Ce este nasterea prematura?  

Se vorbeste despre travaliu si nastere prematura atunci cand acestea se produc inainte de saptamana 37 de sarcina, in acest caz, bebelusul este considerat prematur. 

Din totalul nasterilor premature, aproximativ un sfert sunt planificate din ratiuni medicale. In unele cazuri, tu si bebelusul puteti fi mai in siguranta daca este declansata nasterea decat daca ar fi lasata sa ajunga la termen.

Restul, sunt nasteri premature spontane, datorate in general rupturii premature a membranelor, incompetentei cervicale (o situatie in care colul uterin se dilata in absenta contractiilor) sau in cazul sarcinilor multiple.

Ce se poate intampla daca bebelusul se naste prematur?

Nasterea prematura poate cauza probleme grave bebelusului, mai ales daca se produce foarte devreme in cursul sarcinii. Multi dintre bebelusii prematuri au probleme cu respiratia; de asemenea, prematuritatea pune copilul intr-o pozitie de risc in fata hemoragiilor cerebrale.

Bebelusii nascuti prematur dezvolta mai adesea icter, sunt mai sensibili la infectii si au probleme cu reglarea temperaturii si cu hranirea.

Majoritatea prematurilor sunt nascuti in saptamanaile 34-37 de sarcina, cand practic au sanse foarte bune de supravietuire, desi si ei au un risc crescut de complicatii care lipsesc in cazul copiilor nascuti la termen.

Care sunt cauzele nasterilor premature?

Desi nu se cunosc toti factorii care contribuie la declansarea nasterilor premature, exista cativa factori favorizanti.

Infectiile tractului genital pot fi asociate cu nasterea prematura. Chiar cand sacul amniotic ramane neafectat, inflamatia uterului poate declansa contractii, deschiderea cervixului si nasterea. Chlamidioza si gonoreea, ca si alte infectii bacteriene trebuie tratate odata ce sunt descoperite.

De asemenea, infectii localizate la nivelul tractului urinar, pneumonia si apendicita sporesc riscul de nastere prematura.

Problemele placentare sunt o alta cauza frecventa a nasterilor prematura. Placenta praevia sau decolarea placentei por provoca nasterea prematura.

Alte cauze pot fi polihidramniosul (o cantitate prea mare de lichid amniotic) sau sarcina gemelara. Problemele legate de cervix, cunoscute ca incompetenta cervicala, innascute sau dobandite, reduc sansele unei sarcini de a ajunge la termen.

Factori de risc pentru nasterea prematura. Studiile medicale efectuate au evidentiat faptul ca exista o serie de factori care pot favoriza declansarea nasterii premature. Astfel, riscul sa nasti inainte de termen poate fi crescut daca:

 • O nastere prematura in antecedente;
 • Sarcina multipla;
 • Ai varsta mai mica de 17 ani sau mai mare de 35;
 • Ai inceput sarcina cu o greutate mai mica decat normal sau castigul tau ponderal este redus pe perioada sarcinii;
 • Ai inregistrat sangerari vaginale in primul sau al doilea trimestru;
 • Ai avut anemie moderata sau severa la inceputul sarcinii;
 • Fumezi, consumi alcool sau droguri;
 • Au trecut mai putin de 18 luni intre cele doua nasteri;
 • Nu ai beneficiat de ingrijiri prenatale deloc, sau ai beneficiat de ele tarziu in sarcina;
 • Sarcina este rezultatul unor tratamente de fertilitate;
 • Ai un status socioeconomic scazut.

Se pare de asemenea ca stressul joaca un rol important in declansarea nasterilor premature. Lucrul in schimburi pare sa reprezinte un stress fizic destul de mare incat sa contribuie la cresterea riscului de nastere prematura.