Este nevoie de un întreg sat pentru a crește un copil, dar din păcate, în prezent, stilul de viață și programul de lucru fac ca mămicile să fie, parcă, mai singure ca oricând. Prin urmare, multe dintre mame se întorc către mediul online, unde la orice oră din zi și din noapte pare să fie cineva prezent cu o părere sau cu o experiență proprie. Comunicarea în mediul online, preponderent pe rețelele sociale, respectă alte reguli decât comunicarea față în față și este fundamental diferită ca mod de a transmite mesajele personale, dar include, totuși, o serie de beneficii importante din punct de vedere al socializării.
Viața socială a mamei după nașterea copilului
Nașterea copilului este descris de multe ori ca unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui cuplu. Oricât de bine pregătită, din punct de vedere teoretic, ai fi pentru maternitate, realitatea este că nu poți înțelege cu adevărat experiența decât în momentul în care o trăiești tu însăți. Dacă nu ești înzestrată cu un nivel crescut de empatie, faptul că ai devenit mamă nu reprezintă o garanție că poți înțelege pe deplin experiențele pe care le trăiesc alte mame.
Odată cu nașterea copilului, prioritățile se schimbă semnificativ, cel puțin pentru mamă, care va pune pe primul loc nevoile și îngrijirea bebelușului. Nou-născutul și bebelușul în primele 6 luni de viață au un program absolut haotic, sunt dependenți de laptele matern, au nevoie de contact piele pe piele, iar perspectiva de a lăsa micuțul în grija altcuiva devine extrem de stresantă pentru mamă.
Nevoia sa de socializare este redusă în primele săptămâni după naștere, când dorește să se familiarizeze cu noua definiție a familiei și simte nevoia să petreacă timp în interiorul cuibului. Chiar și după terminarea lăuziei, mama va prefera să primească prietenii la ea acasă pentru a nu da peste cap programul bebelușului, pe de altă parte va fi stresată că locuința nu mai arată la fel de ordonată ca în perioada pre-bebe. Oricât de sociabilă ar fi, mama observă o reducere a interacțiunilor sociale, mai ales dacă prietenii cuplului se află în altă etapă a vieții lor și nu înțeleg particularitățile îngrijirii unui copil mic.
În călătoria sa plină de descoperiri din timpul primului an de viață, bebelușul are nevoie de îngrijire plină de atenție și delicatețe pentru a explora, plin de energie și de sănătate. Mulțumită stratului unic DermaComfort, Scutecele Pampers Premium Care absorb imediat umezeala și murdăria, pe care le blochează în interiorul scutecului. Benzile elastice UltraSoft se mulează blând în jurul burticii, pentru a preveni iritațiile, în timp ce sistemul cu canale absorbante previne scurgerile. Microporii din structura scutecului permit aerului să circule și pielii să respire, prevenind iritațiile, în timp ce indicatorul de umiditate te anunță când este timpul să îl schimbi pe bebe.
Beneficiile discuțiilor cu persoane care se află în aceeași etapă de viață
Omul este un animal social, prin urmare traiul în societate și comunicarea cu alte persoane sunt esențiale pentru o stare de bine psihic. Instinctiv, căutăm să ne înconjurăm de persoane care manifestă aceleași interese ca și noi, ceea ce înseamnă că avem o preferință instinctivă către alțe persoane aflate în etape de viață similare, care se confruntă cu provocări asemănătoare, au subiecte comune de discuție și pot empatiza mai bine cu noi. Mai simplu spus, mamele caută de multe ori compania altor mame, căci numai în prezența lor se pot simți înțelese.
Este, până la urmă, adevărat: cum ai putea să discuți despre nesomn, scutece sau dificultăți de alăptare cu o prietenă care descoperă cu o vivacitate de nebănuit petreceri și evenimente sau este preocupată de călătorii și vacanțe.
Discuțiile cu alte gravide și mame implică o serie de beneficii importante.
Oferă un mediu propice socializării unei persoane relativ private de ocazii de a comunica în afara unui cerc restrâns de persoane;
Înlătură sentimentul de singurătate în fața unor provocări care te scot din zona de confort;
Încurajează schimbul de experiențe, sfaturi și opinii, ceea ce poate face ca experiența de mamă de copil mic să devină mai ușoară;
Oferă un mediu de socializare lipsit de obligațiile sociale standard – practic, este o mică lume separată, cea a părinților, în care se aplică un „cod” aparte.
Pentru că tu cunoști importanța lucrurilor simple, de zi de zi și îți dorești tot ce e mai bun pentru bebelușul tău, urmărește noile inovații marca Pampers pe Facebook, Tik Tok și pe Instagram
Percepția mamelor despre comunicarea în spațiul online
În mod tradițional, susținerea noii familii vine din partea familiei și a prietenilor foarte apropiați, de la medicii de familie și pediatri și de la alți profesioniști. Totuși, internetul și social media sunt surse din ce în ce mai importante de informare și suport pentru părinți. Internetul și social media sunt adesea folosite de către proaspeții părinți ca surse de informare și de sfaturi de parenting.
De multe ori, mamele au o mulțime de întrebări referitoare la evoluția bebelușului, la schimbări subtile de comportament și obiceiuri, întrebări care nu sunt suficient de importante pentru a contacta medicul. Persoanele din anturajul apropiat al mamelor au o experiență personală limitată la proprii copii, în timp ce grupurile de mămici, forumurile, paginile oferă acces la mult mai multe situații, opinii și experiențe, printre care există șanse mai mari de a găsi un sfat care a funcționat într-o situație similară.
Mamele apreciază posibilitatea de a folosi internetul pentru a descoperi cât mai multe puncte de vedere referitoare la o problemă sau o situație cu care se confruntă la momentul respectiv. Astfel, ele se simt mai informate și mai capabile să ia decizii cu impact asupra propriului copil. Una dintre mămici spune:
Îmi place să strâng cât mai multe informații despre un subiect, iar internetul este o sursă nelimitată de informații, spre deosebire de mama mea, care este una singură și care se limitează la propriul punct de vedere.
Internetul are avantajul de a permite obținerea de informații în mod anonim; există situații în care mamele au rețineri să întrebe public unele lucruri deoarece răspunsul ar putea fi prea simplu și evident sau pentru că întrebările sunt prea personale. Mai ales în cazul informațiilor care nu sunt urgente sau care nu au o directă legătură cu o problemă de sănătate, mamele preferă să folosească internetul pentru a evita să deranjeze medicul. În plus, internetul oferă răspunsuri mult mai rapid decât le-ar putea obține de la personalul medical.
Multe mame consideră că informația de pe diferite website-uri dedicate este, în general, corectă și subliniază că este mai recentă și mai modernă decât informația pe care o dețin rudele sau prietenii. Prin urmare, internetul este adesea folosit pentru confirmarea informațiilor oferite de către aceștia.
Prefer să caut pe internet atunci când e vorba despre comportamentul copilului, despre educația acestuia sau despre diferite etape de dezvoltare, pentru că părinții mei, de exemplu, sunt mai în vârstă și nu știu dacă își mai amintesc corect aceste detalii sau dacă ele reprezentau o preocupare la vremea respectivă.
Multe dintre mame sunt atente la sursele de informare folosite și aleg site-uri cu o bună reputație, românești sau în limba engleză. Uneori, volumul de informație disponibil poate fi copleșitor, mai ales atunci când există mai multe curente, puncte de vedere sau teorii. Lteori, informația regăsită online este foarte generală și nu reușește să fie de ajutor într-o situație specifică.
Social media este un instrument folosit frecvent de către mame, ele apreciind viteza cu care găsesc răspunsuri și experiențe similare împărtășite de alte mămici. Este o fereastră onestă către experiențe reale ale altor mame, către greșelile lor și către momentele lor de inspirație. De multe ori, mamele folosesc discuțiile din social media pentru a înlocui discuțiile cu medicul sau pentru a verifica informațiile și recomandările oferite de acesta.
Pe scurt, mamele apreciază faptul că în mediul online găsesc informație variată într-un mod rapid și anonim, susținere imediată, sfaturi personalizate și provenite din experiența personală. Totuși, în era digitală, mamele care citesc pe internet trebuie să fie conștiente că nu toate informațiile disponibile sunt de încredere, documentate din surse științifice și verificate. Din acest motiv, atunci când mamele sunt interesate de experiențe similare este esențial să acceseze grupuri sau forumuri certificate și moderate cu încredere, care le oferă veridicitate informațiilor și care le permit mamelor să ia decizii corecte în ceea ce privește îngrijirea și creșterea copiilor.
Mediul online devine din ce în ce mai important în prezent, iar universul mămicilor nu face excepție. Aceste observații scot în evidență nevoia de a avea zone sigure de comunicare între mame și acces la informații de calitate, sigure și reale.