Alăptarea este modalitatea unică de a-i oferi bebelușului tău hrana perfecta pentru a crește și a se dezvolta sănătos. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și începerea diversificării după această vârstă, continuând în paralel și alăptarea până la 2 ani și după această vârstă. Cu toate că despre alăptare se spune că este un „proces natural“, multe mămici descoperă că începutul poate fi anevoios.
ABC-ul alăptării este un curs intensiv, realizat de Clubul Bebelușilor în colaborare cu Florentina Gheorghiu, consultant acreditat în alăptare în Spitalul Băneasa Regina Maria, care te informează în legătură cu pozițiile de alăptat și îngrijirea sânilor în alăptare, dar tot aici găsești și sfaturi care ușurează alăptarea, precum și cum se alăptează concomitent mai mulți sugari.
- Probleme în alăptare – Cauze și soluții
- Pozițiile în alăptare
- Nu am lapte de ajuns!“ Cum poate o mamă să știe dacă are lapte de ajuns?
- Există mame al căror lapte nu este bun? În ce condiții?
- Recomandări privind alimentația mamei în alăptare
- Alăptarea când mama este bolnavă
- Stoarcerea și depozitarea laptelui matern
- Ce este greva suptului? Când apare, din ce cauze și ce trebuie să facem?
- Înțărcarea bebelușului – Când și cum?
Clubul Bebelușilor: Cum ne pregătim pentru a putea alăpta? Există o pregătire pentru acest lucru?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Organismul mamei nu are nevoie de pregătiri, el știe singur să facă acest lucru. Dar ajută dacă mama se informează din surse avizate cu privire la alăptare si se pregătește emoțional pentru această perioadă.
Clubul Bebelușilor: „Doar citind despre alăptare este ca și cum ai învăța să mergi pe bicicletă învățând doar teoria“. Știu că există cursurile speciale de pregătire pentru alăptare. Ce se învață la aceste cursuri?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Se învață despre cum funcționează alăptarea și cum poate să fie inițiat acest proces, se învață despre beneficiile alăptării, atât pentru mamă, cât și pentru copil, se învață despre compoziția laptelui matern și despre fazele secreției lactate, despre adaptarea laptelui matern la nevoile nou-născutului, despre indicatorii alăptării, despre stimularea secreției lactate. În plus, se învață și despre diferite poziții pentru alăptare, despre extragerea laptelui matern cu ajutorul pompei de sân și depozitarea/conservarea acestuia, despre curbele de creștere ale nou-născutului, dar și despre dificultățile pe care mama le poate întâmpina în această perioadă.
Clubul Bebelușilor: Chiar dacă alăptarea decurge bine, ce probleme pot apărea? Care sunt cauzele acestora?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Cele mai frecvente probleme apărute în perioada în care mama alăptează pot fi:
- Mameloane dureroase. Acest lucru se întâmplă cel mai des în primele zile de alăptare și au drept cauză fie atașarea incorectă la sân, fie îngrijirea neadecvată a mameloanelor.
- Angorjarea sânilor. Apare ca urmare a dezechilibrului între cerere și ofertă.
- Blocarea unor canale galactofore. Se poate întâmpla atunci când alăptările sunt prea rare (sânii sunt neglijați mai multe ore, mama trece peste masa copilului fără să alăpteze sau să se mulgă) sau atunci când poziționarea copilului la sân este incorectă, dar și atunci când mama poartă un sutien sau o burtiera neadecvată.
- Apar cel mai des ca și consecință a atașărilor incorecte, dar pot fi cauzate și de pompe de muls necalitative sau incorect utilizate.
- Reprezintă o complicație infecțioasă la nivelul sânilor și poate fi cauzată de mameloanele rănite, care pot să atragă infecția; ori de blocarea canalelor galactofore și, în această situație, nu mai este permisă trecerea laptelui din alveole către mamelon, sânii golindu-se incomplet; de vină mai poate fi utilizarea unor dispozitive nesterile pentru mamelon.
- Candidoza mamară. Se transmite de pe sânul mamei către gura bebelușului și invers, cei doi necesitând tratament concomitent, în caz contrar răspândesc ciuperca de la unul la celălalt reinfectându-se reciproc.
Clubul Bebelușilor: Pare că în majoritatea cauzelor acestor probleme vinovate sunt fie atașările incorecte a bebelușului la sân, fie poziționările greșite ale acestuia la sânul mamei. Care sunt pozițiile pentru alăptat și cum ar trebui ele alese de mamele care alăptează?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Să le luăm pe rând:
Poziția „Leagăn încrucișat“
Mama stă așezată comod. Copilul este susținut cu brațul mamei, pe partea inversă a sânului pe care i-l oferă, iar sânul este susținut din exterior, cu mana de pe aceeași parte cu sânul oferit. Este de preferat ca mama să folosească un suport (de exemplu o perna pentru alăptare), pe care să și-l așeze pe picioare, cu rolul de a prelua greutatea bebelușului.
Aceasta poziție este recomandată pentru primele alăptări, când bebelușul învață să prindă mamelonul, iar mama se obișnuiește să manipuleze copilul. Este o poziție confortabilă pentru copiii prematuri și, totodată, o poziție care prezintă o rată mare de succes. Din aceasta poziție se poate face ușor trecerea către poziția „leagăn“.
Poziția „Leagăn“
Mama stă în șezut, cu spatele drept, iar copilul este susținut cu brațul de pe aceeași parte cu sânul pe care urmează să-l ofere copilului. Sânul este susținut din interior, cu mana de pe cealaltă parte, iar capul copilului susținut de antebrațul mamei, este adus către sân. Este o poziție ușoară pentru mamele care au mai alăptat, însă poate să creeze dificultăți mamelor care inițiază alăptarea, deoarece aceasta poziție prezintă riscul de a nu face atașări corecte, iar prinderile incorecte sunt responsabile în primul rând de apariția ragadelor, dar și de un supt ineficient.
Poziția „Întinsă pe o parte“
Mama stă în decubit lateral, cu capul susținut de o pernă. Capul copilului este sprijinit pe brațul mamei, iar corpul acestuia este pe o parte, față în față cu mama. Este o poziție comoda pentru alăptările nocturne. Este utilă pentru mamele care au născut prin operație cezariana, dar și pentru cele care au epiziorafie. Poate să fie o poziție dificila pentru mamele începătoare, deoarece din această poziție nu își vad bine copilașii și le este dificil să-i manipuleze.
Poziția „pe spate“ sau „biologică“
Mama stă în decubit dorsal, cu capul sprijinit de o pernă, iar corpul copilului este așezat deasupra mamei, cu burtica lui pe burta mamei. Mama îl susține pe copil cu mâna în zona spatelui. Este o poziție utilă pentru mamele care au născut prin operație cezariană și nu se pot ridica în șezut (primele 24 ore).
Poziția „verticală“ (ridicată)
Mama stă în șezut, cu spatele sprijinit de un suport, iar copilul este așezat pe coapsa mamei, de aceeași parte cu sânul ce urmează să-i fie oferit. Capul copilului stă în linie dreaptă (cap si corp), iar mâna mamei susține în poziție corpul copilului, păstrând cel puțin una dintre nări liberă pentru a-i permite respirația .
Poziția „Minge de fotbal“
Mama stă confortabil, copilul este așezat pe un suport lateral de aceasta, cu spatele susținut de antebrațul mamei, iar sânul este susținut dinspre linia mediană cu mâna de pe partea inversă a sânului ce urmează să-i fie oferit bebelușului. Este recomandată pentru gemeni (deoarece pot fi alăptați in tandem), pentru prematuri, pentru mamele cu sânii mari, dar și pentru cele cu mameloane plate. De asemenea, este o poziție comodă și pentru mamele care au născut prin operație cezariană, deoarece în această poziție nu se creează presiune pe abdomenul mamei.
Clubul Bebelușilor: Așadar, pentru mamele cu gemeni e potrivită această poziție de alăptare, numită „Minge de fotbal“. Ce alte sfaturi aveți pentru ca alăptarea gemenilor să decurgă fără probleme?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Organismul mamei se pregătește încă din timpul sarcinii pentru marele eveniment. Mamele de gemeni pot încerca încă de la început să-i alăpteze pe gemeni în tandem, adoptând poziții în care să-i poată susține pe amândoi, fiecare copil la câte un sân, economisind în acest mod timp pe care poate să-l folosească pentru odihnă. Dacă mamei îi este greu la început să-i susțină simultan, este încurajată să-și hrănească copii pe rând, trecând la alăptarea concomitentă mai târziu.
Deoarece alăptarea funcționează pe principiul cerere și ofertă, dacă lactația este stimulată corespunzător, corpul mamei va fi capabil să producă lapte suficient pentru nevoile a doi sau trei copii, asigurându-le o dezvoltare armonioasă.
Mamele sunt sfătuite să ofere fiecăruia dintre bebeluși câte un sân la o masă, urmând ca la următoarea masă să fie poziționați invers, astfel ca fiecare copil să fie obișnuit să sugă din amândoi sânii, iar stimularea va fi făcută asemănător, deoarece fiecare copil are propriul ritm de a suge.
De asemenea, mamele sunt sfătuite să alterneze de mai multe ori în decursul unei zile, pozițiile pentru alăptare – minge de fotbal, leagăn, cu mâinile încrucișate. O pernă pentru alăptare poate fi utilă, mai ales pentru mamele de gemeni. Iar pompa de sân are utilitate pentru extragerea laptelui, atunci când bebelușii nu pot fi atașați la sân.
Clubul Bebelușilor: „Nu am lapte de ajuns!“ Cum poate o mamă să știe dacă are lapte de ajuns?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Alimentația la sân trebuie făcută la cererea nou-născutului și acest lucru se poate întâmpla de 8-12 ori pe zi. În timpul mesei, mama trebuie să-l urmărească pe copil, ca să vadă și să audă cum înghite, iar după supt, sânii trebuie să fie mai moi. Copilul este bine când are scaune de culoare galben-muștar și udă minim 5-6 scutece zilnic, iar urina este deschisă la culoare, fără miros. Bebelușul are episoade de odihnă și se trezește singur atunci când dorește să fie hrănit. De asemenea, alte semne că totul este în regulă sunt:
- are pielea hidratată;
- privirea veselă;
- este activ;
- are creștere ponderală și se dezvoltă conform vârstei sale.
Clubul Bebelușilor: Care sunt motivele reale pentru care o mama nu are lapte suficient?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Deși majoritatea mamelor își pot alăpta exclusiv la sân bebelușii, există și mame care nu produc suficient lapte încât să-i asigure necesarul bebelușului. Motivele reale pentru care o mamă nu produce suficient lapte, temporar sau permanent, sunt următoarele:
- hipoplazia mamară (țesut glandular insuficient, care nu are legătură cu forma/mărimea sânului);
- o intervenție la nivelul sânului care a afectat și glanda mamară:
- anemia;
- diabetul;
- dereglările hormonale (de exemplu la nivelul tiroidei);
- retenția de fragmente din placentă.
Trebuie spus însă că lipsa atașărilor corecte la sân și suptul ineficient nu pot crea un dezechilibru între cerere și ofertă.
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Clubul Bebelușilor: Există mame al căror lapte nu este bun? În ce condiții?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Majoritatea mamelor își pot alăpta exclusiv la sân copiii dacă își doresc acest lucru și sunt perseverente. Alăptarea exclusivă la sân a copilului în primele 6 luni de viață este esențială. Cu toate acestea, sunt mame care nu își pot alăpta copiii, având contraindicații temporare sau permanente.
Contraindicații permanente pentru mama ar fi: HIV, tuberculoza activă, administrare de tratamente pentru boli neoplazice, septicemie, malarie, casexie, scleroza în plăgi, bolile psihice grave etc.
Contraindicațiile temporare se referă la tratamente de scurtă durată, incompatibile cu alăptatul. Ragadele sângerânde ar fi un exemplu în această situație.
Clubul Bebelușilor: Ce facem dacă într-adevăr nu avem lapte suficient?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Punem bebelușul cât mai des la sân, având grija ca atașările făcute să fie corecte și suptul să fie eficient, adică bebelușul să sugă activ. Înainte de a iniția o sesiune de alăptat, căldura aplicată pe sâni și masajul sânilor îi poate ajuta pe bebeluși să extragă din sân o cantitate mai mare de lapte. Hidratează-te corespunzător, hrănește-te adecvat (este recomandată o dieta echilibrata cu 350-450 calorii în plus zilnic). Mama trebuie să se odihnească și să fie relaxată.
Clubul Bebelușilor: Ce înseamnă să te hrănești adecvat în când alăptezi? Există o dietă anume pentru mamele care alăptează?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Deoarece laptele de mamă se produce printr-un mecanism hormonal, alimentația mamei este importantă doar prin prisma faptului că, în lipsa unei diete echilibrate, în organismul mamei se produc dezechilibre care îl pot afecta secundar și pe copil, nu doar pe mămică. Așadar, alimentația mamei în perioada în care alăptează trebuie să fie echilibrată, bazată pe piramida nutrițională, cu un aport suplimentar de 350-400 calorii pe zi și cu o hidratare adecvată.
Clubul Bebelușilor: Există alimente interzise in timp ce alăptăm?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Este recomandat ca în perioada în care alăptează, mama să evite consumul de grăsimi și dulciuri în exces. De asemenea, trebuie evitat consumul de alimente tip fast-food, prăjelile, conservele (mai ales cele cu termen foarte mare de valabilitate) și alimentele în procesarea cărora au fost folosiți mulți conservanți, coloranți și aditivi alimentari (de exemplu, mezelurile).
Nu este recomandat consumul de carne crudă (aceasta poate fi o sursă de salmonella, trichinella, toxoplasmoză și chiar E.coli), lapte nepasteurizat sau brânzeturi moi, obținute din lapte nepasteurizat (pot fi o sursă de listeria), ouă crude (pot fi o sursă de salmonella), pește crud și icre (pot fi contaminate cu listeria) și pește gras, bogat în mercur (rechin, pește spadă, ton roșu).
Se evită, de asemenea, consumul de alcool, deoarece concentrația de alcool din lapte este echivalentă cu cea din sânge.
Clubul Bebelușilor: În cazul în care mama care alăptează se îmbolnăvește și are nevoie de tratament medicamentos. Care sunt acele medicamente care „strică“ lapte mamei?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Dacă mama are o problemă de sănătate ce impune un tratament medicamentos, trebuie să știe că foarte multe medicamente sunt compatibile cu alăptatul și, din fericire, nu trebuie să întrerupă acest proces. Este esențial să-l informeze pe medicul care îi prescrie tratamentul că se află într-o perioadă în care își alăptează copilul, iar medicul va încerca să ajusteze pe cât posibil tratamentul cu medicamente compatibile cu alăptatul.
Dacă tratamentul este urgent, iar medicamentele prescrise nu pot fi înlocuite cu unele compatibile cu alăptatul, este de preferat ca în perioada administrării tratamentului mama să utilizeze pompa de sân pentru întreținerea secreției lactate, să arunce laptele obținut în perioada tratamentului, să ofere copilului lapte praf și ulterior să revină la alăptat exclusiv.
INFO Clubul Bebelușilor: Pompa de sân – când e necesară?
Pompa de sân este un dispozitiv extrem de util pentru extragerea laptelui matern și servirea acestuia în lipsa mamei, atunci când atașările la sân nu sunt posibile din diferite motive. Pompa de sân este utilă în mai multe situații:
- pentru stimularea secreției lactate, atunci când bebelușii nu pot fi atașați la sân de la început (prematuritate extremă; malformații la nivelul cavității bucale; diferite afecțiuni ale bebelușilor care nu le permit să fie atașați la sân);
- pentru extragerea laptelui în exces, atunci când sânii sunt angorjați;
- pentru separarea temporară a mamei de copil (reluarea activității profesionale a mamei care presupune lipsa acesteia pentru mai multe ore, zilnic).
Clubul Bebelușilor: Cum se depozitează și folosește, ulterior, laptele matern depozitat?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Depozitarea laptelui matern trebuie făcută în condiții de siguranță, utilizând recipiente sterile, special concepute acestui scop și etichetate cu ziua și ora depozitării.
În funcție de temperatura la care este stocat laptele matern, acesta va avea valabilitate diferită:
- la temperatura camerei, un eșantion de lapte poate fi păstrat pentru circa 3-4 ore;
- în frigider, la temperaturi mai mici de 4 grade Celsius, un eșantion de lapte este valabil 4-5 zile, cu condiția ca temperatura să fie una constantă;
- în congelator, la temperaturi mai mici de -21 de grade Celsius, poate fi păstrat până la 6 luni.
Dacă avem mai multe eșantioane de lapte, acestea vor fi folosite în ordinea depozitării. Deoarece laptele de mamă este un aliment viu și este prețios pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului, este de preferat să nu încălzim o doză mai mare decât apreciem că are nevoie bebelușul, pentru că îl irosim în cazul în care acesta nu îl consumă în întregime. Întotdeauna ceea ce am încălzit și nu a fost consumat se aruncă, nu mai poate fi depozitat.
Încălzirea laptelui matern se face în recipiente speciale, utilizând încălzitorul de biberoane, care aduce laptele la temperatura optimă pentru servire. Dacă mama nu dispune de un astfel de dispozitiv, poate să-l încălzească în baie de apă, iar verificarea temperaturii se face picurând puțin lapte pe fața internă a antebrațului, iar temperatura trebuie să fie neutră.
Clubul Bebelușilor: Ce este greva suptului? Când apare, din ce cauze și ce trebuie să facem?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Prin greva suptului ne referim la perioada în care copilașul alăptat refuză brusc să mai sugă la sân. Cauzele refuzului pot fi diferite, unele de natură medicală, altele psihologice, dar pot fi și motive legate chiar de procesul de alăptare. Cauzele medicale pot fi:
- nas înfundat sau secreții nazale care îi obstruează bebelușului căile respiratorii, făcând respirația dificilă;
- otita, iar prin presiunea exercitată pe ureche, din cauza poziției pentru supt, bebelușul poate să resimtă durere pe care o poate asocia cu sesiunea de supt;
- leziuni la nivelul guriței bebelușului ce produc disconfort suplimentar în timpul suptului (candidoza bucală);
- durerile provocate de erupția dentară;
- febra, iar prin aproprierea de corpul mamei acest disconfort poate să crească.
Cauze ce țin de alăptare :
- scăderea fluxului de lapte (din cauza oboselii, a stresului sau a apariției menstruației);
- o ejecție prea puternică a fluxurilor de lapte;
- schimbarea gustului laptelui;
- schimbarea gelului de duș și a deodorantului mamei, sau utilizarea unui parfum cu miros puternic.
Cauze de natură psihologică:
- separarea mamei de copil pentru o vreme, fie că mama și-a reluat serviciul și lipsește mai multe ore de lângă copil, fie pentru că este plecată pentru câteva zile;
- sperieturile – mama poate să-l sperie involuntar pe bebeluș prin reacțiile pe care le are uneori (de exemplu când în timpul unei sesiuni de alăptat, copilașul, căruia îi cresc dințișorii, o mușcă pe mamă, iar aceasta scoate un țipăt cauzat de durere);
- confuzia sân-tetină sau sân-suzetă, atunci când este introdus un supliment de lapte oferit des cu biberonul sau atunci când suzeta îi este frecvent oferită bebelușului.
Rezolvarea grevei suptului va fi diferită, în funcție de cauza acesteia:
- este necesar ca mama să se relaxeze, să se odihnească, să se hidrateze și să se hrănească corespunzător;
- copilul trebuie atașat cât mai des la sân, ținut cât mai aproape de corpul mamei și pus des piele-pe-piele;
- dacă fluxul de lapte este prea mare, mama să detensioneze puțin sânii cu ajutorul pompei, apoi îl va atașa pe bebeluș la sân;
- dacă mama suspectează o afecțiune a bebelușului (otită, afte) este necesar să-l programeze pe micuț la medic, pentru o consultație;
- dacă bebelușul are febră, aceasta trebuie scăzută cu ajutorul medicamentelor recomandate de medicul specialist;
- este recomandat ca mama să alterneze pozițiile pentru alăptare;
- atât copilul, cât și mama trebuie să poarte haine corespunzătoare temperaturii din cameră și activității desfășurate.
Clubul Bebelușilor: Care este vârsta propice pentru înțărcare?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Recomandarea OMS în ceea ce privește perioada în care o mamă ar trebui să-și alăpteze copilul este de doi ani și mai mult.
Fiecare copil are ritmul lui. Nimeni nu poate stabili care este vârsta propice pentru înțărcarea unui copil. Înțărcarea trebuie să vină atunci când atât mama, cât și copilul sunt pregătiți. Înțărcarea trebuie să fie făcută fără episoade de plâns, fără sâni angorjați, fără stres sau epuizare, adică treptat.
Clubul Bebelușilor: Înțărcare sau autoînțărcare? Ce recomandări puteți face?
Consultant alăptare Florentina Gheorghiu: Ideală este autoînțărcarea, adică momentul ales de copil, momentul în care nu mai are nevoie să sugă. El nu se oprește brusc, ci renunță treptat să mai sugă, până când nu mai cere niciodată. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 3 ani.
Dacă nu este posibila autoînțărcarea și mama este cea care ia decizia încetării alăptării, este necesar ca acest proces să fie unul blând, de lungă durată, rărind treptat mesele la sân, amânând uneori o masă, dar explicându-i întotdeauna acest lucru copilului, lipsind mai multe ore de lângă copil și încercând, treptat, ca de adormirea copilului să se ocupe altcineva, deoarece alături de mamă întotdeauna va dori să sugă înainte de somn. În aceasta perioadă, mama se îngrijește ca micuțul ei să fie bine hrănit cu alte alimente, iar mama nu trebuie să fie persoana care îi oferă sânul, ci doar să-i accepte acest lucru atunci când copilul i-l cere și să încerce să reducă durata sesiunilor de supt. O înțărcare bruscă este traumatizantă pentru copil. Înțărcarea blândă poate să dureze de la câteva săptămâni, la câteva luni.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.