Pentru mulți părinți, vacanțele sunt plănuite un an întreg, rezervările sunt făcute din timp pentru a fi cât mai accesibile, iar dorința întregii familii este de a se distra și se relaxa împreună, adunând amintiri frumoase din locurile pe care le-au vizitat. Iată câteva recomandări utile făcute de Academia Americană de Pediatrie privind siguranța bebelușilor și a copiilor în camerele de hotel.
Păstrează bunele obiceiuri legate de somn
Rezistă tentației de a dormi în același pat cu bebelușul și folosește un pătuț portabil. Multe hoteluri le pot închiria, dar e bine să întrebi în prealabil, pentru a te asigura că au suficiente disponibile.
În cazul în care închiriezi un pătuț de la hotel, verifică dacă acesta respectă standardele de siguranță, dacă e în bună stare, dacă nu lipsesc piese, dacă salteluța este în bună stare. Așternuturile de pat trebuie să fie ferm atașate saltelei.
În cameră, amplasează pătuțul departe de cabluri electrice, șnururi, perdele și draperii, lămpi și veioze, televizor sau orice alt obiect care ar putea cădea peste bebeluș.
Citește pe larg despre:
VARA pentru bebeluși: recomandări anti-încălzire
Nisipul plajelor poate fi periculos pentru copii! Ce boli periculoase stau ascunse în nisip
8 Trucuri şi măsuri de precauţie pentru o VACANȚĂ REUȘITĂ împreună cu copiii
Cum programezi vacanta de iarna cu copiii
Vacanta fara copii | Cat poti sa lipsesti si cum pregatesti copilul
Soare, apa si miscare – Ghid de vacanta cu copiii la mare
Secretele unei vacante reusite impreuna cu copiii
Vacanța la mare cu bebe | De la ce vârstă poate să meargă cel mic?
Fă bagajele în mod înțelept
Într-un mediu nou, străin, se poate dovedi dificil să ții obiectele periculoase la distanță de copil. Pune medicamentele, cosmeticele, obiectele și accesoriile de dimensiuni mici în punguțe separate. În momentul în care desfaci bagajul, primul tău gând trebuie să fie să scoți aceste punguțe și să le pui pe cel mai înalt raft al dulapului, astfel încât să fii sigur că bebe nu ajunge la ele. Citește și despre: Ce așteptări realiste să ai de la primul concediu cu BEBE la MARE sau la MUNTE
Verifică întreaga cameră încă de la sosire
Camerele de hotel sunt – sau ar trebui să fie – atent curățate între seriile de oaspeți, dar e o idee bună ca, imediat după sosire, să verifici întreaga cameră, inclusiv podeaua, pentru a identifica eventuale obiecte periculoase: pastile căzute pe jos, creioane sau pixuri sau alte obiecte de dimensiuni mici, care s-ar fi putut rostogoli în zone mai puțin vizibile.
Toate obiectele noi, tentante, aflate la îndemâna copilului trebuie asigurate. Pe această listă se regăsesc cablurile de la telefoanele hotelului, cablurile de la veiozele de pe noptiere, sertarele amplasate în partea de jos a dulapurilor și așa mai departe.
Nu lăsa niciodată copilul singur în camera de hotel
Așa cum nu ți-ai lăsa bebelușul sau copilul mic singur acasă, nu face acest gest nici în camera de hotel. Cu sau fără un sistem modern de supraveghere a bebelușului, chiar dacă e vorba să cobori până la restaurant, abține-te de la a face acest gest. Copiii sunt imprevizibili, dispozitivele electronice dau erori, poate interveni ceva care să te împiedice să revii în cameră pe cât de repede te-ai fi așteptat, pur și simplu nu merită să îți asumi riscul. Citește pe larg despre: Trusa cu medicamente pentru copii – Lista cu tot ce ai nevoie
Informează-te unde sunt piscinele hotelului și fii atent la alte riscuri legate de apă
Indiferent de vârstă, copiii sunt maeștri în a evada de sub ochii atenți ai părinților. Academia Americană de Pediatrie îi sfătuiește pe părinți să fie cât se poate de vigilenți în ceea ce privește apropierea copilului de apă, căci înecul este rapid și silențios. Ține închisă ușa băii, ia în calcul asigurarea vasului de toaletă cu o siguranță specială pentru bebeluși și folosește un accesoriu special pentru a bloca ușa de la cameră, astfel încât copilul să nu poată evada. Dacă mergeți la piscină, stai mereu cu ochii pe cel mic și însoțește-l în apă. Citește și despre: Documente necesare eliberării diferitelor tipuri de pașaport pentru copii. Recomandări oficiale pentru călătoria cu copii minori
Verifică amplasarea cablurilor, șnururilor și a colțurilor ascuțite sau tăioase
Camerele de hotel nu sunt gândite pentru bebeluși și copii foarte mici, ci pentru adulți. Prin urmare, verifică atent și obiectiv întreaga încăpere pentru a identifica eventualele elemente care l-ar putea pune în pericol pe un bebeluș curios. Blochează prizele amplasate la nivelul celui mic, scurtează și prinde șnururile de la draperii și jaluzele, maschează cablurile electrice.
Multe camere de hotel includ mobilier cu muchii ascuțite – fie iei de acasă protecții adecvate, ceea ce e mai dificil, fie folosești un prosop împăturit pentru a preveni cucuiele.
Verifică mobilierul care se poate răsturna
Sigur ai văzut suficiente clipuri cu copii mici care reușesc să răstoarne peste ei televizorul sau comoda. Ei bine, este un risc real, pe care trebuie să îl iei în considerare. Împinge TV-ul cât mai aproape de perete și ia în calcul posibilitatea de a bloca accesul la sertarele din partea inferioară a mobilierului, astfel încât să nu poată fi deschise și folosite pe post de trepte.
Cere să fie golit minibarul
E puțin probabil să ai nevoie de minibar atunci când călătorești cu bebe, în schimb un mini-frigider e întotdeauna binevenit! Îți va fi de ajutor dacă vine vorba despre păstrat lapte, iaurt, borcănele cu mâncare desfăcute și așa mai departe. Nu recomandăm ca acestea să fie păstrate mai mult de 24 ore, având în vedere că puterea de răcire a minibarului nu este măsurată.
Încuie ușa de la balcon
Cea mai bună alegere în cazul copiilor dinamici și curioși este camera de hotel fără balcon. Dacă această opțiune nu există sau nu e potrivită pentru tine, încearcă să obții o cameră a cărei ușă de balcon poate fi asigurată / încuiată.
Anticipează riscul ca cel mic să se rătăcească
Într-un loc nou, plin de mirosuri, culori, lucruri noi, este normal ca orice copil să își dorească să exploreze. Oricât ai fi de vigilent, există riscul ca cel mic să se îndepărteze de tine. Îmbracă-l în haine viu colorate, pentru ați fi ușor să îl reperezi inclusiv în spații aglomerate. E o idee bună să explorezi puțin și pe cont propriu, astfel încât să te familiarizezi cu arhitectura interioară a hotelului și să îți fie ușor să pleci într-o eventuală misiune de recuperare.
Poate părea dificil să îndeplinești toate aceste condiții, dar nu e chiar așa. E vorba, mai degrabă, de puțină planificare și anticipare. Cu un strop de organizare eficientă, vă veți putea bucura de un concediu în siguranță! Citește și despre: Sfaturi de la mame – cum călătorești cu bebe în siguranța, cu avionul sau cu mașina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.