Teoria de baza a AP (attachment parenting) sustine ca toti copiii, din prima zi de viata, trebuie tratati cu respectul datorat oricarei individualitati. Parintele este acolo ca sa aline si sa indrume, nu ca sa comande. Complicat, mai ales in cazul in care esti o mama crescuta in pur stil traditionalist romanesc si mai ai eventual si o ceata de binevoitori in jur care iti submineaza increderea in tine si in copil. De ce merita sa iti cresti si sa educi totusi copilul in spirit AP (atasament securizant)? Unii parinti sunt mandri ca isi educa sau incearca sa isi educe copiii in spiritul attachment parenting-ului (AP), unul dintre cele mai recente curente de crestere a copiilor, alaturi de non-parenting. Exista psihologi care sustin ca AP-ul este o metoda aplicata de cand lumea. Totusi, care sunt beneficiile educarii copilului in spirit AP? CITEȘTE ȘI: Ce este atasamentul securizant (attachment parenting)
Attachment parenting – 7 beneficii pentru bebelus:
Este mai plin de incredere in adultii care il ingrijesc. Un bebelus caruia i se raspunde imediat la cel mai mic semn ca are o nevoie – fie ca e foamea sau nevoia de tandrete si apropiere de mama – stie ca este in siguranta. Asta il ajuta sa fie mai linistit si mai calm.
Creste mai bine. Da, nu e o gluma! copiii purtati si alaptati la cerere cresc mai bine decat cei „uitati” in leagan ore in sir sau hraniti la program. Toti copiii cresc, dar acestia pur si simplu „infloresc” deoarece energia care ar fi consumata cu colici, agitatie si planset este folosita pentru crestere, observare, invatare.
Se simte bine si se „poarta frumos”. S-a demonstrat ca bebelusii au mare nevoie de apropiere continua cu mama sau cu adultul care ii ingrijeste. Un copil caruia ii este indeplinita si aceasta nevoie, alaturi de celelalte nevoi primare, devine un „observator calm” a ceea ce se petrece in jurul sau.
Este mai bine organizat. Nu rade, si bebelusii pot fi organizati. Este o metafora: in uter lucrurile erau clare si ofereau un sentiment continuu de siguranta. Odata iesiti din pantecul mamei, bebelusii sunt coplesiti de multitudinea de mirosuri, lumini, sunete. In plus sistemul lor nervos este inca imatur, asa ca ei nu pot sa filtreze aceasta avalansa de stimuli. Mai mult de atat, nici nu stiu sa isi coordoneze miscarile, iar tresaririle bruste ii sperie. Bebelusul purtat se poate refugia imediat la sanul mamei pentru a ignora stimulii externi atunci cand se simte depasit.
Invata mai usor sa vorbeasca. La fel cum invata mai usor sa faca o multime de alte lucruri. Pe langa faptul ca asista mereu la tot ce se intampla in lumea adultilor, mama i se adreseaza mai mult, avandu-l alaturi, decat daca l-ar lasa in patuturi, tarcuri, balansoare si alte dispozitive moderne.
Invata sa fie independent. Increderea in faptul ca mama (adultul) e mereu acolo, atent la nevoile sale si gata sa il „salveze” de orice pericol sau spaima, il face pe copil sa isi urmeze fara grija curiozitatea naturala, sa exploreze jucariile dintr-un mediu nou spre exemplu, aruncand din cand in cand cate o privire catre mama care il urmareste dintr-un colt de camera.
Invata lucruri despre intimitate. Pe masura ce copilul creste, relatia sa cu parintele evolueaza si ea natural, catre noi si noi limite.
Invata sa primeasca si sa ofere dragoste. Da, si asta se invata. Se pare ca nu este ceva pur instinctiv, de vreme ce exista atatia adulti in jurul nostru care nu stiu sa primeasca un compliment sau sa isi exprime sentimentele.
Attachement parenting – 7 beneficii pentru parinte:
Devine mai increzator in sine. Ascultandu-si instinctul, mama nu mai este sfasiata intre ceea ce simte ca doreste sa faca – sa nu isi piarda bebelusul din ochi nici o clipa – si ceea ce i se spune ca este social acceptabil sa faca: sa il hraneasca la program, sa il culce singur in camera si in patut, etc
Devine mai sensibil. Nimic nu dezvolta empatia mai bine decat petrecerea timpului impreuna cu bebelusul tau.
Invata sa desluseasca mesajele subtile ale bebelusului si sa ii satisfaca nevoile inainte ca acestea sa declanseze crize de plans.
Invata sa raspunda intuitiv. Este o deprindere care isi va dovedi utilitatea pana cand cel mic isi va sarbatori majoratul, si chiar si dupa aceea.
Invata sa accepte temperamentul bebelusului.
Ii este mai usor sa stabileasca reguli si limite deoarece isi cunoaste copilul mai bine, ii cuboaste preferintele si abilitatile.
Invata sa devina un fin observator.
Tu ce principii de crestere a bebelusului ai aplicat?
CITEȘTE ȘI: 7 Motive ca sa alegi Attachment Parenting | Cea mai usoara metoda de crestere a copilului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.