Iti prezentam in randurile care urmeaza informatii generale depre cele mai grave infectii ce ar putea pune sarcina in pericol sau afecta bebelusul:

VARICELA (varsat de vant) este cauzata de virusul varicelo-zosterian. Cand o persoana contacteaza pentru prima data acest virus face boala cunoscuta sub denumirea de  varsat de vant (varicela), cel mai frecvent in copilarie, in timp ce reactivarea acestui virus poarta denumirea de zona zoster.

Acest virus este inofensiv daca mama a fost infectata anterior sarcinii si este imunizata. In caz contrar exista un risc crescut de instalare a pneumoniei, in special in trimestrul trei de sarcina. Pentru copil exista riscuri de a dezvolta numeroase malformatii congenitale  mai ales daca mama contacteaza virusul in primele 20 de saptamani ale sarcinii. Daca mama contacteaza virusul in perioada cand are loc conceptia, riscul de a pierde sarcina este foarte crescut.

Daca nu ai facut varicela si intentionezi sa ramai insarcinata, discuta acest aspect cu doctorul tau. Este foarte probabil sa-ti recomande vaccinarea.

Dezavantajul vaccinarii impotriva virusului care provoaca varicela consta in faptul ca furnizeaza o imunitate limitata in timp, nu pe durata vietii asa cum se dobandeste in urma bolii. Daca ti se recomanda vaccinarea, retine ca aceasta este indicata a se efectua cu cel putin 3 luni inainte de a ramane insarcinata.

CITOMEGALOVIRUS  face parte din familia virusurilor herpetice. Infectia cu citomegalovirus se transmite prin contact cu sangele, saliva, urina sau materiile fecale ale persoanei infectate. Diagnosticul se pune in urma analizelor de laborator.

Cu ajutorul analizei de sange se poate afla daca mama  a suferit o infectie cu CMV si are anticorpi, in vreme ce o analiza de urina poate detecta o infectie activa.  Infectia cu virusul CMV este destul de frecventa si prezinta interes in timpul sarcinii, deoarece poate recidiva.

Femeile care au contactat virusul cu cel putin 6 luni inainte de sarcina prezinta un risc scazut de complicatii. Daca mama contacteaza citomegalovirus prima oara in timpul sarcinii, exista un risc destul de crescut de 30-40% de a-l transmite fatului.

Recidivele infectiei cu CMV  pot provoca unele probleme bebelusului, insa mai putin grave decat primoinfectia. Aproximativ 10% dintre bebelusii ale caror mame au suferit primoinfectia cu CMV in primul trimestru de sarcina au fost afectati si au avut un risc crescut de surditate, probleme oculare sau retard mental. Primoinfectia cu CMV poate reprezenta un risc crescut de pierdere a sarcinii.

TOXOPLASMOZA este provocata de toxoplasma gondi, un protozor ce se poate gasi in carnea cruda, fecalele animalelor in special cele ale pisicii, legumele radacinoase din solurile contaminate. Toxoplasmoza este o infectie foarte grava in timpul sarcinii insa destul de rara.

Daca mama se infecteaza cu toxoplasma, efectele asupra fatului depind in mare masura de trimestrul de sarcina in care se afla.

In primul trimestru de sarcina posibilitatea de transmitere a virusului catre fat este sub 2% insa efectele infectiei asupra dezvoltarii copilului sunt mari. Daca infectia este contactata in trimestrele II si III, probabilitatea de infectare a copilului este mai mare insa efectele sunt mai putin severe.

LISTERIOZA este provocata de bacteria listeria monocytogenes, ce se poate gasi in apa, legume nespalate, lapte nepasteurizat, carnea cruda, peste si fructe de mare. Listerioza ar putea provoca probleme grave in timpul sarcinii precum nastere prematura, avort, infectarea bebelusui si chiar decesul acestuia la nastere.

Femeile insarcinate au o probabilitate de 20 de ori mai mare de a contacta listeria decat restul adultilor.  Simptomele infectiei cu listeria pot aparea in 12 pana la 30 de zile de la ingerarea alimentului infectat si din acest motiv este destul de greu de diagnosticat. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei si ar putea fi confundate cu afectiuni secundare, frecvente in sarcina.

Riscul infectiei cu listeria poate fi redus prin spalarea cutitelor si a tocatoarelor, gatirea produselor din carne la temperaturi inalte, spalarea legumelor, evitarea lactatelor nepasteurizate, a branzeturilor moi de tipul Camembert sau Brie.

RUBEOLA este in general o infectie de gravitate medie, insa contactata pentru prima data in timpul sarcinii poate avea urmari grave, de la hipoacuzie pana la encefalita (inflamare a creierului) si la malformatii congenitale. Femeilor care isi doresc sa ramana insarcinata le sunt recomadate analize de sange pentru a afla daca sunt imune la aceasta boala.

Vaccinarea impotriva rubeolei ar trebui sa se faca cu cel putin 3 luni inainte de a ramane insarcinata. Daca vaccinul a fost administrat mai devreme, sansele ca acesta sa afecteze copilul sunt destul de mici. Imunizarea in timpul sarcinii nu este recomandata, deoarece fatul ar putea fi infectat.

Daca mama face prima infectie cu rubeola in prima luna de sarcina exista o posibilitate de 50% ca fatul sa fie afectat.

Din luna a treia de sarcina riscul scade la 10%. In cazul infectarii in prima parte a sarcinii exista riscul ca bebelusul sa dezvolte probleme cu vederea, malformatii cardiace, surditate, retard mental.

STREPTOCOCUL DE GRUP B se gaseste in vaginul uneia din zece femei. Aceasta bacterie este inofensiva in mod obisnuit insa se poate transmite fatului in timpul nasterii. Un procent de 1-2 % din nou-nascuti ale caror mame sunt purtatoare de streptococ de grup B sunt infectati si pot prezenta: o infectie a sangelui, meningita, pneumonie.

Screeningul secretilor vaginale se face de obicei in saptamanile 35-37 de sarcina. Femeilor purtatoare de streptococ de grup B le sunt prescrise anumite antibiotice  permise in sarcina pentru tratatea infectiei.