Cercetarile au demonstrat ca masajul are numeroase efecte benefice asupra bebelusilor. O metoda atat de simpla ajuta la dezvoltarea armonioasa, la intarirea musculaturii si are chiar capacitatea de a elimina colicile. Masajul trebuie sa fie un moment placut pentru toata lumea, asa ca iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere.

Care sunt beneficiile masajului la bebelusi?

Reglarea frecventei respiratorii. Se pare ca masajul are capacitatea de a regla frecventa respiratorie a bebelusului foarte mic. Mai ales nou nascutii au tipare respiratorii neregulate.

Stimularea pielii, cel mai mare organ senzorial al corpului, bogat in terminatii nervoase, pare sa influenteze maturizarea sistemului nervos si deci sa regleze frecventa respiratorie.

Producerea de hormoni de crestere. De asemenea, masajul stimuleaza producerea de hormoni de crestere. Se stie ca bebelusii care beneficiaza de contact fizic des se dezvolta minunat. Asta inseamna ca ei se dezvolta la maximul potentialului lor genetic, nu doar din punct de vedere fizic, ci si intelectual si emotional.

Un studiu efectuat pe un grup de bebelusi nascuti prematur a demonstrat ca bebelusii care au beneficiat de masaj au luat in greutate cu 50% mai mult decat ceilalti.

Dezvoltarea creierului bebelusului. Masajul favorizeza dezvoltarea creierului. Nou nascutii care sunt atinsi mereu beneficiaza de o dezvoltare neurologica superioara.

Cum creierul inregistreaza cea mai substantiala crestere de-a lungul primului an de viata, este un moment minunat de care ar fi bine sa profiti.

Intarirea sistemului imunitar. Masajul stimuleaza sistemul imunitar. Studiile au demonstrat ca acei bebelusi care sunt privati de contactul piele pe piele cu mamele lor sunt mai susceptibili la diverse infectii.

Reducerea stressului. Masajul ajuta la eliberarea stress-ului. Bebelusii sunt foarte usor suprastimulati nervos, de vreme ce totul din jurul lor este nou.

Bebelusii suprastimulati plang mult. Masajul reduce stressul deoarece duce la scaderea nivelului cortizolului, principalul hormon de stress.

Ajuta impotriva colicilor. Masajul ajuta la eliminarea gazelor acumulate in tubul digestiv. Aceste gaze sunt responsabile de durerile de burtica ce mult timp au fost considerate singurele cauze ale colicilor.

Asadar copiii care beneficiaza de macar o sesiune de masaj pe zi au mai putine colici.

Masajul bebelusului ajuta la creearea unei legaturi puternice intre mama si copil. Este un moment in care mama este tentata sa comunice mult cu bebelusul, sa ii vorbeasca, sa il alinte.

Masajul bebelusului duce la reducerea incidentei depresiei postnatale. Este un moment special intre parinte si bebelus, in care cel mic se relaxeaza iar noua meserie de parinte nu mai pare atat de complicata.

Citeste in continuare despre tehnicile de masaj pentru bebelusi, obiectele necesare dar si care este momentul cel mai potrivit din zi pentru masaj.