Probabil ca unul dintre primele lucruri in legatura cu care sunt avertizate viitoarele mame este reprezentat de faimoasele colici.  Dar ce sunt colicile bebelusului, este neaparat necesar sa apara, trebuie musai combatute? 

Intai si-ntai, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre colici.

Ce sunt colicile? Colica resprezinta o durere intensa, care, la adult, poate fi localizata oriunde. Cu siguranta ai auzit de colica renala sau biliara, speram ca nu ai si experimentat-o, si despre cat de dureroasa este.

Dr. Spock sustine ca se poate vorbi de colici in cazul bebelusilor cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni, care plang neconsolat si aparent fara motiv macar 3 ore pe zi. Precizam ca „aparent fara motiv” inseamna ca sugarul este satul, curat, sanatos, imbracat corespunzator pentru temperatura mediului in care se afla. Citeste in continuare cateva mituri legate de colici

Colicile reprezinta dureri de burta. Fals.

Sau, mai corect, partial fals. Sistemul digestiv imatur al bebelusului, dimensiunile sale reduse si faptul ca de multe ori mamele nu au incredere in ceea ce le comunica bebelusul, ci incearca cu orice pret sa ii faca sa ingurgiteze cantitatea de lapte scrisa in carti pot contribui la aparitia unor dureri de burta.

Dar colicile sunt mai mult decat atat. De cele mai multe ori, colicile se datoreaza mai degraba suprasolicitarii nou nascutului.

Sistemul sau nervos este imatur si uneori, prea multa agitatie, il aduce pe bebelus in pragul acestor „crize” de plans disperat. De multe ori, atunci cand mamele invata sa distinga primele semne ca cel mic e obosit, colicile dispar ca prin minune.

Alimentatia mamei poate determina aparitia colicilor. Fals!

S-a constatat ca, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, alimentatia mamei si colicile nu au nici o legatura. Alimentatia mamei poate influenta, de exemplu, evolutia unei posibile dermatite atopice, dar nu si aparitia durerilor de burta la bebelus.

In rare cazuri mamele au recunoscut ca au observat o legatura directa intre un aliment pe care l-au consumat si aparitia durerilor de burta la un bebelus care nu a avut niciodata colici.

In acest caz, se recomanda ca mama sa evite consumarea alimentului incriminat, dar in nici un caz nu e nevoie ca mamica sa traiasca in primele 3 luni dupa nastere numai cu piept de pui, supa de radacinoase si orez fiert! 

Copiii alaptati au colici mai des decat copiii hraniti cu lapte praf. Fals, fals, fals!

Logic este sa ne gandim ca de mii de ani specia umana si-a crescut puii hranindu-i cu lapte matern, nu cu lapte praf. Cum s-ar putea asadar ca laptele matern sa ii produca puiului de om neplaceri, cand este alimentul perfect pentru acesta?

Hranirea dupa un orar fix reduce riscul aparitiei colicilor. Fals!

Inca exista medici care sustin ca bebelusul trebuie hranit la ore fixe, pentru ca laptele proaspat sa nu se amestece cu cel inghitit cu o ora in urma.

Acest amestec ar fi, in opinia lor, raspunzator pentru aparitia colicilor. Este o convingere perimata. Nici un pui de mamifer nu sufera de colici, desi cu totii sug oricand isi doresc, in primele zile de viata mamele standu-le la dispozitie practic nonstop. De ce ar fi puiul de om altfel?

Oricum, pediatrii sustin in prezent ca bebelusii trebuie hraniti la cerere, ori de cate ori doresc, indiferent daca sunt hraniti cu lapte matern sau cu lapte praf.

Citeste mai multe mituri despre colici la bebelusi mai departe.