Esti in primul trimestru, in luna a 3-a de sarcina care dureaza de la saptamana 10 la saptamana 13 de sarcina.
Tu ai 10 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 8 saptamani.
Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Embrionul se dezvolta cu o viteza extraordinara. Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi:simtul tactil.
Sarcina este o perioada relativ scurta din viata unei femei, in care ea trebuie sa se daruiasca intru totul bebelusului pe care il poarta in pantece. Ai timp o viata intreaga pentru a testa, experimenta, incerca, face mici excese, satisface mici placeri. Insa in aceasta perioada in care o alta viata in afara de a ta depinde de tine, este preferabl sa eviti unele greseli aparent nevinovate.
TU: Incepand din saptamana 10 de sarcina s-ar putea sa se vada ca esti insarcinata. Bebelusul este foarte activ, desi, tu inca nu simti. Este posibil sa incepi sa ai unele dureri abdominale provocate cel mai probabil de ligamentele si muschii care incep sa se intinda pentru a face loc bebelusului ce creste de la o zi la alta.
Daca nu te-ai programat inca la o consultatie prenatala, fa-o de indata. Este esential sa cunosti cum sunt analizele tale de sange si de urina, valoarea tensiunii arteriale si care este evolutia copilului printr-o ecografie.
Cea de-a doua consultatie la ginecolog se recomanda intre saptamanile 12-16, asa ca fa-ti o programare de pe acum. Medicul va efectua atunci morfologia de trimestru I.
Morfologia fetala se refera la o ecografie speciala, foarte amanuntita, care se efectueaza pentru a identifica si masura anumiti parametri legati de dezvoltarea bebelusului din burtica. Deoarece se prefera utilizarea unui ecograf performant, iar ecografia este menita sa identifice eventuale probleme care pot sa apara, majoritatea medicilor obstetricieni le recomanda viitoarelor mamici sa faca acest test la anumiti medici, cu o experienta vasta si cu competente speciale in imagistica, pentru a se asigura ca rezultatele sunt demne de toata increderea.
In protocolul medical din Romania se recomanda efectuarea a 3 morfologii fetale, fiecare corespunzand cate unui trimestru de sarcina.
Morfologia din primul trimestru de sarcina se efectueaza intre saptamanile 11 si 13. Aceasta ecografie se efectueaza ca parte a testului de screening pentru identificarea precoce a sindromului Down si are ca principal scop masurarea translucentei nucale.
Pliul nucal este un spatiu mic, plin cu lichid, aflat in zona cefei bebelusului. Masurarea acestui spatiu este denumita translucenta nucala. Cercetarile au evidentiat ca poate exista o legatura intre valoarea acestui parametru si existenta unei anomalii cromozomiale.
Sindromul Down este una dintre cele mai frecvente anomalii cromozomiale existente. Denumit si trisomia 21, el consta in existenta a 3 cromozomi 21, in locul obisnuitei perechi de 2.
Riscul de a contacta o infectie grava in timpul sarcinii care ar putea produce complicatii sau ar afecta bebelusul este destul de redus. Gravitatea infectiei si eventualele complicatii depind de tipul de organism implicat, de prezenta sau absenta anticorpilor impotriva bacteriei sau virusului respectiv, de tratamentul care ar putea fi administrat si de trimestrul de sarcina in care te afli.
Este posibil sa te intristezi sau sa te enervezi mai usor in situatii care in mod normal nu te deranjau. Toate acestea din cauza modificarilor hormonale cu care organismult tau se va obisnui in curand. Fiecare sarcina este unica si doua femei insarcinate nu vor trece prin aceleasi experiente. In primul trimestru de sarcina modificarile cele mai vizibile sunt la nivelul sanilor, al uterului, pielii si al greutatii corporale.
Ia in continuare o doza de minim 600 mg de acid folic zilnic care s-a dovedit ca reduce riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida. Suplimentele de acid folic sunt necesare doar pana in saptamana 12 deoarece la acel moment tubul neural este complet dezvoltat. Si de aici in colo vei avea nevoie sa-ti procuri din alimentatie o doza zilnica de 400 mg acid folic. Mentine o alimentatie echilibrata si sanatoasa si mareste aportul de lichide.
Am voie sa merg la dentist in sarcina?
Doza de anestezic utilizata in procedurile stomatologice este infima si nu este toxica. Un anestezic local recomandat in timpul sarcinii ar putea fi lidocaina, fara a se amesteca cu adrenalina, desi s-a dovedit ca nici aceasta din urma ca nu are efecte asupra fatului. Un efect nedorit al administrarii lidocainei poate fi cresterea tensiunii arteriale.
O radiografie dentara ar putea fi facuta in trimestrul 1 doar daca este o urgenta majora si obligatoriu cu protectia abdomenului mamei si a glandei tiroide. Radiografiile se recomanda a fi amanate dupa nastere.
Tratamentul stomatologic nu este neaparat contraindicat in timpul sarcinii insa poate fi amanat in primele 2 trimestre sau dupa nastere, cel putin in ceea ce priveste investigatiile de rutina sau cele estetice.
Este minunat ca o viata sa creasca in tine, iar femeile sunt cu adevarat privilegiate sa poata da viata si sa treaca prin experienta sarcinii. Dar orice gravida sau mamica va recunoaste ca sarcina vine la pachet si cu schimbari nu neaparat placute. Citeste mai multe aici despre schimbarile pe care le aduce sarcina.
Suplimentele de vitamine si minerale sunt aproape obligatorii in perioada sarcinii. Avand in vedere ca este dificil in prezent sa ai o alimentatie sanatoasa si perfect echilibrata, afla care sunt nutrientii indispensabili pentru un bebe sanatos si discuta cu medicul tau despre suplimentul perfect pentru tine!
Exercitiile fizice sunt riscante in sarcina?
Exercitiile fizice practicate cu moderatie in timpul sarcinii te pot ajuta fie sa-ti controlezi mai usor greutatea, fie sa te simti mai bine, imbunatatind circulatia, reducand disconfortul digestiv sau durerile musculare.
Exercitiile fizice in sarcina se practica cu mai multa precautie sau sunt intezise daca te afli intr-una din urmatoarele situatii:
- Sarcina multipla;
- Anemie;
- Placenta praevia;
- Retard de creste a copilului;
- Incompetenta a colului;
- Esti supraponderala;
- Hipertensiune arteriala;
- Contractii uterine persistente;
- Fatul si-a redus miscarile semnificativ.
Citeste mai multe sfaturi aici pentru saptamana 10 de sarcina.
COPILUL TAU: Embrionul masoara acum intre 31-42 mm si cantareste in jur de 5 grame. Din aceasta saptamana copilul trece de la stadiul de embrion la cel de fetus. Inima si intreg sistemul vascular al bebelusului sunt formate. Gratie sistemului Doppler ii poti auzi bataile inimii.
Copilul este complet din punct de vedere structural. Fata are ochi, nas, urechi, gura cu buze, limba si 20 de muguri dentari in gingii.
Bratele au maini cu degete si amprente digitale. Picioarele au genunchi, glezne si degete. Organele genitale se dezvolta, insa este prea devreme pentru a se distinge intr-o proportie de 100% sexul copilului.
Capul copilului masoara jumatate din lungimea corpului si fruntea prezinta o bombare care va permite craniului sa se dezvolte. Gatul incepe sa se dezvolte, iar pleoapele se inchid pentru a proteja ochii in formare. Copilul inghite activ lichidul amniotic si loveste cu putere cu picioarele.
Dezvoltarea bebelusului la 10 saptamani de sarcina – Imagini
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 11 de sarcina