Farmecul Craciunului e dat, printre altele, de pregatiri. De micile ritualuri inventate in fiecare familie, de traditiile care ii reunesc pe cei dragi in jurul bradului. Iata cateva idei pe care le poti pune in practica an de an.
Sociologii si psihologii au constatat ca ceea ce ne amintim ca adulti din sarbatorile de Craciun de cand eram copii nu sunt jucariile primite sau darurile scumpe. Din contra, adultii isi amintesc cu drag si nostalgie de lucrurile micute care dadeau un aer aparte, unic, Craciunului petrecut in propria familie. Acele maruntisuri, obiceiuri marunte, care se repeta an de an si pe care ei, la randul lor, incearca sa le recreeze in familiile pe care le formeaza la maturitate, de data aceasta ca parinti.
Iata cateva idei pe care le poti pune in aplicare impreuna cu copilul tau, pe care el sa si le aminteasca peste ani despre Craciun
In fiecare an, alegeti o decoratiune speciala pentru pom. Da, aceasta poate deveni o traditie minunata. Puteti petrece ore intregi in magazine cautand acel unic glob minunat, unul nou an de an, care va fi la loc de cinste in brad. Cand copilul tau va ajunge la adolescenta, va exista o cutie intreaga numai cu aceste ornamente speciale, genul de decoratiuni care se pastreaza cu grija si care se transmit din generatie in generatie. Daca ai doi copii, cu atat mai bine! Vei alege cate o podoaba de pom cu fiecare dintre ei.
Cheama-l pe Mosul mai devreme. Este minunat sa gasesti cadourile sub brad in dimineata primei zile de Craciun, dar in general atunci e acasa doar familia restransa. Cu siguranta bunicii, verisorii si matusile ar vrea sa fie si ele de fata, sa se bucure de expresia de mirare si bucurie amestecate de pe chipul celui mic. Si atunci, de ce nu se poate ca Mosul sa vina la cina din Ajun? Cat timp copilul canta colinde, asculta colindatorii sau le povesteste verisorilor despre scrisoarea pregatita pentru Mos, Mosul se poate strecura discret si sa lase darurile sub brad. Surpriza va fi cu atat mai mare cu cat Mosul reuseste sa fenteze o casa plina de oameni, intr-un moment de neatentie.
Alege un desert special pentru seara de Craciun. Sau unul unic, din care ii lasati Mosului o felie langa geam. In fiecare an, puteti face o anumita reteta de tort, sau o crema de zahar ars, din care sa ii pastrati Mosului cea mai frumoasa felie.
Asteptati colindatorii cu fursecuri speciale. Se fac usor, poti alege forme de bradut, stelute, ingerasi si le poti orna cu stafide. Nu multa lume pregateste si ceva dulce pentru colindatorii infrigurati.
Alege pentru masa de Craciun o reteta mostenita de la bunica, pe care si mama ta a pregatit-o in fiecare an si pe care copiii tai o vor pregati la randul lor cand vor fi mari. Exista povesti de familie care pot fi spuse an de an si de care nimeni nu se plictiseste chiar daca le-a auzit de douzeci de ori.
Mergeti in Ajun sa ii colindati pe bunici sau pe vecini sau pe cei mai buni prieteni. Va vor primi cu drag, si astfel veti perpetua traditii din batrani.
In preajma Craciunului, cititi in fiecare seara cate o poveste clasica de iarna. Daca cei mici nu mai sunt foarte mici, puteti opta pentru filme pentru intreaga familie.
Scrieti in fiecare an cate o scrisoare pentru Mos Craciun. Cand copiii mai cresc, puteti inventa o scrisoare comuna, din partea intregii familii, in care concentrati-va mai mult pe exprimarea recunostintei pentru bucuriile de care ati avut parte de-a lungul anului, decat pe cerutul de cadouri. Descarca si trimiteti Scrisoarea catre Mos Craciun
Stabiliti o seara in preajma Craciunului in care intreaga familie sa se concentreze asupra decoratului de sarbatori. Lipiti autocolante pe geam, atarnati fulgi de zapada de lustra, puneti lanterne de hartie la fereastra, decorati conuri de brad cu lipici cu sclipici.
Alegeti o alta seara in care sa campati in fata bradului de Craciun. Scoate sacii de dormit pentru tine, tati si copii si dormiti in fata bradutului cu luminitele aprinse. Puteti spune povesti, puteti canta sau puteti face orice altceva va face sa va simtiti bine impreuna.
In prima zi de Craciun, mergeti cu totii afara si faceti un om de zapada, sau inventati o bataie cu bulgari traditionala. Daca nu aveti zapada de Craciun, stabiliti cu totii si marcati in calendar o alta zi intr-un week-end in care sa faceti asta.
Faceti o poza de familie in dimineata de Craciun, an de an, pentru un album special.
Cu siguranta exista multe alte idei pe care le poti pune in aplicare pentru a le oferi copiilor amintiri de nepretuit. Tu ce traditii respecti an de an impreuna cu cei dragi?