Una dintre potentialele cauze ale autismului a fost descoperita. Expunerea fatului la unele substante chimice, in anumite perioade de devoltare intrauterina, se asociaza cu o rata crescuta a aparitiei autismului!
Desi cauza autismului reprezinta inca un mister, piesele puzzle-ului sunt din ce in ce mai aproape de a forma o imagine completa asupra factorilor care il declanseaza.
Un studiu nou publicat de Universitatea Chicago demonstreaza ca rata autismului este direct legata de expunerea fatului la unii factori de mediu nocivi. „Avand in vedere ca autismul pare sa fie corelat cu rata malformatiilor congenitale masculine, am demonstrat ca cei mai puternici predictori ai autismului se asociaza cu mediul in care traieste gravida. Pe scurt, in timpul sarcinii, exista cateva perioade in care fatul este deosebit de vulnerabil la unele molecule care se gasesc in medicamente, pesticide si nu numai. Contactul cu aceste molecule, in perioadele de maxima vulnerabilitate, pot determina aparita autismului” afirma Andrey Rzhetsky, profesor de genetica la Universitatea Chicago.
Studiul a luat in calcul date provenite de la peste o treime din populatia Statelor Unite. Se pare ca in perioada dezvoltarii intrauterine, bebelusii, in special cei de sex masculin, sunt extrem de sensibili la unele toxine din mediu, cum sunt plumbul, medicamentele, mercurul, pesticidele si numeroase alte molecule din mediul modern in care traim.
Expunerea la aceste molecule, in perioadele critice de dezvoltare fetala, explica o mare parte din anomaliile reproductive care apar.
„Poluarea este un factor determinant al aparitie malformatiilor congenitale ale aparatului reproductiv, mai ales la baieti”, afirma dr Harbut, expert in Medicina, „iar corelarea dintre aceste malformatii si autism a fost deja dovedita fara urma de indoiala”.
Din pacate, specialistii sunt de parere ca nu au fost inca identificate toate substantele nocive din mediu, care pot determina aparitia acestor malformatii si a autismului.
Cert este ca mediul in care traim este contaminat din plin cu toxine neurologice care afecteaza modul de dezvoltare normal al sistemului nervos. Cu alte cuvinte, aceste substante chimice afecteaza modul in care creste creierul.
Un alt studiu publicat intr-un celebru jurnal medical compara creierele copiilor autisti decedati din diverse motive, cu cele ale copiilor fara autism.
La nivel structural, creierele copiilor autisti prezentau zone anormale de neuroni dezorganizati, care nu se regasesc si la copiii sanatosi. Rezultatele studiului sugereaza ca aceste anomalii apar in perioada de dezvoltare intrauterina, cel mai probabil in timpul saptamanilor 19-30 de sarcina. Nu doar toxina conteaza, ci si momentul in care fetusul este expus!
Doar in Statele Unite, rata autismului a crescut de la 1:10.000 in 1981, la 1:68 de copii in 2014. Cu siguranta aceasta crestere spectaculoasa nu poate fi legata doar de subdiagnosticarea de acum 3 decenii! In paralel, in Europa, frecventa autismului a ramas relativ constanta in ultimul deceniu.
Unul dintre motive este acela ca in toate tarile Uniunii Europene, ca si in alte tari de pe Glob, exista numeroase restrictii privind folosirea organismelor modificate genetic si a pesticidelor utilizate in cultivarea lor.
In Statele Unite, guvernul a aprobat folosirea extensiva a acestora, neluand in seama cantitatea uriasa de pesticide folosita in agricultura si potentialele efecte secundare ale combinarii acestor pesticide.
Glifosatul, unul dintre pesticidele aprobate pentru utilizare atat in SUA cat si in Europa, a fost evidentiat pentru capacitatile sale mutagene la toate vertebratele. Toxicitatea sa determina cresterea frecventei unor boli ca Alzheimer, Parkinson, autism si nu numai. Aceeasi substanta este cunoscuta ca important factor cancerigen.
Numeroase pesticide utilizate in agricultura in prezent reusesc sa treaca bariera placentara, regasindu-se si in corpul fetusilor.
Femeile expuse la numeroasele pesticide considerate sigure in agricultura au un risc crescut de a naste copii cu coeficiente de inteligenta mai scazute decat ar fi garantat-o genetica, cu anomalii structurale ale creierului sau care vor dezvolta probleme de comportament.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.