Nasterea copiilor nu reprezinta o provocare doar pe plan personal, sau al relatiei de cuplu. Totul se schimba, inclusiv ceea ce este legat de cariera. Se poate atinge un echilibru? Intr-o lume ideala, femeile au cariere de succes, iar copiii cresc fericiti si multumiti alaturi de persoane devotate care ii ingrijesc cat parintii sunt plecati. In realitate insa lucrurile nu stau chiar asa, si nici cea mai iubitoare bona sau bunica nu pot inlocui relatia dintre copil si parinte! Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre echilibrul dintre viata personala si cea profesionala!
Este recunoscut unanim de catre specialisti ca toti copiii se dezvolta mai bine atunci cand au o relatie frumoasa cu parintii lor. Ce ne facem insa, ca varsta la care ni se nasc copiii este si varsta la care carierele sunt in plina dezvoltare? Iar primii ani de viata ai copilului sunt fundamentali pentru dezvoltarea sa ulterioara si pentru intregul sau curs al vietii! Pe de alta parte, odata depasita o anumita varsta, este foarte dificil sa mai construiesti o cariera in adevaratul sens al cuvantului, caci scara ierarhica se umple deja, cat timp tu te ocupi de micutii tai! Este o dilema prin care trec toate mamicile. Ele se vad mereu puse in fata unei alegeri foarte dificile: sa isi riste cariera si sa stea alaturi de copiii lor in primii 2-3 ani de viata? Sau sa isi lase copilul cu bunicii, bona sau la cresa si sa se intoarca la serviciu dupa 3-4 luni de la nastere?
Mamele sunt ingrijorate ca micutii lor ar putea avea de suferit. Pe de alta parte, sufera ca nu isi pot urma cariera pentru care s-au pregatit si pe care si-au dorit-o. Femeile au slujbe fulltime de relativ putin timp, raportat la istoria omenirii, iar in prezent serviciul este esential diferit de ceea ce faceau mamele noastre. Programul rareori este fix, de cele mai multe ori este nevoie de ore suplimentare, iar multe dintre aceste mame ajung acasa la 6-7 seara, cand abia reusesc sa schimbe cateva cuvinte cu copiii lor, care se pregatesc de culcare in timp ce ele incearca sa rezolve si treburile casnice zilnice. Citește pe larg despre: Copiii mei nu vor mai fi niciodată atât de mici, dar jobul va rămâne mereu acolo
Este aceasta normalitatea?
Psihologia copilului spune ca nu. Odata ce ai devenit parinte, este esential sa iti pui copilul pe primul loc. Ceea ce faci tu acum, modul in care te raportezi la copilul tau in primii sai ani de viata, legatura pe care o stabilesti cu el ii defineste intreaga viata: incredrea in sine, modul in care se va raporta la ceilalti, felul in care va interactiona cu oamenii si nu numai. Primii ani din viata il pot face sigur pe el, pregatit pentru a reusi in viata, sau din contra, vesnic neincrezator in fortele proprii, retras, cu dificultati in a stabili relatii sociale.
De asemenea, studiile demonstreaza ca ideea ca o femeie harnica si ambitioasa poate imbina viata de familie cu o cariera plina de succes, facandu-le pe ambele la cele mai inalte standarde, este un mit. Atata timp cat ziua are doar 24 de ore, iar femeia petrece minim 10 ore dintre acestea la serviciu, timpul ramas pentru a fi dedicat familiei este deja prea scurt. In plus, acesta este rareori timp petrecut doar in mod activ. Cea mai mare parte este de asemenea sacrificat pentru gatit, curatenie, spalat haine, calcat si alte activitati casnice.
Trebuie luat in calcul si faptul ca este destul de improbabil ca responsabilitatile asociate unei cariere dinamice si de succes sa poata fi lasate, pur si simplu, la usa casei: chiar daca telefonul, tableta si emailul raman inchise odata ce ai parasit biroul, mintea ta inca ruleaza in subconstient probleme si solutii legate de job. CITEȘTE ȘI: Am 3 copii, toți născuți după 40 de ani
Exista solutii?
Solutia pe care o propun specialistii este simpla: femeile trebuie sa accepte ca rolul lor de mame este cel putin la fel de important ca si cariera. Odata ce au decis sa aiba un copil, femeile ar trebui sa inteleaga ca si carierele lor trebuie puse putin in stand-by. Societatea in intregul ei trebuie sa accepte ca acesta este „pretul” pe care trebuie sa il platim pentru o noua generatie de oameni sanatosi din punct de vedere psihic si emotional. Femeile care nu sunt inca mame trebuie sa inteleaga ca in curand va veni si randul lor sa se dedice pentru o perioada copiilor lor, lasand carierele pe planul doi. CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de îmbrățișări pentru a fi sănătoși. 16 beneficii ale atingerii piele-pe-piele
Este posibil sa te intorci la cariera in punctul in care ai lasat-o cand ai nascut?
Cu siguranta, este. Dupa cum este adevarat ca lucrurile nu au ramas pe loc, au evoluat si s-au schimbat in timpul in care tu ai fost mamica fulltime. Asadar este normal sa ai nevoie de putin timp pentru a fi iar la curent cu cele mai recente noutati. Dar este in regula, este normal sa fie asa: nu e ca si cum ai lua lucrurile de la zero! Citește și despre: Nu cred că îți poți imagina ce înseamnă, cu adevărat, sacrificiul până nu devii MAMĂ
Si daca prioritatile mele s-au schimbat?
Multe mame recunosc ca odata ce li s-a nascut primul copil, prioritatile lor s-au schimbat. Nu isi mai doresc carierele de succes, care le tineau 12 ore pe zi la serviciu si care le trimiteau in delegatii prelungite. Si asta e perfect normal, in decursul vietii fiecaruia dintre noi, lista prioritatilor se schimba de mai multe ori. Poti lucra in domeniul pentru care te-ai pregatit, insa fara a mai aspira la recunoastere nationala sau internationala, functii si responsabilitati suplimentare. Iti poti schimba domeniul de activitate sau te poti organiza in asa fel incat sa lucrezi de acasa sau sa ai un job cu jumatate de norma.
Esentialul este sa fii impacata cu alegerile tale!
CITEȘTE ȘI: Mama, tu ești TOTUL pentru mine! Aș vrea să te vezi așa cum te văd eu: puternică, frumoasă, absolut uimitoare!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.