In primii ani de viață există o mulțime de boli infecțioase care sunt diagnosticate frecvent în rândul copiilor. Iată o prezentare pe scurt a celor mai comune dintre ele, unele care se previn cu succes prin vaccinare.
Bronșiolita
Există mai multe virusuri respiratorii capabile să declanșeze o criză de bronșiolită, acest diagnostic fiind mai frecvent întâlnit la copiii mai mici de un an. Cel mai adesea, ea este declanșată de virusul sincițial respirator, dar poate fi produsă și de virusul gripal, sau de alte microorganisme localizate la nivelul tractului respirator superior.
În general, aceste viroze evoluează cu simptome de tipul febrei, nasului infundat și tusei. În cazul declanșării unei crize de bronșiolită, se remarcă wheezingul, simptom pe care îl manifestă adeseori copiii cu astm.
Bronșiolitele sunt mai frecvent diagnosticate în lunile de iarnă și pot avea o evoluție gravă, care să impună internarea în spital și tratament de urgență. La unii copii, un episod de bronșiolită poate fi un indicator al astmului, dar la cei mai mulți dintre ei este un eveniment lipsit de importanță.
Pentru tratamentul bronșiolitei, medicul poate recomanda o serie de medicamente care se folosesc și la astmatici, însă doar pe termen scurt. Febra poate fi combatuta cu paracetamol, nasul va fi curățat frecvent cu ser fiziologic și aspirat, iar specialistul îți va recomanda și alte medicamente, dacă le considera necesare.
Boala gură mână picior
Aceasta boală este cauzată de un coxsackie virus; ea este extrem de contagioasă și e frecventă în special vara și toamna. De cele mai multe ori nu necesită tratament, fiind suficientă combaterea febrei cu paracetamol, fiind însă necesară o dozare corectă conform greutate și vârstă. După febră și durere de gât apar și leziunile caracteristice, sub forma unor bășicuțe în gură, pe palme și pe tălpi.
A cincea boală a copilăriei
Discutăm despre o altă boală infecțioasă, provocată de această dată de un parvovirus. Este foarte frecventă la copii și debutează similar unei răceli, urmată de apariția unei erupții pe față și pe corp. erupția are un aspect foarte caracteristic, dând feței un aspect de obraji pălmuițiș ea dispare în 7 – 10 zile. Riscul major al parvovirusului este orientat către gravidele care nu au făcut boala în copilărie și în cazul cărora fetusul poate fi grav afectat.
Rotaviroza
Infecția cu rotavirus este responsabilă pentru o mulțime de decese în țările mai puțin dezvoltate, unde accesul la vaccin este limitat. Infecția evoluează cu febra mare, vărsături și diaree, ceea ce poate determina deshidratare rapidă, mai ales la copiii mici. După vaccinare, numărul de cazuri de spitalizare datorate infecției cu rotavirus a scăzut cu peste 95%.
Varicela
Există vaccin și împotriva varicelei, dar nefăcând parte din schema natională, gratuită de vaccinare, numărul părinților care aleg să îl administreze copiilor lor este relativ mic în România. Varicela evoluează cu febră și simptome ușoare de răceală, după care apare erupția caracteristică, în valuri, sub forma unor vezicule care se transformă în cruste.
Este foarte important să nu se administreze ibuprofen în perioada varicelei, caci se pare că el poate produce complicații. Pe de alta parte, poți apela la paracetamol: ameliorează durerea și reduce febra.
Pojarul
Pojarul sau rujeola erau infecții foarte frecvente în copilărie cu ceva vreme în urmă, înainte de existența vaccinurilor. Din păcate, refuzul părinților de a vaccina a determinat apariția unor noi epidemii. Pojarul este o boală acută care poate determina apariția unor complicații severe și poate conduce la deces. Debutul este cu febră, nas curgător și tuse, după care apare o iritașie care se extinde din zona feței până pe picioare. Chiar dacă juniorul face față cu succes acestei faze, exista cazuri în care ani mai târziu, în adolescență sau la maturitate, apare o complicație fatală la nivelul sistemului nervos.
Oreionul
Oreionul este o altă boală virală, care începe cu simptome similare gripei și care evoluează cu inflamarea dureroasă a glandelor saluvare parotide, localizate imediat sub ureche. Simptomele apar la două săptămâni după expunerea la virus, iar boala durează în jur de 10 zile. Ca și în cazul altor boli ale copilăriei, deși majoritatea cazurilor evoluează ușor, există și situații cu o evoluție mult mai severă, în care apar complicații de tipul meningitei și chiar decesului.
Rubeola
Rubeola este o boală cu o evoluție în general ușoară – cu excepția femeilor însărcinate și nevaccinate. Virusul determină defecte congenitale grave la viitorul bebeluș. Datorită vaccinării, frecvența bolii a scăzut. Boala începe cu febră, după care apare o erupție caracteristică pe piele, ce dispare după 2 – 3 zile.
Otita
Otitele sunt foarte frecvente la copii și sunt favorizate de o disfuncție a trompei lui Eustache, canalul care face legătura între urechea internă și gât și care ar trebui sa permită drenajul oricărei acumulări de lichid.
Acumularea de lichid în urechea medie sau internă determină acumularea de bacterii, care se înmulțesc și declanșează simptomele cunoscute: febră și durere, senzația de ureche înfundată, scăderea acuității auditive și chiar scurgeri.
În funcție de aspectul urechii, medicul poate recomanda tratament cu antibiotice sau supraveghere atentă. Pentru combaterea simptomelor se vor administra antiinflamatoare și antipiretice – un tratament cu paracetamol sau cu alt antiinflamator va fi administrat pe întreaga perioadă recomandată de către medic – și se va păstra nasul curat și desfundat.
Laringita
Laringita este foarte frecventă la copiii mici; ea este determinată de un număpr mare de virusuri care cauzează inflamația căilor respiratorii superioare, inclusiv a laringelui și traheei. În laringită apare o tuse caracteristică, lătrătoare, și stridor, un zgomot caracteristic, asemănător wheezingului, dar care se aude doar pe inspirație.
De cele mai multe ori laringita poate fi tratată acasă, dar în unele cazuri, câmd intervine insuficiența respiratorie, se poate impune spitalizare. În aceste cazuri grave tratamentul poate include steroizi și medicamente pe cale inhalatorie, suplimentar față de antiinflamatorii și antitermice. Spre deosebire de alte produse, paracetamolul este bine tolerat de stomac, deci e preferabil să îl ai la îndemână.
Conjunctivita
Conjunctivita este o boală infecțioasă extrem de contagioasă și de aceea foarte frecventă, în special în rțndul copiilor, care sunt mereu cu mânuțele murdare. De cele mai multe ori ea este produsă de un virus, dar poate avea și cauze bacteriene. Cele mai multe cazuri se vindecă de la sine în 4 – 5 zile, dar uneori poate fi nevoie de tratament, deci e bine să ții legătura cu medicul.
Tusea convulsivă
Tusea convulsivă este și ea o boală adeseori de domeniul trecutului, datorită vaccinurilor. Extrem de contagioasă și adeseori fatală la copiii foarte mici, ea debutează cu cu simptome obișnuite de răceală, după care se declanșează o tuse persistentă și violentă, care nu ii permite copilului să respire.
Infecția streptococică
Faringita streptococică este destul de frecventă la copii. Simptomele sunt reprezentate de durere intensă de gât și febra mare, care persistă mai multe zile la rând. Uneori, pe amigdale se observă depozite mari de puroi, iar ganglionii de la gât sunt și ei inflamați. Deși de multe ori boala trece de la sine, medicii recomandă tratamentul cu antibiotice pentru a preveeventualele complicații.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.