Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este o boala produsa de un parazit microscopic, denumit Toxoplasma gondii. Desi poate infecta absolut orice animal cu sange cald, parazitul se poate multiplica doar in intestinul subtire al felinelor, prin urmare se considera ca pisicile sunt gazda definitiva a acestuia. Se pare insa ca toxoplasmoza este una dintre cele mai frecvente parazitoze la nivel global. Mai mult de o treime din populatia Globului a luat contact macar o data cu parazitul. Infectia trece de cele mai multe ori neobservata, insa ea poate deveni severa in cazul pacientilor imunocompromisi sau al transmiterii transplacentare.

Toxoplasmoza si sarcina - Cum te poti infecta?

Exista cateva cai frecvente prin care se produce infectia cu Toxoplasma. Cea mai frecventa cale de infectie e reprezentata de consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, contaminata cu chisti de Toxoplasma. Avand in vedere ca identificarea chistilor de toxoplasma nu face parte din actiunile sanitare de supraveghere a sanatatii publice din abatoare, este evident ca doar prepararea termica temeinica a carnii te poate proteja de acest risc.

A doua cale obisnuita de contaminare este reprezentata de inghitirea oochistilor eliminati de catre pisica. Aceasta este frecventa in cazul consumului de fructe si legume insuficient spalate. De fapt, se pare ca aceasta este cea mai frecventa cale de contaminare. 

Cum pot afla daca am avut sau nu toxoplasmoza?

La primul control prenatal sau imediat dupa confirmarea ecografica a sarcinii medicul obstetrician iti va da o lista de analize obligatorii. Printre ele se numara si una menita sa descopere daca ai fost deja infectata cu toxoplasmoza si cand s-a produs aceasta infectie.

Toxoplasmoza si sarcina - Cand ar trebui sa imi fac griji?

Daca ai fost infectata cu toxoplamsoza cu mai mult de 3-6 luni inainte de momentul conceptiei, nu ai nici un motiv de ingrijorare. Inseamna ca ai dobandit deja imunitate iar fatul este protejat.

Daca ai o infectie recenta sau activa, exista riscuri legate de sanatatea bebelusului tau.

Daca nu ai fost infectata inca, este esential sa iei masuri care sa te protejeze pe perioada sarcinii. spala bine fructele si legumele, consuma doar carne bine preparata termic, nu ii da nici pisicii tale carne cruda si evita sa ii cureti litiera.

Toxoplasmoza si sarcina - Care sunt riscurile pentru bebelus?

In cazul transmiterii transplacentare a toxoplasmozei, efectele sale pot fi devastatoare. Ele difera in functie de momentul in care s-a produs infectia.

Daca infectia a avut loc in primele saptamani de sarcina, exista un risc mare de avort spontan, de moarte intrauterina sau de defecte congenitale grave. Infectia in primele saptamani de sarcina este insa mai rara decat infectiile tarzii. Astfel, daca contactezi toxoplasmoza in perioada conceptiei, riscul de transmitere la bebelus este mai mic de 1%. Pe de alta parte, daca te imbolnavesti in ultimul trimestru de sarcina, riscul ca si bebelusul tau sa se imbolnaveasca depaseste 70%.

Pe de alta parte, infectia cu toxoplasmoza produsa in primele saptamani de sarcina poate avea defecte devastatoare, cauzand moarte fetala sau aparitia unor probleme de dezvoltare a creierului sau orbire permanenta a bebelusului. Infectia produsa mai tarziu are un risc mai mic de producere a unor probleme majore de sanatate.