Speri să devină sportiv de performanță, om de știință, avocat sau CEO de companie? Copilul tău are toate aceste abilități în el, însă ele trebuie dezvoltate încă de la început. Iar joaca și un mediu care încurajează creativitatea prin joacă, activitatea fizică, mentală, dar și emoțională reprezintă cel mai bun start de le care cel mic poate merge mai departe în viață. Jurnaliștii americani de la CNN au strâns de la specialiști cele mai importante lucruri pe care copilul tău le va deprinde din joacă.
7 lucruri pe care copilul tău le dezvoltă atunci când se joacă:
Inteligența. Cunoștințele de bază, logica, abilitatea de a înțelege cum lucrurile din jur se leagă între ele, culorile, efectul atracției gravitaționale, formele, toate acestea sunt deprinse încă de la bun început, prin joacă. Acesta este și motivul pentru care cel mic trebuie să aibă un spațiu de joacă și să fie încurajat să folosească jucării speciale, care stimulează inteligența și creativitatea.
Integrare socială. Prin joacă, cel mic va învăța să comunice mai mult cu cei din jurul său, să colaboreze cu alte persoane și alți copii și să deprindă principiile de bază ale interacțiunii sociale. Organizează ieșiri de joacă alături de alți copii din cartier sau din familie și caută să îl ții mereu aproape de alți micuți de vârsta lui.
Autocontrolul. Prin joacă, cel mic poate învăța cum să se autocontroleze, să își gestioneze în timp acțiunile dirijate de impuls și să își regleze emoțiile. De aceea este bine să-l lași să experimenteze cu jucăriile și să nu îl limitezi doar la o minge de fotbal sau la jocuri cu forme geometrice, pentru că fiecare tip de activitate are propriile beneficii.
Reducerea stresului. Dar de ce ar trebui un copil mic să fie stresat? Până la urmă, tot ce face este să doarmă, să se joace, să se uite la desenele preferate și să mănânce, nu? Însă copilăria înseamnă descoperirea permanentă a unor lucruri noi. Fiind însă bombardat în permanență de informații noi și numeroase, există posibilitatea să nu știe cum să le gestioneze în primă instanță.
Concentrarea, atenția și memoria. Am văzut deseori cum cel mic nu răspunde atunci când îl strigăm în repetate rânduri. Atenția și capacitatea de concentrare sunt lucruri care se lucrează și se dezvoltă în timp. Dă-i libertatea de a rămâne concentrat pe un lucru când se joacă, atunci când îl vezi absorbit de ceea ce face, pentru că acela este cel mai bun antrenament.
Dezvoltarea fizică. Coordonarea mai bună, dezvoltarea musculaturii și a posturii, întărirea oaselor și tendoanelor, toate acestea sunt extrem de importante atunci când vorbim despre un copil. Lasă-l să se urce în copaci, du-l la înot, la fotbal și la tenis, pentru că numai așa poate avea o dezvoltare fizică sănătoasă.
Exprimarea sentimentelor. Sentimentele puternice, precum furia, gelozia, anxietatea și frica pot fi copleșitoare pentru un copil. Joaca îi oferă celui mic șansa să-și descopere propria voce interioară și abilitatea de a-și identifica emoțiile puternice, ca să se poată învăța cu ele. Până la urmă, aceste emoții arată și primele semne ale caracterului celui mic, care încă se află în dezvoltare. Citește și despre: Prietenul imaginar la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.