Desi se stie ca laptele matern reprezinta cea mai buna alimentatie pentru copil, uneori alaptarea nu este posibila. Fie ca discutam despre un insucces al alaptarii inca din primele zile de viata, caz in care iti recomandam sa nu renunti inainte de a fi cerut si ajutorul unui consultant in alaptare, fie ca dupa o anumita varsta nu mai poti continua sa iti hranesti copilul la san, alternativa este trecerea la una dintre formulele de lapte praf disponibile pe piata.
Daca laptele matern este intotdeauna bine tolerat de toti bebelusii, in ceea ce priveste laptele praf poti avea si surprize neplacute. Exista destule motive pentru care mamele iau in calcul ideea de a schimba formula pe care i-o ofera bebelusului, idee pe care iti recomandam sa o dezbati in prealabil si cu medicul care cunoaste bebelusul inca din primele zile de viata.
Cand luam in calcul decizia de a schimba laptele praf?
Exista mai multe motive pentru care iti poti pune aceasta problema. Enumerate foarte pe scurt, ele includ: tulburarile digestive (diaree sau constipatie), durerile de burtica, refuzul bebelusului de a-l consuma pe motiv de gust si, desigur, recomandarea medicului pediatru. Sa le vedem, pe fiecare pe rand.
Diareea reprezinta o problema semnificativa, mai ales in primele luni de viata, cand laptele este singurul aliment pe care il primeste bebelusul. Pe langa riscul major de deshidratare, diareea se asociaza si cu diverse sindroame de malabsorbtie, pentru ca, pur si simplu, mancarea nu sta suficient in tubul digestiv, incat organismul sa aiba sansa sa asimileze toti nutrientii necesari. Consecintele sunt cel putin neplacute, putand duce in cazurile acute la deshidratare severa, iar in cele cronice, la carente de vitamine, minerale, proteine si asa mai departe. De multe ori, varsaturile se pot asocia diareei, facand din deshidratare o problema si mai stringenta. Pe forumul Clubul bebelusilor, de pilda, Flori Navrea ne impartaseste din experienta proprie: „Buna mamici, noi avem bebe de aproape 2 anisori si am trecut inainte prin doua marci de laptic. La Nan ne-am constipat foarte tare, la Topfer nu l-a tolerat bebe… voma. Pediatrul ne-a sugerat sa incercam Milupa si de atunci suntem foarte linistiti. Noi il recomandam cu toata inima!”
Constipatia este o alta problema frecventa in cazul bebelusilor care primesc lapte praf, insa ea ii afecteaza si pe cei care se afla la inceput de diversificare. Scaunul stagneaza prea mult in intestin din cauza unui tranzit prea lent, se deshidrateaza, devine dur si de dimensiuni mari, iar expulzarea sa se face cu dureri si poate avea ca rezultat inclusiv aparitia fisurilor anale sau a hemoroizilor. Mai rau decat atat, tranzitul foarte lent determina supraincarcarea tubului digestiv, acumularea toxinelor, fermentarea resturilor alimentare cu generarea de gaze. Rezultatul? Crampe, dureri de burtica, balonare, dificultatea de a elimina gazele, lipsa poftei de mancare. Iar situatia este cu atat mai neplacuta cu cat bebelusul care iti plange in brate nu poate fi ajutat prin prea multe metode, iar tu nu poti nici macar sa ii explici ce se intampla, ca sa il faci sa accepte cu calm situatia. Pe forum, anamariad ne spune ca „Fetita mea se constipa si dupa discutii cu pediatru am ajuns la concluzia ca trebuie sa incercam alta formula de lapte si asa am ajuns la Milupa. Cand am facut analizele dupa vreo 2 luni de cand micuta papa Milupa am descoperit ca ii acoperea si nevoile nutritionale asa cum trebuie si nu avea carente deloc. Asta m-a bucurat enorm, pentru ca scapasem si de constipatie si ei ii place.”
Durerile de burtica sunt destul de frecvente la cei mici. Colicile, de exemplu, ii afecteaza pe majoritatea dintre acestia, dar nu e obligatoriu ca ele sa se prelungeasca, odata ce faza de adaptare la viata extrauterina s-a incheiat. Iar ele nu sunt cauzate neaparat de suprastimulare, sau de un sistem nervos imatur si prea usor excitabil, ci pot avea la baza si alimentatia. De pilda, laptele matern poate determina colici, in cazul in care mama a consumat alimente care baloneaza. De asemenea, o formula de lapte praf greu tolerata de catre micut poate genera crampe stomacale, un exces de gaze, fermentatii nedorite si tot felul de dureri. In cazul copilului Florinei B, aceste dureri abdominale erau asociate si constipatiei, caci ea ne povesteste: „Noi aveam probleme cu burtica. De fapt, constipatia. Scaune chinuite, cu plansete si dureri. De cand am trecut la Milupa, avem si 3 scaune pe zi, normale si bebe nu se mai chinuie. E cea mai buna decizie. Ma felicit pentru ea. Ne-a adus linistea in casa, la toti.”
Refuzul bebelusului de a manca reprezinta o problema reala, extrem de frustranta. Mamicile spun ca a fost unul dintre momentele cele mai dificile din experienta lor, sa stea cu bebelusul flamand in brate, iar acesta sa schimbe plansetele de foame pe veritabile tipete la vederea laptelui al carui gust ii displace. Acest refuz poate fi determinat pe de o parte de gust, asa cum am mentionat, dar poate fi intretinut si pe fondul unei intolerante la brandul respectiv, sau al unei digestii dificile, sau al supraincarcarii tubului digestiv, din cauza unui tranzit prea lent. Floriana ne povesteste cum a rezolvat problema: „Si noi am trecut de curand pe lapticul Milupa pentru ca bebe pur si simplu nu vroia sa mai pape lapte praf. Se stramba, mustacea, plangea… nici chip sa ne mai intelegem cu el. De cand am trecut la Milupa e foarte ok. Inteleg de la alte mame ca e diferenta mare de gust. Eu le-am gustat insa nu-mi dau seama, probabil piticii fac diferenta mult mai bine.” Probabil ca marturia sa este una dintre cele mai convingatoare, caci demonstreaza ca standardele bebelusilor sunt diferite de cele ale adultilor, micutii fiind mult mai sensibili, instinctiv, la gustul alimentului.
In sfarsit, exista medici pediatri care au ca prima recomandare laptele Milupa pentru acele mamici care doresc sa faca trecerea de la san la formula in jurul varstei de 1 an. Ei sunt convinsi pe de o parte de calitatile nutritive pe care le pune la dispozitie aceasta formula, si pe de alta parte, de feedback-ul pe care il primesc de la mamicile care descriu experienta lor cu acest produs, ca fiind una placuta, favorabila, care le-a rezolvat eventualele probleme. Sa nu uitam ca la aceasta varsta, bebelusii sunt deja bine obisnuiti cu gustul laptelui matern, dar au fost deja expusi si la o varietate de alte arome, odata cu inceputul diversificarii. Prin urmare, e posibil ca ei sa fie chiar mai pretentiosi decat la varste mai fragede, iar sa ii determini sa inlocuiasca sanul cu formula poate sa nu fie o treaba prea usoara.
Mamialex relateaza ca „Am trecut la laptele Milupa in urma unei recomandari din partea medicului. Am facut multe eforturi sa gasim laptele potrivit care sa fie adecvat baietelului meu si pana la Milupa niciunul nu a functionat. Dupa ce am inceput sa il folosim am constatat o imbunatatire a somnului, a digestiei lui Alex si acest lucru ne-a determinat sa nu mai renuntam la laptele Milupa. Multumim pentru o alternativa sanatoasa de hrana. „
Cea mai buna recomandare pe care ti-o putem face, daca inca esti in plin proces de gasire a laptelui potrivit pentru micutul tau, este sa nu renunti. Specialistul in alaptare si pediatrul iti pot raspunde la intrebari si te pot ajuta, impartasindu-ti din experienta lor cu alti bebelusi si din rezultatele studiilor clinice, adaptandu-si, desigur, sfaturile la particularitatile fiecarui bebelus. Iar daca ei te sustin in acest demers, probabil ca e bine sa te bazezi, macar partial, si pe experienta celorlalte mamici, care au trecut deja prin ceea ce traiesti tu acum, si care te poate ajuta sa economisesti timp, nervi si…bani, pierduti pe experiente nereusite.
Important de stiut: Laptele matern este hrana cea mai buna pentru sugar si copilul mic, in primele 6 luni si pana la varsta de 2 ani. Alaptarea este cea mai buna metoda de hranire a bebelusilor si ofera numeroase beneficii. Este important ca, inaintea si in timpul alaptarii sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata. Combinatia alaptarii cu biberonul in primele saptamani de viata poate sa reduca productia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alapta este dificila. Trebuie luate in considerare implicatiile sociale si financiare ale utilizarii formulelor pentru sugari. O utilizare incorecta a laptelui pentru sugari sau utilizarea unor alimente sau metode de hranire nepotrivite pot prezenta un risc pentru sanatate. Daca utilizati formule pentru sugari, trebuie sa urmati cu atentie instructiunile producatorului – nerespectarea instructiunilor poate duce la imbolnavirea sugarului. Intotdeauna consultati medicul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hranirea bebelusului dumneavoastra.
//
//
//
//
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.