Ce este anxietatea de separare ?

“Anxietate de separare”  se manifesta prin protestele copilului insotite de plans atunci cand parintii parasesc  incaperea. Unii copii reactioneaza doar pentru cateva secunde pe cand altii sunt de-a dreptul suparati si speriati de posibila separare de mama, in mod special.

Prezenta ta este foarte importanta si valoroasa pentru copil. Aceste diferente intre bebelusi reflecta temperamentul lor diferit.

Un copil mai temator trebuie ajutat sa devina mai increzator prin blandete si multa rabdare.

Chiar si copii care nu au manifestat teama de separare, in jurul varstei de 18 luni pot deodata sa prezinte momente de teama si manifesta o dorinta accentuata de a sta cu un anumit parinte.

Pe masura ce copii invata ca separarile sunt urmate de reveniri aceste temeri incep sa dispara.

Important este ca atunci cand pleci si il lasi cu altcineva sa nu dispari pur si simplu.

Spune-i calm ca pleci pentru putin timp dar te vei intoarce si te vei gandi la el. Spune-i “pa pa” si nu te intoarce din drum. Cand te intorci spune-i ca ti-a fost dor de el. In timp, explicandu-i, copilul va capata incredere iar momentele de despartire nu vor mai fi asa dramatice.

Teama de baie

Dupa luni si luni in care baita reprezinta un moment de bucurie si distractie, intre varsta de 1 si 2 ani se poate intampla, ca deodata, copilul sa se teama de baie si sa o refuze. La insistentele tale de a-l aseza in cadita putand chiar sa planga in hohote.

Daca se intampla acest fenomen incearca sa rememorezi ultimele dati cand a facut baie si sa indentifici o eventuala neplacere generatoare de acest refuz. Poate a alunecat, poate a inghitit sapun, sau i-a intrat in ochi, poate apa era prea rece sau prea calda.

Daca totusi nu identifici o cauza incearca sa schimbi ceva in ritualul de baie, de pana acum. Mergeti impreuna si cumparati alt sampon sau alte jucarii de baie sau un prospop nou, imprimat cu personajul prefarat.

Cu toate acestea daca copilul tau manifesta o teama evidenta de a intra in cada nu trebuie sa-l fortezi. Incearca si varianta de baie impreuna.

Suspiciunea fata de staini

Multi adulti cad vad un copil mic se duc repede la el, il intreaba cum il cheama, il pupa sau doresc sa-l ridice si sa-l stranga in brate. Deseori vor primi un refuz.  

La varsta de 1-2 ani copilul se va uita suspicios si ar putea sa inceapa sa planga la un astfel de comportament si sa impinga.

O idee buna este sa-i avertizezi pe cei cu care urmeaza sa va intalniti sa ofere putin timp copilului, pana ce acesta va da singur semne ca vrea sa se apropie. Sunt si copii foarte prietenosi dar care devin timizi daca li se da prea multa atentie de la inceput.

Daca sunt ingnorati probabilitatea ca in scurt timp sa doreasca sa deveniti prieteni este mai mare.

Important este sa mergi impreuna cu copilul tau in locuri diverse in care el are posibilitatea sa observe mereu oameni noi.

Obisnuieste-te sa-l iei cu tine la supermarket, la piata, in magazine,la restaurant. Daca nu merge inca la gradinita este important sa aiba un grup de copii cu care sa se intalneasca tot mai des.

Te-ar mai putea interesa:

Ajuta-l sa exploreze in siguranta
Ce faci cand copilul are un acces de furie ?
Cum faci o alegere potrivita a bonei ?
Copilul tau musca? Uite ce sa faci
Incurajeaza-l sa manance singur
Repere ale dezvoltarii motricitatii de la 1 la 3 ani
Cand si cum incepe antrenamentul la olita
5 obiecte pe care copii le pot inghiti
Ce influenteaza dezvoltarea copilului?
Cele 10 lectii de baza ale unui copil fericit
Moduri de socializare a copilului la 1an, 2 ani, 3 ani - Etape diferite
Ce este atasamentul securizant?
Cum invata copilul politetea?