Destul de multe mame considera, de cele mai multe ori sustinute si de cadre medicale fara prea multe cunostinte de nutritie, ca sucul natural de fructe sau de legume nu are cum sa strice bebelusului, dimpotriva, nu-i poate face decat bine, confera vitamine, regleaza digestia, creste imunitatea, asigura nevoi nutritionale de baza.

Sa aflam de ce sucul de fructe sau legume este interzis cel putin in primele 6 luni de viata ale copilului. 

Sucul nu este un aliment obligatoriu in alimentatia bebelusului si de aceea este recomandat si trebuie sa avem mare grija cu obiceiul de a administra sucuri bebelusilor.

Sucul nu este la fel de important ca si fructul in sine dar daca totusi intentionati sa oferiti bebelusului suc, asigurati-va inainte ca este natural si proaspat preparat.

Exista mame care manate de cele mai bune intentii pun in pericol sanatatea copilului oferindu-i suc de fructe de la varste foarte mici de 2-3 luni, uneori chiar si de la cateva saptamani!

Aceste practici erau des intalnite in urma cu 30 de ani cand pediatrii invatau mamele sa inceapa diversificarea alimentetiei cu suc de portocale de la varsta de doar cateva saptamani. In prezent stim ca sucul poate fi introdus doar dupa varsta de 6 luni cu conditia sa fie 100% natural.

Sa vedem de ce NU este indicat sa administram sucuri bebelusilor si se cuvine sa avem grija la cantitatea oferita chiar si in cazul copiilor mai mari de 1 an.

Bebelusii sub 6 luni nu au nevoie de nimic altceva in afara de lapte, deci cu siguranta nici de suc!

Se stie deja ca OMS si societatile internationale de pediatrie recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni. Nici copiii alimentati cu formula nu trebuie sa primeasca suc caci e logic ca nici stomacul lor nu e pregatit pentru altceva in afara de lapte.

Specialistii in nutritie si in pediatrie au stabilit ca nu exista nici o indicatie pentru un bebelus mai mic de 6 luni sa primeasca suc.

Orice cantitate de suc primita inaintea inceperii diversificarii inlocuieste in mod nerecomandat laptele matern sau formula care intr-adevar aduce nutrientii necesari dezvoltarii copilului.

Sectia care se ocupa de alaptare a Societatii Americane de Pediatrie considera ca in primele 6 luni nici un sugar alaptat nu are nevoie nici de apa nici de sucuri, nici macar cei din zonele foarte calde. Aceasta deoarece ele pot introduce in corpul copilului microbi sau alergeni.

Pentru mamele care cred ca vitaminele din suc cresc imunitatea bebelusului: in primul rand vitaminele si mineralele din suc se absorb mult mai greu decat cele din laptele matern la varste atat de mici.

Laptele matern contine anticorpi si este firesc sa confere imunitate copilului, sucurile de fructe primite inainte de 6 luni nu fac decat cauzeze probleme digestive, unele care poate se vor vedea doar ulterior!

Multe mame spun ca dand doar o lingurita de suc pe zi nu au ce rau sa faca, dar nu tin cont de proportii, ca la un bebelus atat de mic chiar si o lingurita poate fi o cantitate prea mare.