Sistemele de alaptare suplimentara nu sunt inca foarte raspandite in Romania, insa ele reprezinta o modalitate ingenioasa de a pastra bebelusul la san daca inceputul alaptarii este dificil. Descopera-le alaturi de noi!
Poate ai auzit de aceste dispozitive, cunoscute si sub denumirea de SNS – Supplemental Nursing System. Descopera alaturi de noi ce sunt ele si cand sunt utile. Exista in prezent doua astfel de sisteme de hranire: unul dintre ele este denumit SNS si este produs de firma Medela. Celalalt este denumit Lactaid.
Un dispozitiv de alaptare suplimentara consta intr-un recipient si un tub fin. Un capat alt tubului este atasat la recipient, in timp ce celalalt este lipit pe mamelonul mamei. Suplimentul de lapte – care poate fi lapte muls, lapte matern de la donator sau lapte praf – din container ajunge in gura bebelusului pe masura ce acesta suge de la sanul mamei sale. Practic, alaptarea se continua fara riscul asociat oferirii suplimentului de lapte printr-o tetina standard.
Cand se utilizeaza un astfel de sistem de alaptare suplimentara?
Exista cateva situatii speciale in care folosirea unui sistem de alaptare suplimentara este necesara.
Pentru a induce secretia lactata sau pentru a relacta. Inducerea secretiei lactate inseamna ca se urmareste ca femeia in cauza sa produca lapte chiar fara stimularea hormonala pe care o presupune sarcina si nasterea. Relactarea are loc atunci cand femeia doreste sa isi alapteze din nou bebelusul, chiar daca secretia lactata de dupa nastere pare sa fi disparut. Folosirea unui SNS in aceste situatii face ca bebelusul sa stimuleze sanul prin supt, conditie obligatorie pentru instalarea sau cresterea secretiei lactate, primind in acelasi timp lapte pentru efortul depus.
In cazul bebelusilor prematuri. Adesea bebelusii prematuri nu sunt capabili sa suga cu destula putere incat sa primeasca lapte direct de la san. Folosirea unui SNS ajuta la hranirea nou-nascutului pana cand acesta devine destul de puternic incat sa suga singur, fara a se risca refuzul sanului, odata ce bebelusul s-a obisnuit cu biberonul.
Daca secretia lactata a mamei este redusa. Atunci cand bebelusul nu primeste destul lapte si este necesara suplimentarea din surse externe, folosirea unui SNS ii va oferi cantitatea de nutrienti de care are nevoie, lasand totusi bebelusul sa suga la san.
Bebelusi cu nevoi speciale. Un sistem de alaptare suplimentara ii poate ajuta pe acei bebelusi care au nevoi speciale, care intampina dificultati temporare in a se hrani direct la san. Este cazul unora dintre bebelusii cu sindrom Down sau cu anomalii ale cavitatii bucale.
Care sunt beneficiile folosirii unui sistem de alaptare suplimentara?
Rasplateste eforturile bebelusului. Daca secretia lactata a mamei este redusa, bebelusul va refuza, in timp, sa mai suga la san. Daca suptul sau este recompensat cu o cantitate suplimentara de lapte, probabilitatea ca el sa petreaca un timp mai indelungat la san creste. Consecutiv stimularii prelungite a sanului, si secretia lactata a mamei va creste.
Elimina riscul de confuzie a mamelonului. Atunci cand primesc suplimentul de lapte din biberon, bebelusii, mai les cei foarte tineri, ajung sa prefere tetina in locul mamelonului. Tehnica de supt din biberon este alta, laptele vine mai repede si mai usor, necesita mai putin efort, astfel ca bebelusul ajunge sa prefere aceasta metoda. Folosirea unui SNS elimina acest risc.
Bebelusul controleaza exact cat mananca. Atunci cand bebelusul se hraneste direct de la san, el controleaza cat si cum mananca. Atunci cand suge din biberon, controlul sau este mult diminuat de fluxul rapid de lapte si de insistentele mamei.
Exercitiul de a suge. Cu cat bebelusul suge mai des la san si mai rar, preferabil deloc, din biberon, cu atat va deprinde mai bine tehnica de atasare, tehnica de supt eficient si de pozitionare la san.
Ii permite mamei sa alapteze chiar daca nu are lapte. Avand in vedere multiplele beneficii ale alaptarii, dincolo de cele ale simplei hraniri, e usor de inteles de ce mamele isi doresc sa alapteze chiar daca ele insele nu au lapte. Pusul bebelusului la san inseamna si stabilirea unei legaturi speciale, bebelusul este linistit de aceasta apropiere de care are, emotional vorbind, nevoie.
Aceste sisteme nu functioneaza la toate mamele si nu toti bebelusii le accepta. Insa credem ca merita efortul de a incerca, daca este nevoie. Un consultant in alaptare este cel mai potrivit sa te ajute cu acest tip de problema, oferind sfaturi competente si pretioase.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.