Nu e doar un cliseu ci chiar realitatea prin care trec aproape toate cele pe cale sa devina mame. Partea buna este ca nu trebuie sa te simti vinovata de toanele tale deoarece sunt firesti si nu depinde de vointa ta sa li te sustragi.

Inca din primul trimestru de sarcina poti constata cu stupoare ca esti macinata de sentimente si de stari contradictorii: ba esti in culmea fericirii ca urmeaza sa ai un copil, ba te apuca panica si stresul ca nu vei stii cum sa te comporti cu el sau ca viata ti se va schimba radical.

Ba iti privesti sotul cu drag si ti-l imaginezi pe post de tatic, simtind cum te topesti la asa o imagine, ba iti vine sa-l strangi de gat fara remuscari.

Plangi la emisiuni de care alta data radeai sau le considerai siropoase, incepe sa nu-ti mai pese de cum arati cand iesi in lume, iti faci griji din orice.

Te recunosti macar partial in aceste descrieri? Felicitari, esti o gravida tipica!

De ce apar aceste toane/schimbari de dispozitie in timpul sarcinii?

In primul rand datorita schimbarilor hormonale. Mai ales in timpul primului trimestru nivelul estrogenului si progesteronului din corp se schimba atat de radical incat e normal sa te dea peste cap.

In general schimbarile de dispozitie caracterizeaza primul trimestru de sarcina, scad in timpul celui de-al doilea si revin in forta in ultimul trimestru al sarcinii.

Desi au o mare influenta hormonii nu sunt singurii “vinovati”.  Faptul ca stii ca urmeaza sa te confrunti cu o schimbare majora in viata ta iti poate da de asemenea sentimente amestecate, gandul ca urmeaza sa devii mama te poate trece de la extaz la agonie si inapoi.

Indiferent ca a fost o sarcina programata si asteptata indelung sau nu, este normal sa te confrunti cu temeri, sa-ti faci griji despre evolutia sarcinii si despre sanatatea viitorului copil, sa te stresezi la gandul ca poate nu ai pregatit tot ce e necesar momentului nasterii, ca n-ai citit suficient pe tema cresterii copilului.

Te intrebi daca vei fi o mama buna, daca vei putea alapta, daca viata ta profesionala va avea de suferit, daca vei fi pe aceeasi lungime de unda cu sotul in ceea ce priveste cresterea copilului, daca vei fi in stare sa-i asiguri toate cele necesare, daca vei reveni la dimensiunile anterioare sarcinii, daca nasterea va decurge bine si cate alte astfel de intrebari nu-si poate pune o viitoare mama?

Un alt motiv care iti influenteaza mult starea psihica tine de schimbarile fizice ale organismului: arsurile stomacale, starea de greata, somnolenta,oboseala, balonarea si multe alte simptome ale sarcinii pe care nu le poti controla te fac sa te simti prinsa intr-un carusel al emotiilor puternice.

Simti ca ai pierdut controlul asupra propriului corp si atunci e normal ca si starea ta psihica sa o ia putin razna. In plus faptul ca nu te mai simti atractiva datorita acumularii de kilograme te poate face sa intri intr-o stare de nepasare fata de aspectul tau si sa devii neglijenta in aceasta privinta.