Aerul din camera bebelușului poate fi mult mai poluat decât te-ai fi gândit. Iata mai jos 7 moduri prin care îi poți îmbunătăți calitatea, pentru a-i asigura starea de bine micuțului tău.
Ca părinte ai face orice pentru a-ți proteja micuțul. Te asiguri că nu-i lipsește nimic, te îngrijești de calitatea somnului său și de modul în care se simte. Cu toate acestea, este posibil să nu fi luat în considerare un aspect esențial pentru sănătatea și starea de bine a bebelușului: calitatea aerului pe care îl respiră.
Deși nu poți avea control asupra poluării din marile orașe, poți îmbunătăți calitatea aerului din camera sa. Iar dacă te gândești că nu există motive de preocupare în acest sens, șansele să greșești sunt foarte mari. Studiile arată că aerul de la interior este adesea la fel sau chiar mai toxic decât cel de afară.
Alege soluții cu efect imediat. Există mai multe soluții pe care le poți pune în aplicare pentru ca bebelușul tău să respire un aer cât mai curat și mai sănătos. Unele dintre acestea acționează pe termen mediu sau lung, pe când altele aduc imediat o îmbunătățire vizibilă. În ultima categorie se încadrează aparatele de îngrijire a aerului.
Folosirea unor purificatoare și umidificatoare de aer este foarte utilă pentru a îndepărta alergenii, bacteriile ori virusurile din atmosferă și pentru a păstra constantă umiditatea aerului. Aceste aparate sunt deosebit de utile deoarece îl feresc pe bebeluș de inhalarea părului de animale, a prafului, polenului etc., dar și de neplăcerile cauzate de un aer prea uscat sau cu un nivel prea ridicat de umiditate.
Optează pentru vopsele cât mai naturale. Majoritatea vopselelor, indiferent de aria de utilizare, conțin substanțe toxice, dăunătoare organismului. Astfel, înainte de a zugrăvi camera bebelușului în nuanța mult dorită, asigură-te că vopseaua pe care o cumperi este cât mai naturală. Evită produsele care conțin COV (compuși organici volatili) deoarece acestea continuă să elibereze gaze nocive în atmosferă o lungă perioadă după aplicare.
Folosește un aspirator cu filtru HEPA. Aspiratoarele cu filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air) asigură o curățenie la nivel microscopic. Practic, acest set de filtre reține peste 99,7% dintre particulele aflate pe podea, incluzând granule foarte mici de praf, mucegai și microorganisme care pot cauza probleme respiratorii. Asigură-te însă că schimbi sacul înainte să fie complet plin și că înlocuiești filtrele cu regularitate (odată la 1-2 ani).
Atenție la calitatea mobilierului. Corpurile noi de mobilă pot conține chimicale dăunătoare sănătății. Unul dintre aceștia este formaldehida, care e mai exact un gaz nociv, posibil cancerigen. Aceasta se găsește în special în mobilierul realizat din materiale semifabricate, din păcate foarte frecvent în cel pentru bebeluși. Pentru a evita eliberarea chimicalelor în atmosferă, părinții ar trebui să nu cumpere mobilier de o calitate mai slabă sau care conține un strat generos de lac ori vopsea. Preferă piesele fabricate din lemn masiv.
Evită covoarele groase. În covor se adăpostesc nenumărați alergeni, care pot provoca neplăceri. Aceștia se ascund mai degrabă în covoarele groase și pot compromite calitatea aerului din camera bebelușului. Cea mai bună soluție este să nu așezi niciun fel de carpetă pe podea. Şi dacă totuși nu ți se pare prea potrivit să lași podeaua goală, optează pentru un covor cu fir cât mai scurt. Acestea sunt mai ușor de curățat și de întreținut. Apelează la o curățătorie profesională din când în când.
Nu face reamenajări. Nu reamenaja încăperea nici înainte și nici imediat după nașterea bebelușului. În timpul renovărilor în aer vor fi eliberate particule minuscule de fibră de sticlă și chiar praf de azbest. Acestea pot rămâne în aer până la câteva săptămâni și pot fi foarte periculoase pentru nou-născuți. Particulele foarte mici sunt mult mai periculoase decât cele mai mari, deoarece plămânii întâmpină dificultăți în filtrarea lor. Iar pentru că plămânii bebelușului se află încă în stadiu de dezvoltare, este mai predispus la apariția unor probleme respiratorii.
Importanța curățeniei. Curățenia este foarte importantă. Sistemul imunitar al bebelușului este încă foarte fragil, motiv pentru care este esențial să nu vină în contact cu bacterii sau virusuri. Atunci când te decizi să cureți încăperea, asigură-te că acorzi importanța necesară fiecărui detaliu. Însă este nevoie de precauție chiar și atunci când faci curat. Majoritatea produselor de curățare pot fi nocive. Cea mai potrivită soluție este să cumperi detergenți naturali.
Plămânii bebelușilor sunt mult mai sensibili decât cei ai unui adult. De asemenea, sistemul său imunitar nu este încă pregătit să facă față tuturor provocărilor. Încearcă să îi creezi un mediu cât mai puțin poluat, pentru a se bucura de beneficiile unui aer de calitate.
Sursa foto: Shutterstock