In incercarea de a te hrani mai sanatos, vei citi probabil diverse informatii despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa. Din pacate, unele dintre sfaturile pe care le primesti fie de la prietene, fie de pe internet, din diverse reviste sau emisiuni sunt false, nefiind de nici un ajutor, sau din contra! Iata cateva dintre cele mai frecvent intalnite mituri legate de alimentatia sanatoasa.
MIT Alimentatie Sanatoasa
>> Fructele si legumele din piata sunt mai sanatoase
Cu totii cumparam fructe si legume din piata, mai ales cand e sezonul cald. Cu siguranta sunt mult mai gustoase decat cele din supermarket. Este insa discutabil in ce masura sunt mai naturale decat cele din marile lanturi de magazine. Din pacate, unii producatori folosesc tot felul de pesticide interzise prin lege sau stropesc excesiv. Este de asemenea larg raspandita practica de a cumpara semintele pentru diverse rasaduri, asadar e foarte probabil sa mancati rosii, ardei sau castraveti proveniti din…plic, deoarece este mai simplu decat sa selectezi si sa pastrezi seminte de la un an la altul.
MIT Alimentatie Sanatoasa
>> Painea facuta in casa nu are aditivi
Partial corect. Painea facuta in casa din faina din supermarket nu contine aditivii adaugati in fabricile de paine, care au ca scop pastrarea fragezimii acesteia. Insa faina cu care facem painea daca este cumparata din magazine este deja tratata chimic. Asadar, daca doresti sa mananci o paine de casa sanatoasa, te sfatuim sa cumperi faina de la moara.
MIT Alimentatie Sanatoasa
>> Ouale de tara sunt mai hranitoare
Fals. Continutul lor chimic este acelasi. Cu siguranta sunt mai gustoase, recunoastem. Totusi, ca si in cazul altor produse, iti recomandam sa verifici cu atentie sursa din care provin, mai ales daca le administrezi copilului. Uneori, exista riscul imbolnavirii de salmoneloza, mai ales in cazul in care ouale sunt servite altfel decat fierte tari.
MIT Alimentatie Sanatoasa
>> Soia este mai sanatoasa decat carnea
Acest mit a fost deja demontat. Pe langa faptul ca majoritatea produselor de soia de pe piata provin din soia modificata genetic, ele contin niste substante cu efect asemanator hormonilor estrogeni. Administrata frecvent, mai ales la copii dar si la adulti, poate determina dereglari endocrine asemanatoare hiperestrogenismului (o crestere peste limita a hormonilor estrogeni).
MIT Alimentatie Sanatoasa
>> Laptele de la tarani este mai sanatos decat cel pasteurizat
In incercarea de a-si hrani copiii sanatos, unele mame apeleaza la surse de lapte asa-zis naturale, respectiv la lapte proaspat muls de la vacuta din gospodaria cine stie cui. Daca este vorba despre vacuta bunicilor care locuiesc la tara, vacuta care pasuneaza pe pasuni curate, care este monitorizata sanitar veterinar si al carei lapte este muls in conditii stricte de igiena, este adevarat, cel putin gustul laptelui este incomparabil.
Cumpararea de lapte de vaca de la necunoscuti insa, inseamna asumarea unor riscuri mari pentru sanatatea ta si a copilului. Astfel, in Romania exista o incidenta mare a tuberculozei bovine, care se transmite la om inclusiv prin consumul de lapte incorect fiert. Tinand cont ca pentru omorarea bacteriei care provoaca tuberculoza este necesara fierberea timp de minim 30 de minute, este evident ca sterilizarea nu este pozibila. Leucoza bovina este de asemenea o alta boala care evolueaza in efectivele de bovine din gospodarii, iar cercetatorii sustin ca ar exista o legatura intre ea si una dintre formele de leucemie umana. Dincolo de aceste doua mari pericole, exista riscul permanent al unei gastroenterite severe datorata ugerului insuficient spalat inainte de muls, mainilor murdare ale mulgatorului sau altor probleme de igiena.
MIT Alimentatie Sanatoasa
>> Dieta alcalina
Exista un trend care afirma ca alimentele se impart in doua categorii, in functie de reactia pe care o dau in organism, odata ingerate. Astfel, fructele si legumele in general ar da o reactie alcalina, in timp ce carnea si lactatele ar fi acide. Daca in alimentatie predomina alimentele alcaline, te simti mai bine, esti mai sanatos si mai plin de energie. Fals! Este adevarat ca fructele si legumele sunt o parte esentiala a unei alimentatii sanatoase, insa premisa de la care pleaca aceasta teorie este una gresita. PH-ul organismului variaza intre limite foarte stranse si este reglat prin mecanisme extrem de fine. O modificare a pH-ului sangelui, in orice directie, are consecinte grave pentru organism. Alcalinizarea acestuia – ca si acidifierea, de altfel – nu se pot realiza prin alimentatie; o data survenite insa, exista o mare probabilitate sa ajungi la spital intr-o stare precara de sanatate.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.