Alaptarea bebelusului – Cand nu trebuie sa o intrerupi
Care sunt situatiile in care alaptarea nu trebuie sa inceteze, dimpotriva, continuarea fiind spre binele, atat a mamei cat si a bebelusului?
Ar fi mai simplu sa facem o scurta enumerare a cazurilor foarte rare care intr-adevar justifica intreruperea alaptarii. Deoarece de-a lungul acestei perioade te vei confrunta cu diverse situatii in care “binevoitorii”, rudele sau uneori chiar cadre medicale fara minimum de cunostinte in domeniul alaptarii te vor sfatui sa intrerupi alaptarea desi nu e necesar ci uneori chiar contra-indicat, sa vedem care sunt acestea pentru a te gasi pregatita.
Ragade, angorjarea sanilor, “febra laptelui”, canale infundate?
Poate primul impuls va fi sa intrerupi alaptarea “pana iti trece” dar acest lucru va avea repercusiuni negative si pentru tine si pentru copil: el va fi frustrat, privat de anticorpi si s-ar putea obisnui cu biberonul refuzand ulterior sanul iar problemele tale s-ar putea accentua chiar pana la a a ajunge la o mastita care necesita operatie, din cauza ca laptele nu mai este extras de bebelus si se acumuleaza in sani. In loc sa intrerupi alaptarea invata cum sa previi si sa tratezi aceste probleme si mai ales sa pozitionezi corect copilul la san.
Cand mama are febra.
Multi iti vor spune sa nu alaptezi copilul daca ai febra, cu variatiuni pe aceeasi tema de genul “sa nu alaptezi daca ai febra peste 38” (de parca ar fierbe laptele si s-ar putea opari copilul!). Acest lucru este si fals si contraindicat, dimpotriva, este benefic ca mama care are febra in urma unei raceli/alte infectii sa alapteze, deoarece atunci produce anticorpi in lupta cu boala si-i va transmite copilului. Tocmai daca se intrerupe alaptarea copilul va fi susceptibil sa faca boala! Citește pe larg despre: Alăptarea când mama este bolnavă
In cazul in care mama face varicela.
Din pacate si unii medici induc in eroare mama spunandu-i sa nu alapteze copilul cat timp are varicela deoarece ii va transmite boala. Fals, de fapt mama ii va transmite anticorpi care il va feri de boala! In cel mai rau caz bebelusul alaptat va face o forma mai usoara a bolii. Oricum copilul a fost expus virusului in perioada de incubatie a bolii, maximum de contagiozitate a bolii fiind cu 2 zile inaintea eruptiei, cand mama nici nu stia ca are varicela. Intrerupand ulterior alaptarea virusul contactat va produce boala!
La revenirea menstruatiei dupa nastere.
Sa fim seriosi, avand in vedere ca unora dintre mamele care alapteaza le revine menstruatia la 2 luni de la nastere iar altora la 2 ani! Din pacate se vehiculeaza ideea ca in timpul menstrei “laptele isi schimba gustul/are toxine”, de asemenea multe mame intra in panica din aceasta cauza anticipand ca bebelusul va refuza sanul, se agita si uneori chiar intra intr-un cerc vicios si agita si bebelusul, ele punand agitatia copilului pe seama “gustului stricat”.
Revenirea menstruatie nu inseamna nici ca laptele se va imputina de acum inainte, nici ca gustul laptelui devine insuportabil. Chiar daca iti revine menstruatia continua sa alaptezi ca si pana acum fara sa-ti faci false probleme.
Cand trebuie sa urmezi tratament medicamentos.
De multe ori cand mama e nevoita sa urmeze un tratament medicamentos, mai ales daca e vorba antibiotic, ea decide ca ar trebui sa intrerupa alaptarea pe perioada tratamentului, spre binele copilului, spre a nu-l pune in contact cu substantele excretate in laptele matern. Insa in majoritatea cazurilor exista tratamente medicamentoase compatibile cu alaptarea, trebuie doar sa cauti informatii sigure sau sa ceri sfatul unui doctor care este la curent cu aceste lucruri.
Cand trebuie sa fii supusa unei interventii care necesita anestezie.
Indifereant daca anestezia este locala sau generala, nici in aceste cazuri nu este nevoie sa intrerupi alaptarea decat pentru cel mult cateva ore, substanta secretandu-se in cantitati infima in lapte. Te poti sfatui cu un consultant in lactatie inainte pentru a nu avea dubii. CITEȘTE ȘI: Întrerup alăptarea – Ce trebuie să știi înainte?
Alaptarea cand copilul are diaree.
Uneori mamele se gandesc ca bebelusul alaptat exclusiv nu poate avea diaree decat din cauza laptelui matern si intrerup alaptarea pentru ca stomacul copilului sa-si revina. In primul rand bebelusul alaptat exclusiv face rar diaree si nu trebuie sa confunzi scaunele moi si frecvente specifice bebelusului alaptat cu diareea. Daca totusi face diaree in urma unei infectii cu un virus sau din alte cauze, tot cu laptele matern se va reface cel mai rapid si mai bine. Alaptand ii vei asigura hidratarea optima atat de necesara, dehidratarea fiind periculoasa pentru un copil atat de mic. Desigur ca daca vezi ca situatia continua, se agraveaza sau apar noi simptome trebuie sa te adresezi specialistului si sa faci copilului niste analize de scaun care sa identifice cauza problemelor, dar in tot acest timp trebuie sa continui alaptarea spre binele sugarului.
Aminteste-ti atunci cand te confrunti cu o problema sa nu cedezi primului impuls de a intrerupe alaptarea, crezand ca faci un bine copilului. Situatiile cand intreruperea alaptarii se impune sunt extreme de rare iar in majoritatea cazurilor alaptarea chiar ajuta la rezolvarea problemelor.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.