- Prin ce examinări trece un nou-născut la termen imediat după naștere?
- Scorul Apgar și starea de sănătate ulterioară a copilului
- Cum arată un nou-născut la termen?
- Ce teste ar trebui făcute după naștere pentru a preveni afecțiuni ulterioare?
- În câte zile după naștere se face externarea din maternitate?
- Ce vaccinuri i se administrează nou-născutului în maternitate?
- Cum se creează atașamentul dintre mamă și copil?
Așteptarea a luat sfârșit! În ultimele luni ți-ai imaginat de nenumărate ori ziua aceasta în care îți vei ține în brațe copilul. Chiar dacă ești nerăbdătoare să mergi acasă și să începi o viață nouă, profită de timpul petrecut în maternitate pentru a învăța de la cei mai buni specialiști ce nevoi are bebelușul tău.
Dr. Alina Ilici, Medic Primar Neonatolog, Șefa Șecției Neonatologie Normoponderali la Spitalul Regina Maria Băneasa, ne dezvăluie ce se întâmplă cu nou-născutul imediat după naștere și ce reprezintă parametri primelor verificări ale acestuia în starea lui de sănătate de mai târziu.
Felul în care un nou-născut la termen nu corespunde, de cele mai multe ori, cu imaginea pe care o vedem în filme sau și-o face mama anterior nașterii. Am asistat la reacții de tot felul în momentul în care o mamă își vede nou-născutul după naștere, de la „vai, cât de urât este“, la „exact așa îmi imaginam că va arăta“.
Uneori, nou-născutul poate avea pielea acoperită de vernix (o substanță albă, protectoare) sau, dacă este un copil cu vârsta de gestație peste 40 de săptămâni, atunci pielea poate fi extrem de uscată, zbârcită. Unii nou-născuți au păr oarecum lung sau au un păr fin pe piele care, de cele mai multe ori, este negru (lanugo), păr care va cădea în primele luni de viață. Dar toate acestea pot fi impresionante pentru o femeie care a devenit pentru prima oară mamă. Descoperă împreună cu noi ce se întâmplă în primele zile de viață ale nou-născutului, cum arată nou născutul, precum și ce consultații și vaccinuri trebuie să i se facă acestuia, dar și afecțiunile întâlnite frecvent la nou-născuți.
Clubul Bebelușilor: Prin ce examinări trece un nou-născut la termen imediat după naștere?
Dr. Alina Ilici: Examenul clinic al nou-născutului se face în primele minute după naștere și include câteva elemente care sunt obligatorii pentru evaluarea adaptării nou-născutului și pentru identificarea unor malformații care nu pot fi diagnosticate intrauterin. Se apreciază culoarea tegumentelor, care trebuie să fie roz, se ascultă ritmul cardiac și pulmonar pentru identificarea suflurilor și a murmurului pulmonar, se examinează abdomenul și organele genitale, se evaluează tonusul și reactivitatea. De asemenea, se efectuează câteva manevre, cum ar fi introducerea unei sonde din cavitatea bucală până în stomac, pentru verificarea permeabilității esofagului aspect care nu pot fi evaluat la ecografiile fetale. De asemenea se efectuează manevra Ortolani pentru a exclude subluxația de șold.
INFO Clubul Bebelușilor: Manevra Ortolani este o metodă de diagnosticare a luxației congenitale de șold. Ea constă în flexarea șoldurilor, apoi a genunchilor unui nou-născut în decubit dorsal la 90 de grade, mișcare urmată apoi de abducția (tragerea în lateral) a piciorușelor. În această poziție, capul femural intră în cotilul femural. Executând mișcarea inversă, de extensie și apropiere a coapselor, capul femural iese din cotil, moment în care se percepe din nou senzația de resort. Acest semn este foarte valoros, dar se întâlnește extrem de rar.
Clubul Bebelușilor: Scorul Apgar și starea de sănătate ulterioară a copilului – există o legătură?
Dr. Alina Ilici: Scorul Apgar poate să aibă o legătură cu starea de sănătate ulterioară atunci când nou-născutul necesită manevre intensive de reanimare și vorbim despre o asfixie la naștere, cu scor Apgar mic la un minut, 5, 10 sau 20 de minute după naștere. Cel mai grav este când scorul la 15 minute de la naștere este sub 7, în această situație copilul va necesita urmărire neurologică, prezentând risc de complicații pe termen lung. Dar nu doar scorul Apgar este corelat cu evoluția ulterioară, un scor de 9 sau 10 neexcluzând apariția altor probleme de sănătate.
Clubul Bebelușilor: Cum arată un nou-născut la termen? (mămicile se așteaptă de cele mai multe ori la o imagine idilică)
Dr. Alina Ilici: Felul în care arată un nou-născut la termen nu corespunde, de cele mai multe ori, cu imaginea pe care o vedem în filme sau și-o face mama anterior nașterii. Am asistat la reacții de tot felul în momentul în care o mamă își vede nou-născutul după naștere, de la „vai, cât de urât este“, la „exact așa îmi imaginam că va arăta“. Uneori, nou-născutul poate avea pielea acoperită de vernix (o substanță albă, protectoare) sau, dacă este un copil cu vârsta de gestație peste 40 de săptămâni, atunci pielea poate fi extrem de uscată, zbârcită. Unii nou-născuți au păr oarecum lung sau au un păr fin pe piele care, de cele mai multe ori, este negru (lanugo), păr care va cădea în primele luni de viață. Dar toate acestea pot fi impresionante pentru o femeie care a devenit pentru prima oară mamă.
Clubul Bebelușilor: Ce teste ar trebui făcute după naștere pentru a preveni afecțiuni ulterioare?
Dr. Alina Ilici: Există teste screening care ar trebui făcute tuturor nou-născuților (screening metabolic, screening auditiv) la externarea din maternitate și screening de ecografie la șold, la vârsta de 4-6 săptămâni. Restul investigațiilor ar trebui făcute în funcție de existența unor patologii materne sau fetal. Există, în prezent, o tendință cumva exagerată de a recomanda investigații fără a exista o bază reală, mai ales ecografii transfontanelare, abdominale, cardiace, care se efectuează imediat după naștere. Aceste investigații ar trebui să fie făcute țintit, nicidecum ca screening.
Clubul Bebelușilor: În câte zile după naștere se face externarea din maternitate?
Dr. Alina Ilici: În mod uzual, externarea din maternitate se face în funcție de starea de sănătate a mamei și a copilului, de regulă după 2-3 zile. Dacă starea de sănătate nu permite, atunci se va face de la caz la caz. O particularitate o reprezintă prematurii unde, cu cât nașterea se întâmplă la o vârstă gestațională mai mică (iar noi, în ultimii ani, am reușit să salvăm copii cu vârste gestaționale de la 24 de săptămâni), cu atât externarea se va face la distanță de naștere, existând copii pe care îi externăm și la 2-3 luni de viață, în timpul acesta având nevoie de susținerea intensivă a funcțiilor vitale. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Clubul Bebelușilor: Ce vaccinuri i se administrează nou-născutului în maternitate?
Dr. Alina Ilici: Vaccinurile se administrează întotdeauna după un protocol național pe care fiecare țară și-l stabilește. Cele care se efectuează în maternitate sunt în număr de două:
- în prima zi de viață se administrează vaccinul contra hepatitei de tip B,
- cel de-al doilea, vaccinul contra tuberculozei (BCG), se administrează la 2-5 zile de la naștere sau după ce copilul are 2.500 de grame.
Clubul Bebelușilor: Cum se creează atașamentul dintre mamă și copil?
Dr. Alina Ilici: Atașamentul dintre mamă și copil apare de la cele două liniuțe pe testul de sarcină, iar în momentul în care fizic nu mai sunt o singură persoană, se construiește încet, încet, cunoscând-se unul pe altul. Este extrem de important – și aici din păcate nu suntem una din țările care să ofere condițiile cele mai bune din punctul acesta de vedere – să stea cât mai mult împreună, începând cu primele clipe, când nou-născutul ar trebui pus la pieptul mamei, apoi ar trebui să stea cât mai mult în sistem rooming-in cu mama, evident cu suport din partea cadrelor medicale, care sa o îndrume pe în vederea îngrijirii și alăptării lui.
INFO Clubul Bebelușilor:
Care este metoda cea mai folosită pentru calmarea plânsului unui sugar? Bebelușii plâng mult, între o oră și patru ore pe zi, asta pentru că plânsul este prima formă de comunicare. Un bebeluș sănătos plânge când îi este foame, când simte un disconfort (îi e cald, frig, simte scutecul ud sau murdar), e plictisit, îi e teamă sau se simte singur. Ori când e obosit, stimulat excesiv. Pe măsură ce crește, orice mămica învață care îi sunt nevoile și cum să răspundă la plânsul bebelușului. Studiile arată că în primele luni de viață, dacă i se răspunde prompt unui bebeluș care plânge, acesta învață să plângă mai puțin și să doarmă mai mult noaptea. Să-l pui la sân orice de câte ori plânge nu înlături disconfortul, ci acest lucru rezolvă problema doar pe termen scurt. Să-l iei în brațe, să-l alini, să-ți audă vocea și să-ți simtă mirosul, apoi să i se rezolve problema care îl nemulțumește – aceasta este singura metodă de calmare a unui bebeluș care plânge. CITEȘTE ȘI: Bebelușul meu s-a născut prematur. Învață de la specialiști ce nevoi are!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.