa le imite, aducand „completari” proprii. Urechea sa percepe muzicalitatea conversatiilor, pauzele din discutie, intonatia, acum este cel mai bun moment sa va jucati repetand sunetele produse de celalalt. Daca tu il imiti, si el se va simti incurajat sa te imite, si astfel se pun bazele limbajului care se va contura abia in cel de-al doilea an de viata.
Avand in vedere ca oboseala s-a acumulat deja de ceva timp, jonglatul intre supravegherea micutului, prepararea meselor pentru intreaga familie si intretinerea casei pot starni resentimente legate de trezirile nocturne. In plus, diversi pseudo-experti inca promoveaza teoriile depasite conform carora bebelusul ar trebui sa doarma noaptea continuu incepand cu o anumita varsta precisa teorie care a fost demonstrata ca fiind gresita. Cei mai multi copii se trezesc pentru macar o masa nocturna pana dupa varsta de un an. CITEȘTE ȘI: Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.