Copiii nostri sunt unici, cu temperament, caracter, sentimente, gusturi si visuri si ele la fel de unice. Autonomia inseamna incredere in sine si independenta, ceea ce rezulta intr-un copil cu un caracter puternic, care isi exprima cu usurinta sentimentele si gandurile si caruia nu ii este teama sa incerce chiar daca reusita nu este garantata.
Dante spunea ca dintr-o mica scanteie poate izbucni o flacara uriasa. Este valabil si pentru dezvoltarea autonomiei copiilor. Parintii sunt cei ce ofera oportunitati copiilor pentru a lua decizii si pentru a-si asuma responsabilitati de la o varsta mica. Dorinta lor naturala de autonomie nu trebuie decat incurajata si stimulata de cei din jur. Copiii au nevoie sa incerce, sa greseasca, sa riste si sa invete din fiecare experienta. Iar greselile sunt uneori lectii mai bune si mai puternice decat orice reusita, nu-i asa?
Incurajarea autonomiei copiilor necesita foarte multa rabdare si flexibilitate din partea noastra, a parintilor. Trebuie sa facem un pas in spate si sa-i lasam sa se desfasoare. Sa luam ca exemplu legarea sireturilor de la pantofi. Vi se va parea o vesnicie pana ce vor reusi sa le lege si veti simti pornirea de a interveni pentru a-i ajuta. Insa, cu rabdare, vor invata sa o faca singuri, iar stapanirea acestei maiestrii noi ii va da un sentiment unic de reusita.
Ar fi mult mai simplu si mai economic din punct de vedere al timpului sa preluam fraiele si sa facem totul in locul lor. Insa efortul pe care il depun inseamna crestere si cu fiecare sarcina dusa la bun sfarsit increderea in ei creste vazand cu ochii.
Iata cateva idei care incurajeaza autonomia copiilor:
- Dati-le voie celor mici sa faca alegeri. Alegerile le dau copiilor ocazia sa aiba control intr-o lume in care, de obicei, adultii iau deciziile.
- Respectati-le eforturile. Dati-le timp sa treaca prin intreg procesul pana reusesc. Efortul construieste caracterul puternic al copiilor.
- Atunci cand au o problema, nu le oferiti imediat solutii. Incurajati-I sa gaseasca singuri raspunsul la intrebari. Uneori copiii gasesc solutii inedite la care nici nu v-ati fi gandit.
- Nu faceti in locul lor ceea ce pot face si singuri. Bineinteles ca vor fi numeroase ocazii in care vor avea nevoie de voi si este normal sa ii ajutati. Multi parinti insista sa ii imbrace pe cei mici desi ei pot si vor sa se imbrace singuri. Daca stilul vestimentar al copilului nu coincide cu al vostru, puteti fi mandri de originalitatea si autonomia de care da dovada.
- Incurajati-i. Daca cei mici sunt hotarati sa incerce sa faca ceva pentru care stiti ca nu sunt pregatiti, dati-le ocazia sa treaca prin incercare, avand sustinerea voastra.
- Lasati-I pe cei mici sa vorbeasca pentru ei. Este usor sa raspunzi in locul copilului la o intrebare adresata lui. Cine nu a facut acest lucru macar o data? Lasandu-i sa raspunda singuri este o dovata in plus ca ii respectati pentru ceea ce sunt.
- Dati-le voie sa se murdareasca. De multe ori, incercarile copiilor se lasa cu haine murdare si cu o casa in debandada. Nu este o tragedie. Petele se curata si la fel si casa. Acum cu detergentul OMO Ultimate poti uita de grija petelor si te poti bucura de momentele speciale petrecute alaturi de cel mic. Prin noua sa campanie, OMO Ultimate incurajeaza autonomia copiilor sub sloganul “Lasa-l sa se murdareasca azi ca sa devina ce crea el maine”, iar experimentul Creativitate versus Pete ilustreaza perfect conceptul campaniei. Va regasiti?
Ce alte metode de incurajare a autonomiei celor mici aveti?