Aceasta problema capata proportii si mai mari dupa inceperea diversificarii alimentatiei si se amplifica uneori cu varsta copilului, numeroase mame plangandu-se de copii care nu vor sa manance sau au obiceiuri proaste.

Hranirea bebelusului sau a copilului nu ar trebui sa fie un stres nici pentru parinte, nici pentru copil.

Daca se exclud problemele de ordin medical (inapetenta continua din diverse motive fizice, dureri la masticatie sau in gat, anumite boli) faptul ca un copil este mai “mofturos” la mancare nu ar trebui sa ne faca sa recurgem la anumite metode neadecvate.

Este nevoie de multa rabdare, de oferirea exemplului propriu, de calm, insa scopul nostru nu ar trebui sa fie sa-l facem pe copil sa manance cu orice pret ci sa ajunga sa aprecieze mesele in familie si sa considere actul   de a manca ceva placut si in beneficiul sau, nu ceva bifat pentru a-si multumi parintii, a primi recompense sau a evita pedepsele. 

De multe ori insa repulsia fata de mancare sau obiceiurile alimentare proaste isi au originea in metodele pe care le-am folosit pentru a convinge copilul sa manance.

Crezand ca e spre binele lui facem mai mult rau, de aceea ar trebui sa stim care sunt metodele nerecomandate in ceea ce priveste hranirea copilului.

Alimentatia copilului - Hranirea copilului in fata TV-ului, laptop-ului la desene sau reclame

Multi parinti considera aceasta metoda “lozul castigator”: copilul sta cu ochii la desene animate sau reclame si deschide gura din inertie, nefiind nici macar atent la ce contine castronul din care ii indesi linguritele cu mancare una dupa alta.

Insa studiile arata ca oamenii obisnuiti sa manance in timp ce se uita la TV consuma mult mai multe calorii decat ar avea nevoie, absorbiti fiind de TV nu mai percep semnalele transmise de corpul lor ca au mancat suficient si tind sa se hraneasca in exces.

Asta se intampla si in cazul copiilor iar facand din mancatul la TV o obisnuinta ar putea fi un prim pas spre obezitate. De altfel, procesul digestiei este perturbat de asemenea practici.

Silirea sau “pacalirea” copilului sa manance mai mult decat vrea

Inca o lingurita pentru mama…si acum inca o lingurita pentru tata…acum pentru bunicul…”Sau acum ultima, penultima, antepenultima ....Aceasta era o metoda foarte uzitata in copilaria multoria dintre parintii de azi.

Din pacate este preluata si continuata “ca o traditie de familie” considerandu-se ca este o metoda draguta si inofensiva de a face copilul sa manance mai mult. Insa ar trebui sa stim ca un copil sanatos are capacitatea innascuta de a-si regla singur consumul de alimente conform necesitatilor sale.

Multor parinti nu le trece prin cap ca daca un copil se opreste la un moment dat din mancat este fiindca efectiv s-a saturat, organismul sau i-a semnalat limita ci cred ca e necesar ca bebelusul sau copilul sa manance toata portia pregatita.

Multi parinti fac insa greseala de a supraestima cantitatea de mancare pe care ar trebui sa o manance copilul, fara sa tina cont ca ar trebui sa fie maximum o patrime din portia unui adult. 

Tot din categoria “pacalici” e si varianta cu “deschide guraaaa…vine avionul!”- cand de fapt copilul nu ar dori sa manance ci sa se joace iar parintele profita acest lucru simuland joaca pentru a-si atinge scopul.