
Există alimente ce ajută la reducerea stresului
Aproape în unanimitate suntem de comun acord că viața de zi cu zi ni se derulează într-un ritm alert, după un program destul de încărcat, cu fel de fel de sarcini de îndeplinit și proiecte de dus la bun sfârșit, de cele mai multe ori toate, generatoare de stres. Iar noi, cu cât suntem mai ocupați, cu atât ne simțim mai copleșiți.
Știați că stresul poate afecta negativ, prin diverse moduri, starea zilnica? Un efect des întâlnit este perturbarea somnului, disconfort care duce către oboseală, la dificultăți de concentrare și irascibilitate. De asemenea, stresul poate cauza tensiuni musculare, dureri de cap, tulburări digestive, afecțiuni dermatologice și imunitare. Pe termen lung, cronicizarea stresului poate crește riscul de apariție al unor boli cardiace, al diabetului sau depresiei.
Din fericire, există alimente ce ajută la reducerea stresului. Bogate în vitamina C și antioxidanți, fructele și legumele proaspete combat efectele negative asupra sistemului imunitar. Consumul de carbohidrați complecși crește nivelul de serotonină din creier, acel neurotransmițător care reduce anxietatea și îmbunătățește starea de spirit. Există și alte produse care ajută la dobândirea liniștii interioare și a calmului. Ne referim aici la ceaiurile din plante, precum mușețelul, valeriana, sunătoarea, ce scad anxietatea și induc somnul. Nucile, bananele, spanacul, bogate toate în magneziu, relaxează musculatură și ameliorează oboseala (printr-un somn îmbunătățit). Terobromina din ciocolată neagră urcă nivelul de endorfine și dă efectiv un fel de bucurie. Uleiul de pește, ca sursă importantă de acizi grași omega-3, reduce procesele inflamatoare și vine cu un plus la stare de bine.
Pentru a combate stresul cu tot ceea ce acesta ar putea dăuna sănătății fizice și psihice, se recomandă consumul unor anumite alimente, eficiente, gustoase și ușor de procurat. Despre 5 dintre ele vom povesti câte puțin în rândurile ce urmează. Rețineți că produsele reprezintă o alternativă la medicamente. O fericire să poți reduce simplu și natural o mare parte din stres, doar din confortul propriei bucătării!
5 Sugestii, 5 alternative la medicamente
Migdale
Luați zilnic o mână de migdale! Alături de nuci, minunații sâmburi au o mulțime de beneficii asupra sănătății organismului, printre care acela de a te ajuta să scapi de stres.
Nucile și migdalele sunt bogate în vitamina E, cunoscută pentru aportul său la întărirea sistemului imunitar. Având imunitatea crescută, șansele de a te pricopsi cu răceli sunt foarte scăzute, indiferent dacă iți petreci ore în șir la muncă, într-o colectivitate, sau prin mijloacele de transport în comun. Iar atunci când ai o stare generală bună, parcă nici stresul nu se mai lipește de tine. Cumva, ești mai liniștit.
Nucile și migdalele au un conținut ridicat de vitamina B, zinc, magneziu și uleiuri omega, nutrienți care în mod normal se epuizează pe fond de anxietate profundă. Ca sursă de grăsimi sănătoase, s-a demonstrat că nucile scad pofta de mâncare, echilibrează în mod firesc nivelul zahărului din sânge, taie apetitul pentru ceva dulce, susținând la parametri optimi metabolismul.
Migdalele se mănâncă crude,prăjite sau coapte.De obicei, migdalele trebuie hidratate timp de câteva ore înainte de a fi consumate, deoarece abia atunci se activează o anumită enzimă, ce favorizează absorbţia nutrienţilor şi ajută la digestie. Migdalele nu conțin colesterol, zahăr adăugat, sare. Pot fi incluse în salate, terciuri de ovăz, prăjituri.
Lapte de migdale preparat în casă
150 gr migdale înmuiate
750 ml apa
Îndulcitor natural (ștevie/curmale/roșcove)
Se amestecă ingredientele în robotul de bucătărie. Se blenduiesc până la omogenizare. Amestecul se strecoară pentru a obține o consistență fină, fără reziduuri. Un produs natural, fără adaosuri, ușor de preparat care, pentru o gustare reușită, se poate combina cu musli ori cu alte tipuri de cereale.
Pește gras
Niciun pește nu-i mai adecvat ca peștele gras! (în combaterea stresului) Un fel precum somonul, bogat în acizi grasi Omega-3, e alegerea perfectă pentru o cină (mai ales pe un fond de agitație). S-a dovedit că Omega-3 îmbunătățește starea de spirit și funcțiile creierului, ajutând în mod clar la ameliorarea anxietății și a depresiei. Există studii lămuritoare despre acest aspect. A se urmări cercetarea de la Ohio State University, din 2011, care a arătat o scădere cu 20% a anxietății în rândul studenților mediciniști, ce luau constant suplimente nutritive Omega-3. Descoperirea surprinzătoare s-a facut în timpul observațiilor ce urmau să ateste teoria conform căreia Omega-3 scade nivelurile de citokine induse de stres, acei compuși care produc inflamațiile în organism, generatoare de diverse boli, inclusiv a atacului de cord.
Pe langa Omega-3, peștele gras mai conține vitamina B, zinc, magneziu, elemente ce ajută la reducerea dependenței de zahăr și care combat eficient efectele stresului asupra sănătății.
Rondele de ton la gratar – pentru ocazii foarte speciale
Prepararea la grill nu modifică gustul real al peștelui. Simplu, sănătos, savuros, felul culinar devine greu accesibil doar din cauza prețului piperat al produsului. Odată la ceva timp, parcă ar merita totuși încercat. Rondelele se ung din timp cu un sos făcut din zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare, piper, 2-3 căței de usturoi zdrobiți, coajă de lămâie rasă. Se lasă peste noapte la marinat. Se gătesc apoi pe grătarul bine încins, câte 1 minut pe fiecare parte. Asta e tot! Se servesc cu o salată alături (fie verde, fie de crudități, rucolla ori baby-spanac). Nu cred să existe vreo rețetă mai simplă de atât.
Ciocolata
Iată că am ajuns la unul dintre cele mai poftite alimente, ciocolata! Îi poate rezista careva? Unii da, dar sunt în număr mic. Ideea e că un consum controlat de ciocolată cu adevărat ajută la reducerea nivelului de stres. Nu-i ea bună pentru slăbit, însă te liniștește, te bucură, te înviorează. Fiți îngăduitori cu minunatul desert, câteva pătrățele n-au stricat până în prezent nimănui. După ce mănânci ciocolată, valoarea nivelului de serotonină crește, elementul jucând un rol-cheie în combaterea stresului. Într-un studiu realizat de Duke Medical Center, cercetătorii au descoperit că scaderea serotoninei provoacă o reacție a organismului similară anxietății.
Care-i cantitatea suficientă de ciocolată? Studiile arată că 40 gr pe zi (varianta amăruie) ajuta la a face față stresului, prin eliberarea substanțelor fericite (beta endorfinele din creier). Cine vrea răsfăț gastronomic cu ceva dulce, ciocolata amăruie e opțiunea câștigătoare. Dintre toate variantele cu conținut de zahăr procesat, tableta neagră, plină de cacao, pare cea mai sănătoasă și totodată, cea mai energizantă alegere ( consumată în cantitatea necesară, nu declanșează stări de agitație, precum ar face cofeina)
Ciocolata de casă
Varianta amăruie a ciocolatei se prepară la bain-marie, amestecând ingredientele lichide cu cele solide, ușor, atent, întâi cu telul, iar la final cu mixerul. Vă sunt necesare următoarele:
60 gr unt de cacao topit
60 gr unt normal topit
150 ml apă
2 esențe de rom
170 gr lapte praf
100 gr cacao
80 gr zahăr pudră
Ordinea ar fi urmatoarea:
- ingredientele solide
- ambele variante de unt lichid
- apă
- esențe
Treptat, la foc mic, se încorporează ușor. Durează doar câteva minute. Se toarnă în forme de silicon, se păstrează la rece. Cine n-are răbdare, poate pune totul 1 oră în congelator. Apoi, savurează ciocolata!
Spanac
De la desert, să trecem puțin și pe la categoria garniturilor. Țineți minte personajul din desenele animate vechi? Voinic, puternic, cu bicepșii încordați, încă de la prima cutie de spanac consumată? Știa Popeye marinarul ce știa despre leguma-minune… Până la urmă, cred că avea nu doar mușchi, ci și ceva cunoștințe de nutriție.
La fel ca și alte verdețuri cu frunze închise la culoare (ștevie ori varză), spanacul are un continut bogat de magneziu, cunoscut și creditat drept bun ameliorator al stresului. Ajută la relaxarea fibrelor musculare, destinde, calmează, liniștește. Nu-i ca o pastilă de răceala, pe care o înghiți și simți dintr-o dată că ți-a trecut durerea din gât, ci este un aliment sănătos, bogat în nutrienți, cu rol de stimulent în producerea dopaminei, un neurotransmițător asociat cu senzația de plăcere.
Garnitura de spanac
Aveti nevoie de 1 kg spanac (frunze proaspete sau congelate), 50 gr unt, cel mult 1 cană cu lapte (200- 250 ml ), un praf de sare. Spanacul fiert si scurs de apa (în 20 minute e fragezit perfect). Se toacă mărunt și se trage la tigaie, în puțin unt. Se subțiază treptat cu lapte. Se mai fierbe câteva clocote și e gata. Un praf de sare la fiert oferă un gust excepțional. Nu necesită alte mirodenii. Atât de simplu și atât de gustos, nici că se poate!
Portocale
Pentru zâmbetul din viața ta, consumă mereu portocale! Alături de varza de Bruxelles, broccoli, ardei roșu, căpșuni, grozavele citrice conțin din plin Vitamina C, un adevărat întăritor al sistemului imunitar. La nivel celular, aceasta luptă împotriva daunelor provocate de expunerea constantă la cortizol. Știați că stresul face ca organismul nostru să elibereze mai mulți radicali liberi decât atunci când suntem într-o bună dispoziție? Interesant este că Vitamina C ajută la menținerea sub control a radicalilor liberi și la refacerea organismului. Practic, ajută la protejarea organismului de consecințele stresului.
Decojite, proaspete, zemoase, dulci, puternic aromate, sunt o plăcere în orice moment al zilei. Atenție la coajă, nu se poate consuma din cauza elementelor chimice cu care este tratată. Cu excepția celor semnalizate la raft, ca fiind NETRATATE. (valabil și pentru lămâi)
Incearcă și:
Urzici, leurdă, untișor, păpădie – Cum și când să le introducem în alimentație
Dovlecei la cuptor cu mozarella pentru copii
Placinta cu ricotta si verdeata pentru copii dupa 1 an
Gazpacho – Supa rece de legume pentru copii de la 2-3 ani
Reteta crutoane din paine
Paine de casa impletita
Pizza vegetariana






