Desigur că varianta ideală de oferire a laptelui matern este direct de la sânul mamei. Însă acest lucru nu e mereu posibil din diverse motive: fie nou-născutul nu este capabil încă să se atașeze la sân, fie este despărțit temporar de mamă, cauzele pot fi multe dar important este că există alternative și copilul poate beneficia oricum de lapte matern. Să vedem prin ce metode și care sunt avantajele și neajunsurile fiecăreia.
Cu biberonul: probabil cea mai uzitată metodă atât datorită comodității cât și datorită faptului că este cea mai promovată prin reclame, în filme, este cea mai acceptabilă social să zicem așa.
Dar pentru a nu sabota definitiv alăptarea se recomandă să se apeleze la această metodă doar dacă celelalte au eșuat sau dacă este vorba de cantități mari de lapte care trebuie oferită unui sugar mai mare. Aceasta deoarece modul în care copilul se hrănește la biberon diferă de suptul la sân, laptele îi vine mult mai rapid și mai ușor, fără efort, astfel încât obișnuit așa va refuza sânul.
Chiar dacă nu il va refuza tehnica lui de supt va fi afectată și va produce mamei ragade. De asemenea modul în care curge din biberon poate duce la supra-saturație, sugarul fiind supus unui flux continuu și neputând să ia pauze.
De aceea este bine ca persoana care-i oferă biberonul să se asigure ca bebelușul face pauză, ca suge, înghite și respiră nu că e supus unui flux continuu și să folosească tetine cu flux mai redus.
Hrănitul cu lingurița. Laptele matern poate fi oferit cu lingurița, mai ales când e vorba de cantități reduse, cum ar fi colostrul pentru un nou-născut care încă nu se poate atașa la sân din diverse motive. Spre deosebire de biberon, lingurița îi permite copilului să își ia pauzele necesare.
Hrănitul cu cana. Poate fi o alternativă sigură și viabilă pentru a oferi lapte matern muls deoarece îl determină pe bebeluș să își miște limba într-un mod asemănător modului în care o face la sân și îi permite să își ia pauzele de respirație de care are nevoie precum și să aibă control asupra cantității îngurgitate.
Oferirea laptelui matern cu ajutorul unei cănuțe îl poate pune pe un nou-născut prematur în contact cu mirosul și gustului laptelui matern fără să interfereze ulterior cu alăptarea. Studiile arată că folosirea acestei metode este corelată cu o mai bună rată de succes a alăptării după externare decât în cazurile în care s-a utilizat biberonul.
Hrănirea cu seringa. Este mai degrabă recomandată pentru a stârni interesul unui nou-născut pentru lapte, să i se ofere câteva picături pentru ca sugarul să prindă gustul. Altfel are niște dezavantaje precum riscul crescut de aspirație, și, la fel ca în cazul biberonului, nu-i oferă sugarului posibilitatea de a controla cantitatea îngurgitată.
SNS – sistem de nutriție suplimentară. Este un dispozitiv care poate fi și găsit în comerț dar și confecționat. Sistemul de nutritie suplimentara (SNS) este foarte util pentru declanșarea și reglarea lactației, pentru readucerea copilului la sân dacă a fost obișnuit cu biberonul, pentru creșterea producției de lapte. Este un recipient din care pleacă un tub subțire ca de perfuzie care este introdus în gura sugarului în timp ce este ținut la sân, astfel încât el și se hrănește din acel recipient dar și stimulează sânul să producă.
De asemenea poate fi folosit și pe deget când este necesar ca altcineva să hrăneasca bebelușul. Este ușor de folosit și prin această metodă se evită confuzia sân-tetină care poate duce la eșecul alăptării.
În concluzie, în alegerea unei metode alternative de oferire a laptelui trebuie să avem în vedere mai multe aspecte, cum ar fi: accesibilitatea, ușurința folosirii dar și a curățării, durata intenționată a folosirii și potențialul impact asupra alăptării, căci este necesar să vă păstrați încrederea că veți reuși să alăptați.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.